Ciğerimiz yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ciğerimiz yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2006 09:48

Antalya’nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Bucakşıhlar Köyü yakınlarında sabah saatlerinde başlayan orman yangını 300 haneli Dikmen Köyü'ne ulaştı. Dikmen Köyü'nün tamamı jandarma ekipleri tarafından boşaltılırken, yangında kenar mahalledeki bir kaç ev hasar gördü.

Haberin Devamı

Selçuk ve Kuşadası'ndaki orman yangınlarının tamamen söndürüldüğü bildirildi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Selçuk ilçesinden Ankara'ya gitmek üzere, İzmir'e hareketinden önce Selçuk'taki yangının ardından Kuşadası'ndaki yangının da tamamen söndürüldüğünü belirtti.Osman Pepe, “Yangınlar söndürüldü. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Buradaki işimiz bitti” dedi.

Antalya çevresinde yapılan söndürme çalışmalarına 7 arazöz, 1 helikopter, yaklaşık 50 kişilik yangın söndürme ekibinin yanı sıra jandarma ve vatandaşlar da katıldı. ATV motorlarla safariye çıkan ve yangının ortasında kalan 10- 12 kişilik turist grubu da jandarma tarafından bölgeden çıkartıldı. Yangına Antalya Büyükşehir, Alanya, Manavgat, Gazipaşa, Gündoğmuş, Akseki ve İbradı ilçeleri ile bu ilçelere bağlı Okurcalar, Side, Gündoğdu, Oymapınar, Evrenseki beldelerine ait itfaiye araçları ile arazözler müdahale etti.

Yangının büyümesi üzerine Kaymakamlık talimatıyla bölgedeki sivil arazözler de söndürme çalışmalarına yönlendirildi. Manavgat'ta sabah saatlerinde başlayan orman yangını öğleden sonra kontrol altına alındı. Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Bucakşıhlar ve Dikmen köyü sınırında çıkan ve Sarılar beldesini de etkileyen orman yangınında 15 hektar alanın tahrip olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Yangının kontrol altına alındığını belirten Gedikağaoğlu, yangında, Dikmen köyündeki evlere ait bahçelerin zarar gördüğünü ifade etti. Dikmen köyünde bazı mahallelerin boşaltıldığını vurgulayan Gedikağaoğlu, ”Evler zarar görmeden yangın kontrol altına alındı” dedi. Yangın dolayısıyla Dikmen köyünden uzaklaştırılan köylüler de evlerine dönmeye başladı. Köylüler evlerini hortumlarla ıslattı.

Dikmen köyündeki yangına müdahale eden ekipte yer alan, Evrenseki Belediyesinde itfaiye eri olarak çalışan İsa Şahin, müdahale sırasında yoğun dumandan etkilendi. Manavgat Devlet Hastanesine kaldırılan Şahin'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

KAŞ'TA YANAN ALAN 250 HEKTARA ULAŞTI

Kaş'taki yangına havadan müdahale eden yangın söndürme helikopterleri 3 günde yaklaşık 500 sorti yaptı. Bir sortide 3 ton su atan helikopterler, Kemer Köyü yakınlarındaki yapay havuzda suyun bitmesi üzerine Gömbe Barajı’na yönlendirilmeye başlandı. Bölgede çalışan orman işçilerinden Kazım Bilgiç, sabah saatlerinde ayağına taş düşmesi sonucu yaralandı. Yangın bölgesinde bekletilen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan Bilgiç, Kaş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Orman Bölge Müdürlüğü yletkilileri Kaş'taki yanan alanın 250 hektara yükseldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

SELÇUK ALEV ALEV

Selçuk'taki Efes harabelerinde bir cam kırığından başladığı sanılan yangın üçüncü gününde söndürüldü. Alevlerinin Kuşadası'na dayandığı yangını karadan ve havadan soğutma çalışmaları sürüyor. Özellikle Kuşadası'nda gece boyunca, yer yer şiddetlenen yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve takviye gelen ekiplerce müdahale edildi. Havanın aydınlanmaya başlamasıyla birlikte 10 helikopter, 2 amfibi uçak, 5 THK uçağı havadan söndürme çalışmalarına yeniden başladı. Çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı.

MERYEMANA EVİ'NE 5 METRE KALMIŞTI

Alevlerin Meryemana Evi'nin 5 metre yakınına kadar geldiği, ancak zarar vermediği ortaya çıktı.
Yangının Bülbüldağı eteklerinde yer alan Meryemana Evi'ne 5 metre kadar yaklaştığı, ancak söndürme ekiplerinin yoğun mücadelesi sonucu durdurulduğu ortaya çıktı. Meryemana Evi rahibi ve çalışanlar, alevlerin tüm çevrede etkili olduğunu, evin ve rahiplerin kaldığı binanın yanmamasının “mucize olduğunu” söylediler.

Haberin Devamı

Söndürme ekiplerinin büyük uğraş verdiğini belirten yetkililer, dün bölgede az sayıda turist bulunduğunu, tedbir olarak Meryemana Evi'ne giden yolun kapatılmasının can kaybı riskini azalttığını ifade ettiler. Yangının söndürülmesinin ardından Meryemana Evi'ni ziyaret eden turistlerin yanan alanların da fotoğrafını çektiği gözlendi.

ÜNLÜ ÇİFTLİKLER TEHDİT ALTINDA

Kuşadası'nın yaklaşık 2 kilometre yakınına kadar ilerleyen yangın, birçok ünlünün çifliklerini de tehdit etti. Yangının aralarında eski Başbakan Tansu Çiller, oto galerici Zeki Küçükberber ve Erol Özbaş'ın da bulunduğu çiftlik evlerinin 500 metre yakınına kadar geldiği belirtildi.

EFES HARABELERİNDE BAŞLADI

Haberin Devamı

Yangın, Efes harebelerinin arka kapısı olan Efesos'ta başladı. Yetkililer, yangının kapının yakınında bulunan şeftali bahçesinde bulunan bir cam parçasından dolayın çıkmış olabileceğini belirtti.

KÖYLÜLER: İHMAL EDİLDİK

Yangın nedeniyle, boşaltılan Selçuk'a bağlı Sultaniye Köyü'nü alevler sardı. Köyün çevresinde bulunan bahçelikler tamamen yanarken, alevlerin 20 hanelik köye de sıçradığı bildirildi. Yangının etkili olduğu ve dün gece boşaltılan Sultaniye köyünde ise durum normale döndü. Köylüler söndürme ekiplerinin büyük bölümünün Meryemana Evi etrafında bulunması nedeniyle köyün etrafındaki alevlere geç müdahale edildiği savundu. Söndürme ekipleriyle tartışan köylüler yangında zeytin alanları ve arı kovanlarının yandığını belirttiler. Köylüler zararlarının karşılanmasını isterken, yetkilileri de köylerine beklediklerini ifade ettiler.

Haberin Devamı

Yangının söndürülmesiyle daha önce yeşilliğiyle dikkat çeken Bülbüldağı ve çevresi göz alabildiğine siyah renge büründü.

SERİK'TE ORMAN YANGINI BAŞLADI
   
Serik ilçesinin Pınargözü bölgesinde dün gece orman yangını başladı. Karaçam alanı olan bölgeye bir helikopter ve kara ekipleri müdahale etti. Kısmen kontrol altında olduğu belirtilen yangında, şu ana kadar 10 hektar alanın tahrip olduğu bildirildi.

BODRUM YAKINLARINDA YANGIN

Bodrum'un Mumcular beldesindeki Mumcular Barajı'nın 3 kilometre yakınında henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Orman yangınına 5 arazözle 70 yangın söndürme işçisi karadan müdahale ederken, havadan da 3 helikopter söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Havadan yapılan söndürme çalışmalarında helikopterler Mumcular Barajı'ndan aldıkları su ile orman yangınına müdahale ediyorlar.

OSMANİYE'DE KISA SÜRELİ PANİK

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çıkan orman yangınında, ilk belirlemelere göre yaklaşık 2 hektarlık alanda zarar meydana geldiği belirtildi. Osmaniye Orman İşletme Müdürü Mustafa Eroğlu, Yeşilyurt köyünde, meşelik alanda çıkan yangına 2 helikopter, 4 arazöz, 100 orman işçisi ve köylülerin müdahalede bulunduğunu ve kısa sürede kontrol altına alındığını bildirdi. Soğutma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Eroğlu, ilk belirlemelere göre çobanların ateş yakması sonucu çıktığı sanılan yangında yaklaşık 2 hektarlık alanda zarar meydana geldiğini ifade etti. Eroğlu, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

DÜZCE'DE ELEKTRİK TRAFOSU PATLADI

Düzce'nin Tokuşlar köyü mevkisindeki kalıcı konutlar yolu mevkisi Tokuşlar köyünde yüksek gerilim hattına bağlı elektrik trafosunun patlaması sonucu orman yangını çıktı. Düzce Belediyesi itfaiye ekipleri ile Orman İşletmesine bağlı ekiplerin müdahalesi ve çevreden gelen vatandaşların yardımıyla yangın kontrol altına alındı. Yangında, 20 dönüm çam ormanı tahrip oldu.

MUĞLA'DA ANIZ YANGINI ORMANA SIÇRADI

Muğla'nın Kavaklıdere İlçesi'nde, tarlada anızların yakılması sırasında çıkan alevler ormanlık alana sıçradı. Kısa sürede büyüyen yangının kontrol altına alınmasına çalışıldığı belirtildi. Kavaklıdere'nin Menteşe mevkiindeki orman yangını bugün saat 12.55'de başladı. Yangına ilk aşamada Kavaklıdere Orman İşetme Müdürlüğü'ne bağlı bir yangın söndürme ekibi ve bir arazözle müdahale edildi. Diğer ekiplerin İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Bülbül Dağı'nda süren orman yangınına takviye olarak gönderildiği öğrenildi.

Kavaklıdere Orman İşetme Müdürlüğü'nün yardım istemesi üzerine çevre belde ve ilçelerin belediyelerinin itfaiye ekipleri de kısa sürede büyüyen yangını söndürme çalışmalarına katıldı. Yangına etkin müdahale edilebilmesi için helikopter istendiği öğrenildi.

Yangına, ormanlık alanın yakınında tarlada yakılan anızlardan sıçrayan alevlerin yol açtığı belirtildi. Kavaklıdere İlçe Jandarma Komutanlığı yangınla ilgili soruşturma başlattı.

MİLAS'IN KISIRLAR KÖYÜ ALEVLER ARASINDA KALDI

Muğla'nın Milas ilçesinin Kısırlar köyü mevkiinde de orman yangını çıktı. Yangın söndürme çalışmalarına Muğla ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait 5 yangın söndürme helikopteri ve orman işçileri ile çok sayıda arazöz katılıyor. Muğla'nın Bodrum ilçesinin Mumcular beldesinde çıkan orman yangını ise devam ediyor. Köyün tarım arazilerinde bugün öğleden sonra birkaç farklı noktada başlayan yangın çam ormanlarıyla kaplı alana yayıldı. Kısırlar Köyü'nün ormanlık arazisinden Beyciler Köyü sınırlarındaki ormana sıçrayan yangın, daha sonra Bodrum'un Mumcular Beldesi, Bayır, Bağcılar Köyü ve Yeniköy sınırlarındaki tarım arazileri ile ormanlık araziye da ulaştı.

150 orman işçisi, 240 vatandaş, 15 arazözle alevlere müdahale ederken, 2 helikopter de havadan mücadele etti. Milas Orman İşletme Şefi Bayram Ali Atik, Kısırlar Köyü Muhtarı Hüseyin Kök, Beyciler Muhtarı Gencer Şen de çalışmalara katıldı. Yangında 15 köylünün 1500 arı kovanı yandı. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangına Milas ve Bodrum jandarmaları da müdahale etti. Yangın söndürme çalışmalarına katılan ve yangın bölgelerindeki çiftlik evlerinin boşaltılmasına yardımcı olan jandarma, Bodrum- Mumcular, Mumcular- Milas ve Mumcular- Ören karayolunun alevlerden kapanan bölümlerinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

5 köyün alevlerin tehditinden kurtarılamadığı, çevre belde ve ilçelerden takviye ekipler istendiği belirtildi. Yangında ilk belirlemelere göre 50 hektarı kızılçam ormanı olmak üzere 90 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtildi.

BULDAN'DA İŞYERLERİ ZARAR GÖRDÜ

Denizli'nin Buldan ilçesinde çıkan yangında, bazı işyerleri zarar gördü. Kurtuluş Mahallesi'nde, Halis Bilgi'ye ait marangoz atölyesinde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Yangın daha sonra bazı işyerleri ile Atatürkçü Düşünce Derneği Buldan Şubesi toplantı salonuna sıçradı. Bunun üzerine, Denizli, Buldan, Güney, Sarayköy, Yenicekent ve Eziler belediye itfaiyeleri ile Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahale ettiği yangın, kontrol altına alındı.

DİDİM'DE 200 HEKTAR YANDI

Aydın'ın Didim ilçesinde çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangında, 200 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan yandı. Didim Kavakdere mevkisinde dün öğle saatlerinde tarım arazileri ile hazineye ait fundalık ve zeytinlik alanda çıkan yangının kısmen kontrol altına alındı. Yangında şu ana kadar 200 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan zarar gördü.

Yaklaşık 19 saattir devam eden yangına, 4 arasöz ve üç ekip ile müdahaleye devam edildiğini ifade eden yetkililer, yangının bir tehlike arz etmediğini kaydettiler.

ÇORUM'DA 10 DÖNÜM ÇAM ORMANI TAHRİP OLDU
   
Çorum'un Oğuzlar ilçesinin Arak mevkisinde  Osman Ç. (69) kendisine ait bağ evinde yaktığı ateşi, tam söndürmeden bölgeden ayrıldı. Yakılan ateşin ormanlık alana sıçramasıyla büyüyen yangın, Oğuzlar Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Yangında, 10 dönümlük çam ormanı tahrip oldu. Jandarma ekipleri, bağ evi sahibi Osman Ç'yi gözaltına aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!