Çifte vatandaşlıkta merak edilen 5 kritik nokta

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlıkta merak edilen 5 kritik nokta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2014 10:40

Hükümet ortakları 100 gün sonra anlaştı. Koalisyonda görüşülen ilk taslak beğenilmemişti. Yeniden hazırlanan taslak Bakanlar Kurulu'nda onaylandı ve Federal Meclis'e gönderildi.

Haberin Devamı

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk kökenliyi yakından ilgilendiren çifte vatandaşlık konusunda önemli bir adım atıldı. Ancak bu adım genel bir çifte vatandaşlığa imkan sağlamaması nedeniyle Türk Sivil Toplum Kuruluşlarını tatmin etmedi.

Genel Seçimler öncesinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) Türkiye kökenli seçmenlerin oyunu alabilmek için "genel bir çifte vatandaşlık" sözü verdi. Koalisyon sözleşmesinde sadece opsiyon modeline dahil gençlerin çifte vatandaş olması üzerinde uzlaşıldı. Koalisyon hükümeti iktidara geldikten sonra ilk icraatlarından biri olarak bu yasayı gündemine getirdi. Federal kabine hazırlanan yasa tasarısını onayladı.

NELERİ KAPSIYOR?
*Tasarı genel çifte vatandaşlığa imkan vermiyor.
*Tasarıda Almanya'da doğan ve 21 yaşına kadar 8 yıl Almanya'da yaşamak ya da 6 yıl okula gitmiş olmak gerekiyor.
*Bu şartları yerine getirmeyen gençler 23 yaşında ya Türk ya da Alman vatandaşlığı arasında karar vermek zorunda kalacak.
*Bu yasa özellikle Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarını birebir etkiliyor.
*Çifte vatandaşlık için başvuran gençlerin durumunu devlet belgeleyecek. (Eskiden buun başvuru sahibinin yapması gerekiyordu.)

Çifte vatandaşlıkta merak edilen 5 kritik nokta
Çifte vatandaşlıkta flaş gelişme

Haberin Devamı


ALMANYA TÜRK TOPLUMU MEMNUN DEĞİL
Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat "Opsiyon modeli gerçekte kalkmıyor sadece yeni bürokratik engeller geliyor" dedi. Kolat, ayrıca şimdiye kadar bu model kapsamında vatandaşlıklarından birini kaybeden gençlerin durumlarıyla ilgili belirsizliğin sürmesini de eleştirdi.

Çifte vatandaşlıkta merak edilen 5 kritik nokta
Çifte vatandaşlığa ilk tepkiler

Sosyal Demokrat Parti SPD kendi iktidarı döneminde "opsiyon modeli" olarak adlandırılan yeni bir yasa çıkartarak Almanya'da doğan göçmen gençlerin otomatikman Alman vatandaşlığını almasını sağlamıştı. Ancak bu yeni yasa gençlerin 23 yaşına kadar anne babalarının vatandaşlıkları ve Alman vatandaşlığı arasında karar vermesini de zorunlu kılıyordu. Geçtiğimiz yıllarda bu sistemin uygulamada sorun çıkarttığı görüldü.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının en önemli sorunlarından biri çifte vatandaşlık. Türk vatandaşlığından çıkmak istemeyen yüzbinlerce Türk, Alman vatandaşlığa geçmiyor ve böylece ülkedeki seçim hakkı gibi bir çok demokratik haktan da mahrum kalıyor

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!