Çiçek TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı

Güncelleme Tarihi:

Çiçek TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 14:26

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı Ankara Sheraton Oteli’nde düzenledi.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, seçim sisteminin insanın adalet duygusunu zedelemediği; partiler kanununun tabanın ve seçmenin sesinin duyulmasına imkan tanıdığı güçlendirilmiş bir parlamenter sistem anayasası arzuladıklarını söyledi. Yürürlükte olan 1982 Anayasası’nın bugüne kadar 17 kez değiştirildiğini söyleyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "En temel yasanın iyi yapılamamasının, iyi kurgulanamamasının nelere mal olduğunu en iyi bilen ülkelerin başındayız. Kaçan fırsat da kolayca gelmiyor. Gelecekse de çok sıkıntılı oluyor" dedi.

Türkiye ekonomisinin kıvraklığı ve dayanıklılığı, deneyimli bir ekonomi yönetimine sahip olmasını dünyanın gıpta ile izlediğini belirten TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Krizin ardından ekonomimizin çabuk toparlanması geçen yılın ve hatta bu yılın büyüme rakamları prestijimizi arttırıyor. Türkiye pek çok konuda sorunların çözümüne katkıda bulunacak, öneriler yapabilecek bir aktör olarak görülüyor" dedi.

"TOPLUM KESİMLERİNİ CANLANDIRMAK ZORUNDAYIZ"

Reform yapma iradesini tüm toplum kesimlerinde canlandırmak zorunda olduklarını ifade eden TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Yönetimin kısa vadede getirisi olmayan, ancak uzun vadede Türkiye’yi düzlüğe çıkaracak, dünyada rekabetçi kılacak ve dünya iş bölümünde daha sağlam bir yere oturtacak kararları almasını bekliyoruz. Bugün için Türkiye’nin ekonomik dengeleri hem mutlak hem de nispi olarak iyidir. Ancak göreli olarak olumlu dengelerimizin, gerekli mikro reformlar krize rağmen yapılmadığı takdirde, süratle bozulabileceği ihtimalini de gözden kaçırmamalıyız. Gün gelecek AB ve ABD ekonomileri toparlanacaktır. Türkiye’yi ileride daha etkili bir ekonomik aktör haline getirecek adımların atılması için fırsat anı bugündür."

"KAYIT DIŞI BÜYÜMENİN ÖNÜNDE ENGEL"

Kayıt dışılığa kayıtsız kalmak sürdürülebilir büyümenin önünde bir engel olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner "Yeni bir vergi sistemine olan ihtiyacımız artık bastırılamayacak düzeydedir. Bu yolda, vergi denetim kapasitesinin daha etkin ve güçlü hale getirilmesi anahtar bir öneme sahiptir. Türkiye, 1999 yılındaki AB Helsinki zirvesinde aday statüsüne kavuştuktan sonra sivilleşme, hukuk sistemini çağdaşlaştırma ve siyasetini demokratikleştirme yolunda bir hayli ilerleme kaydetti. Bu çabaların hepsine kurum olarak destek verdik" dedi.

"PARLAMENTER SİSTEM ANAYASASI ARZULUYORUZ"

İlk anayasa taslağını yirmi yıl önce hazırlandığını hatırlatan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, şunları söyledi:

"O gün bugündür de yeni anayasa talebimizi bulduğumuz her platformda dile getiriyoruz. İstediğimiz herhangi bir anayasa değil. Özgürlüklerin çekincesiz korunduğu; hakların kısıtlanmadığı; kuvvetler ayrılığı dengesinin işlediği; yargının tarafsız ve bağımsız şekilde çalışmasının garanti altına alındığı; yasama organının denetleme görevini bihakkın yapabildiği; hesap vermenin istisna değil kural olduğu; her türlü azınlığın sesinin bastırılmadığı; seçim sisteminin insanın adalet duygusunu zedelemediği; partiler kanununun tabanın ve seçmenin sesinin duyulmasına imkan tanıdığı; güçlendirilmiş bir Parlamenter sistem anayasası arzuluyoruz. Bugün aramıza katılarak bizi onurlandıran Sayın Meclis Başkanı’mızın bu yolda sarf ettiği çabaları büyük bir merak ve heyecanla izliyoruz. Milletin egemenliğini temsil eden Meclis’in 21. Yüzyıl Türkiye’sine yakışan bir Anayasa hazırlayarak, otoriter bir zihniyetin kullanma kılavuzu şeklinde düzenlenmiş 1982 Anayasasını, kabul edilişinin otuzuncu yılında rafa kaldırmasını bekliyoruz. Meclis’in toplumun birikiminden daha fazla yararlanmasını sağlamak üzere sivil toplum örgütleriyle yakın görüş alışverişi içinde olmasının da Parlamenter sistemimizin güçlenmesine katkı yapacağına inanıyoruz."

"BENZER BİR MALİYETİN YENİDEN ÖDENMESİNİ İSTEMİYORUZ"

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Tutukluluklar bağlamında simgesel önem taşıyan Hopa Davası ve Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün duruşmaları da başlıyor. Farklı kaynaklara göre 281 ile 500 arasında öğrencinin aylarını hatta yıllarını hapishanelerde tutuklu olarak geçirmesi bizde geçmişe yolculuk duygusu uyandırıyor. 1960’larda gelişmiş ülkelerin gençlerin sorunlarına eğilerek, taleplerini dinleyerek aştıkları büyük öğrenci isyanları sırasında Türkiye aksi yöne giderek geleceğini inşa edecek bu gençlerimizi şiddetle terbiye yolunu seçti. Bu tercihin sonucu kaybedilmiş binlerce canın maliyetini biz unutmuş değiliz. Benzer bir maliyetin yeniden ödenmesini istemiyoruz" dedi.

"ÇÖL KUMLARI SIK ŞEKİL DEĞİŞTİREREK İNSANI, YERİ VE YÖNÜ KONUSUNDA ŞAŞIRTIR"

Arap isyanlarının tüm dünyada heyecan yaratan bir gelişme olarak değerlendirildiğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner "Türkiye açısından, yakın tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan bu ülkelerin 21. Yüzyıl tarihine böylesine çarpıcı bir giriş yapmaları ancak sevinç vesilesi olur. Ancak bu isyanların, devrimlerin yerleşik, işleyen, meşruiyet temeli oturmuş, ekonomileri değer ve istihdam yaratan düzenlere yol açması daha uzun bir süre gerektirecektir. Bu dönem zarfında hem ülkelerin içinde hem de bölgenin stratejik dengelerinde bir kısmı öngörülebilen, bir kısmı öngörülemeyen tatsız gelişmeler de yaşanacaktır. Türkiye’nin bu bölgedeki tarihi ağırlığı kadar, bugünkü konumu, ekonomisinin ve demokrasisinin düzeyi üzerine sorumluluk almasını gerektirmektedir. Bu sorumlulukları üstlenirken somut durumların gerçekçi bir değerlendirmesini yapmak ve ona göre hareket etmek şarttır. Çöl kumları sık şekil değiştirerek insanı yeri ve yönü konusunda şaşırtır. Bu illüzyonlara teslim olmamalıyız" dedi.

DERSİM OLAYLARI

Dersim olaylarına da değinen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Dersim olayları etrafında başlayan tartışmaya da kısaca değinmek istiyorum. Partizan veya ideolojik kutuplaşmamızın bir parçası haline getirmediğimiz taktirde, bu tartışmanın bir ferahlama vesilesi olacağına inanıyorum. Cumhuriyet tarihinin nesnel şekilde değerlendirilmesi, Kürt meselesinin geçmişi ve bugününün, Alevi sorununun tüm veçhelerinin tartışılmasının daha demokratik bir vatandaşlık ve laiklik anlayışının tesis edilmesi yönünde iyi bir fırsat sunduğunu düşünüyorum" dedi.

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİCEK "KAÇAN FIRSAT DA KOLAYCA GELMİYOR"

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in konuşmasının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, söz aldı. Yürürlükte olan 1982 Anayasası’nın bugüne kadar 17 kez değiştirildiğini söyleyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye’de her 13-14 ayda bir Anayasa konusu gündeme gelmiş. Her 13-14 ayda bir en temel yasada değişiklikler olmuş. Bu ülkede hukuki istikrar olmaz. Hukuki istikrar olmazsa idari istikrar olmaz, hukuki ve idari istikrar yoksa siyasi değil, sayısal istikrar ön plana çıkmış olur. Nitekim 30 yıl içinde siyasi istikrar olamamıştır. En temel yasanın iyi yapılamamasının, iyi kurgulanamamasının nelere mal olduğunu en iyi bilen ülkelerin başındayız. Çünkü hukuki istikrar yoksa tartışmalar oluyor. Bunlar sonuca bağlanmayınca enerji ve zaman kaybına, AB üyeliği gibi önemli fırsatların kaçmasına neden oluyor. Kaçan fırsat da kolayca gelmiyor. Gelecekse de çok sıkıntılı oluyor" dedi.



(TG-UK)





DHA-Genel - Türkiye-Ankara - ÜMİT KOZAN -TAHSİN GÜNER
2011-12-09 14:15:46
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!