CHP'nin gözü akraba seçmende

Güncelleme Tarihi:

CHPnin gözü akraba seçmende
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kurultayla değişim startını veren CHP'ye, yeni taban da bulundu. CHP lideri Deniz Baykal'ın ‘merkezi sola çekmek’ diye sunduğu değişim politikasına uygun olarak, çok gizli bir seçim stratejisi geliştirildi.

Yeni taban çalışmasının mimarı, son kurultayda Baykal'ın yeni kurmayı konumuna gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tanla. Tanla'nın araştırmasına göre CHP'nin yeni hedef kitlesi, ‘‘Geçen seçimlerde ANAP, DSP, ÖDP ve HADEP'e oy verip, şimdi bunlardan kopmaya eğilimli seçmen’’ olarak belirlendi. CHP kurmayları bu seçmen kitlesi için, ‘Akraba seçmen’ nitelemesi yapıyor.

Tanla'nın CHP için yaptırdığı Seçmen Tercihleri Araştırması'nın değerlendirilmesinde, önümüzdeki seçimin, toplumun genel eğilimini ortaya koyan bir sonuç vermesi ve ardından 2 yıl sonra yapılması zorunlu hale gelecek ikinci erken seçimde de, siyasi istikrarın yakalanması hesaplanıyor. Yunanistan'da da ardarda seçimler yaşandıktan sonra siyasi istikrar sağlandığı için, bu modele ‘Yunan Modeli’ deniliyor. Buna göre CHP kurmayları bu erken seçimde yüzde 18-20 oranında, 2 yıl sonra yapılması beklenen ikinci erken seçimde ise CHP'nin tek başına iktidar olmasını sağlayacak

Hedef seçmen kitlesinin duyarlı olduğu deyim ve kelimeler de ortaya çıkarıldı. Buna göre ANAP seçmeninin ‘Liberal’ kelimesini, ÖDP seçmeninin ‘İnsan hakları’ deyimini ve HADEP seçmeninin de ‘Kürt sorunu ayrı, PKK terörü ayrı’ söylemini çok beğendiği ortaya çıktı. Baykal da, son bir aydır yaptığı konuşmalarda bu kelime ve deyimleri vurgulamaya başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!