CHP'li Öğüt'ten Arınç'a Kürtçe cevap

Güncelleme Tarihi:

CHPli Öğütten Arınça Kürtçe cevap
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2009 19:54

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, seçim bölgesindeki Kürt köylerini gezerek Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 1989 yılında SHP’nin Genel Sekteri iken hazırladığı kürt programını anlattı.

AKP’den 20 yıl önde olduklarını söyleyen Ensar Öğüt, Manisa’da Kürtçe konuşan Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’a da kürtçe çevap verdi.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, İl Başkanı Yalçın Taştan ve Göle İlçe teşkilatı ile birlikte 2 bin 300 nüfuslu Köprülü Beldesi'nde halkla, köy kahvesinde bir araya geldi. Öğüt, Kürt açılımını CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 1989 yılında SHP’nin Genel Sekreteri iken hazırladığı programda yer aldığını ve Kürt kökenli vatandaşların sorunlarını bu programla çözme anlayışı içerisinde olduklarını belirtti. CHP olarak AKP ve diğer partilerden 20 yıl önde olduklarını vurgulayan Öğüt, “AKP'nin ortaya attığı Kürt açılımının içi boş” dedi. Öğüt, 20 yıl önce Baykal’ın kürt kökenli vatandaşların sorunlarını çözmek için hazırlığı programdaki bazı maddeleri şöyle sıraladı:
“Kürt kökenli vatandaşlar, kendi ana dilini özgürce kullanabilmeli, özel dershaneler veya kurslar gibi kurumlar kurarak özgürce öğrenebilmeli. - Türkiye sınırları içerisinde yayın yapan, ‘Radyo ve Televizyon’ kurum ve kuruluşları üzerinden RTÜK’ün genel kuralları çerçevesinde kendi ana dillerinde yayın yapabilmelidirler. - Değişik kültürel etkinliklerde bulunabilmeli, kendi folklorlarını yaşatabilmeli ve geliştirmelidir. - Kürt Dili ve Kültürü üzerinden bilimsel çalışma yapmak üzere üniversitelerde Kürt Dili Enstitüsü kurulmasını sağlayacağız. -Resmi dili bilmeyen vatandaşa kendi ana dilinde devlete şikayetini söyleme, talep yapma hakkı kolaylığını sağlayacağız.”

Köy ziyaretleri sırasında kahvehanelerdeki vatandaşlarla tavla oynayarak sohbetine devam eden Ensar Öğüt, tavlanın Kürt kültürü olduğunu belirtti. Attığı zarların 6-5 gelmesi üzerine Öğüt, kürtçe olarak şeş beş attığını belirterek bunun da Kürtçe bir terim olduğunu belirtti. Çoğu siyasinin Kürtler üzerinden siyaset yaptığını belirten Öğüt, Türkiyenin en büyük sorununun akan kan olduğunu söyledi. Herkesin birbiriyle akraba olduğunu vurgulayan Öğüt, “Türkiye’nin çatısı altında yaşayan kürdü, lazı, azerisi, ve çerkezi bir bütün olmuştur. Ama AKP çıkmış içi tamamen boş olan bir açılımın peşine düşmüş. Desinler ki, ‘Haço’nun hançeri var’ Yani desinler ki ‘AKP Kürt sorunun savunuyor’. Yarın erken seçime giderlerse kimse şaşırmasın. Ama bunu yemezler” dedi.

Öğüt, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın partisinin Manisa il yönetiminin verdiği iftarda, kürtçe olarak ‘Xwede jı te razibe (Allah senden razı olsun) ve ‘Ser Ware ser Çav’ (Hoş geldiniz, başımızın üstüne) diyerek CHP ve MHP’nin Doğu ve Güneydoğu’da varlık gösteremediğini öne süren konuşmasını eleştirdi. Bakan Arınç’ın Kürtçe konuşmasına karşılık Ensar Öğüt de Kürtçe olarak ‘Xwede jı te je razibe’ (Allah senden de razı olsun) diye seslendi. Sorunların bu türlü konuşmalarla çözülemeyeceğini sözlerine ekleyen Öğüt, sözlerini şöyle tamamladı:
“AKP hükümeti bu sorunun içini doldurup getirmeli. 1989’da Deniz Baykal’ın hazırladığı program uygulansaydı bu kadar kan akmayacaktı. İstatistiklere bakıldığında Kürtler'in yoğun olduğu bölgelerde nüfus artışı çok fazla olurken, Türkler'in bulunduğu bölgelerde ise nüfus artışı eksilerde. Bu da gösteriyor ki 2035 yılında Kürtlerle Türkler baş başa gelecek. Neyi paylaşamıyoruz ? Onun için biz ayrışma değil, kaynaşma içerisinde kendi kültürlerimizi yaşayarak kanın durdurulmasını sağlamalıyız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!