CHP'li Çay: Amanos Dağı'na üs mü kuruldu

Güncelleme Tarihi:

CHPli Çay: Amanos Dağına üs mü kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2006 14:25

CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, Amanos Dağı, Antakya Kisecik Köyü ve Arsuz hattında yapılan çalışmaları ve bu çalışmaların hangi ülke veya kuruluş adına yürütüldüğünü sordu.

Haberin Devamı

Çay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, basında, Hatay Merkez Kisecik Köyü ile Arsuz ekseninde bulunan Amanos Dağı'nda, kimi kaynaklara göre ABD üssü, kimi kaynaklara göre ise NATO radar üssü kurulması için bir takım çalışmaların yapıldığı haberlerinin yer aldığını belirterek, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Amanos Dağı, Antakya Kisecik Köyü ve Arsuz hattında ne tür çalışmalar yapılmaktadır.? Bu çalışmalar hangi ülke veya kuruluş adına ne amaçla yürütülmektedir? Daha önce bu bölgede kurulmuş herhangi bir tesis var mıdır, varsa amacı, özelliği ve kapasitesi nedir? Bir sır gibi saklanan ve gizlilik içinde yürütülen faaliyetler, ABD veya NATO'ya ait bir üssün kurulmasına mı yöneliktir? Eğer böyle ise yeraltı ve yerüstü özellikleri nelerdir?

Haberin Devamı

Bu tesisin yapımı kim tarafından finanse edilmektedir? İhalesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa yüklenici firma kimdir? Bu bir radar üssü ise İskenderun Atik Yaylası Radar Üssü var iken buna neden gerek duyulmuştur? Bu tesis NATO'nun ya da ABD'nin askeri ve savunma önlemlerinin alınmasına hizmet edecek ise bir tehdidin olması gerekmez mi?
Böyle bir tehdit algılaması varsa bunun NATO'da görüşülmüş ve ortak karar alınmış olması gerekmez mi? Böyle bir karar alınmış mıdır? Alınmışsa kararın içeriği nedir? Hangi ülkeye yönelik bir tehdit algılaması vardır? Bu tesisin kurulması hangi karara göre yapılmaktadır?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!