CHP'de 14 Eylül darbesi

Güncelleme Tarihi:

CHPde 14 Eylül darbesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

CHP Parti Meclisi'ndeki iki kadının çekişmesi, Genel Başkan Altan Öymen'e büyük darbe indirdi. Nazmiye Halvaşi ile Demet Işık'ın tutumu nedeniyle, ilk turda oylar 30-30 eşitlendi. Ancak Demet Işık muhalefete geçince, Öymen kaybetti. MYK'da 5 sandalyeye düşen Öymen, 30 Eylül'de kurultay kararı aldı.

CHP'de, Hürriyet'te yayınlanan ‘Baskın kurultay’ haberiyle ortaya çıkan tartışma, kurultay hesaplaşmasına döndü. CHP Genel Başkanı Altan Öymen, önceki gece CHP Parti Meclisi üyesi Nazmiye Halvaşi ve Demet Işık arasındaki çekişme nedeniyle, tamamı kendisine bağlı bir yönetim oluşturma şansını kılpayı kaybetti.

Öymen, ekibindeki iki kadının bu rekabeti yüzünden, yapılan ikinci tur oylamada bu kez parti yönetiminde azınlığa düştü ve kurultay kararı almak zorunda kaldı.

NAZMİYE'Yİ ALMA

Öymen'in listesi, önceki gece yeni parti yönetimi seçmek amacıyla yapılan birinci tur oylamaya tek başına katıldı. Öymen'in 20 kişilik bu listesinin, ekibindeki iki kadın arasında yaşanan kişisel çekişme yüzünden kaybettiği ortaya çıktı.

Öymen, ikisi de kendisini destekleyen bu isimlerden Nazmiye Halvaşi'yi listesine alırken, Demet Işık'ı listeye almadı. Karayalçın ekibinden olan ve Öymen'i destekleyen Demet Işık, Halvaşi'nin listeye alınmasına tepki göstererek, ‘‘Ben buna karşıyım. Listeden çıkarmazsanız oy vermem’’ diye Öymen ve Karayalçın'ı uyardı. Parti Meclisi'ndeki hassas dengelerin bozmaktan çekinen Öymen, Genel Sekreteri Tarhan Erdem'in de uyarmasına rağmen Halvaşi'yi listeden çıkarmayarak seçime geçti.

KADIN ÖFKESİ

Soluk soluğa geçen oylamada bu listeye 30 olumlu oy çıkarken, 30 da karşı oy çıktı. Karayalçıncı Demet Işık, oyunu kullanırken, ‘‘Üzgünüm ama sizlere oy vermiyorum’’ diyerek de, arkadaşlarına meydan okudu. Böylece Öymen, hiçbir muhalifin bulunmayacağı parti yönetimi oluşturma şansını, bu iki kadın arkadaşının rekabeti yüzünden kaçırdı. Demet Işık ikinci tur oylamada ise bu kez muhalefetle işbirliği yaparak Merkez Yönetim Kurulu'na girdi.

Demek Işık ile Nazmiye Halvaşi arasındaki kavganın, 1996 yılında ikisinin de Kadın Kolları Genel Başkanlığı için birbirlerine karşı aday olmasından beri sürdüğü bildiriliyor.

MYK'da çıkan görüş ayrılığına karşı parti Meclisi'nden de destek bulamayan Genel Başkanı Altan Öymen, 30 Eylül'de seçimli kurultay yapacağını ilan etti ve ‘‘Ben yeniden adayım’’ dedi. Ancak bu yarış için henüz Öymen'e karşı başka bir aday çıkmadı. CHP'de Öymen'in isteği üzerine önceki gece sabah saat 03.00'e kadar yeni Merkez Yönetim Kurulu için çalışmalar yapıldı.

Başkan'a uyan yönetim seçin

ALTAN Öymen, dün düzenlediği basın toplantısında parti içinde gizli bir genel başkanlık yarışı başladığını savunarak, ‘‘Mayıs'taki olağan kurula 7-8 ay varken başlayan bu yarış partimizi yaralar diye düşünüyorum’’ dedi. Öymen, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın yaptığı gezilerde, arkadaşları tarafından uzun konvoylu ve kalabalık karşılamalar düzenlendiğini belirterek, ‘‘Kıyaslama yolu ile bir yarış havası yaratılıyor. Bu da partimizi yıpratıyor’’ dedi. kendisinin MYK'nın ardından şimdi de Parti Meclisi ile uyumsuzluğa düştüğünü söyleyen Öymen, kurultayın Genel Başkan ile uyumlu bir parti yönetimi seçmesi dileğinde bulundu. Öymen, ‘‘Yeni genel başkan ben de olsam, başka bir arkadaşımız da olsa, mutlaka onun anlayışına uyan bir yönetim seçilmeli. Ancak o zaman partimiz yükselişini sürdürebilir’’ diye konuştu.

Tarhan Erdem ve Öymen'in kurmayları seçilemedi

YENİ MYK seçiminde en büyük sürprizi Genel Sekreter Tarhan Erdem yaşadı. Tarhan Erdem, yeni yönetime giremedi. MYK'ya girecek 20'nci kişi olarak Erdem ile muhalefetin listesinden Sevgi Kökbudak eşit oy alınca, ikisi arasında kura çekilmesi gündeme geldi. Ancak Erdem, genel sekreter olarak kura ile yönetime girmiş duruma düşmmek için çekildi. Böylece yeniden Genel Sekreter olma olasılığı da kalmadı ve sürpriz bir şekilde yönetimden düştü.

Erdem'in yanısıra Öymen'in parti yönetimindeki kurmay takımı olan ‘‘Şule Bucak, Bekir Yurdagül, Yaşar Seyman, Sabri Ergül ve Yiğit Gülöksüz’’ de yeni yönetime giremedi.

Karayalçın'ın işbirliği kurtarmadı

PARTİ Meclisi'nde yapılan ilk oylamaya Genel Başkan Altan Öymen, 20 kişilik bir aday listesi sundu. Öymen, listesini hazırlarken diğer muhalefet gruplarına karşı Fikri Sağlar ve Murat Karayalçın'la işbirliği yaptı. Ancak Öymen'in tek başına seçime giren bu listesi 30 oy alarak, bir oyla seçim kaybetti. Listenin seçilmesi için 31 oy yeterli oluyordu.

İkinci tur oylamaya geçilirken, gündüz vardıkları uzlaşmaya göre muhalefet grupları Ertuğrul Günaycı, Mehmet Moğultay ve sol kanattan Hasan Fehmi Güneş ile Baykalcılar ortak bir aday listesi hazırladı. Sabah saat 03.00'de tamamlanan seçim sonunda Öymen'in listesinden sadece 5 kişi parti yönetimine girerken, muhalefet listesinden 15 kişi 20 kişilik MYK'da ağırlıklı çoğunluğu ele geçirdi.

Baykalcılar açık ara önde

YENİ yönetimde, ortak hareket eden muhalefet grupları mutlak çoğunluğu ele geçirirken, muhalefet içinde de Baykalcılar açık ara öne geçti. Toplam 20 kişilik yeni yönetim içinde 10 Baykalcı bulunuyor. Yeni yönetime muhalefet listesinden giren isimler şöyle:

(Baykalcılar 10) Cevdet Selvi, Mehmet Ali Özpolat, Sevgi Kökbudak, Sinan Yerlikaya, Oya Araslı, Deniz Pınar Atılgan, Bülent Baratalı, Mesut Değer, Ali Dinçer, Algan Hacaloğlu. (Sol kanat-3) Mehmet Moğultay, Abdülkadir Ateş, Esin Fatma Temel, (Günaycılar-1) Veli Aksoy, (Karayalçıncı-2) Demet Işık-İbrahim Tez, (Öymenci-2) Nihat Matkap, Orhan Veli Yıldırım, (Bağımsız-2) İnal Batu-Mahmut Yıldız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!