CHP ve DYP'nin mallarına ‘Anayasal’ satış tehdidi

Güncelleme Tarihi:

CHP ve DYPnin mallarına ‘Anayasal’ satış tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mallarına el koyup sattırma yetkisini tartışacak.

Yüksek Mahkeme, bu konuda şimdiye kadar kamuoyuna açıklanmayan özel bir raportör incelemesi yaptırıyor. 12 Eylül sonrasında kapatılıp sonra açılan ve malları iade edilen siyasi partilerin taşınmazlarının, Siyasi Partiler Yasası'nın (SPY) ‘Mal edinmeyi’ düzenleyen 68. maddesi karşısındaki hukuki durumları araştırılıyor. 1983 sonrasında 3821 sayılı yasa ile iade edilen malların, SPY karşısındaki statüleri belirlenecek. Yüksek Mahkeme'nin bu çalışması ile 12 Eylül 1980 sonrasında, önce el konulan sonra iade edilen siyasi parti taşınmazları ilk kez masaya yatırılmış olacak.

SATTIRILABİLECEK

SPY'nin 77. maddesi, 68. maddeye aykırı edinilen taşınmazların Anayasa Mahkemesi kararı ile sattırılmasını öngördüğü için, siyasi partilerin bu kapsamdaki mallarının paraya çevrilmesi gündeme gelecek. Ancak, satış sonunda elde edilecek para, Hazine'ye değil parti hesabına aktarılacak. Yüksek Mahkeme, böylece SPY'deki ‘Paraya çevirme’ yetkisini ilk kez kullanamış olacak. CHP'nin Rüzgarlı Sokak'ta kiraya verilerek, SPY'deki ‘siyasi amaç’ tanımı dışında kullanılan 38 daireli işhanı ile DYP'nin satın aldığı ve ‘Demokrasi Müzesi’ yapılan Celal Bayar'ın Köşkü'nün sıkıntı yaratacağı ve sattırılmalarının gündeme gelebileceği öne sürülüyor.

NEREDEN BULDUN SORGUSU

Yüksek Mahkeme'nin, 15.2.1994 günkü 1993/5 esas sayılı değişik işler konulu kararıyla, tüm partilerden taşınmazlarının nasıl ve nereden edindikleri ve ne amaçla kullandıklarının dökümü de istendi. Tüm siyasi partiler belirlenen standart form üzerinde malvarlıklarının durumunu bildirdiler. Mahkeme, siyasi partilerden edindikleri malların tapularını da istedi. Araştırma sırasında çizelge yanında tapu kayıtları esas alınacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!