CHP sandığından civciv çıkmaz artık

Güncelleme Tarihi:

CHP sandığından civciv çıkmaz artık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2002 01:54

1999 seçimlerinde yazımı ‘‘CHP sandığından Baykal değil, civciv çıkar, kuş çıkar’’ diye bağlamıştım. Dikkatli bir okuyucum, bunu hatırlatıp bana sordu. İşte cevabım: Manisa'da kokladığım hava Türkiye genelinde de varsa, CHP'nin civcivle kuşla işi olmaz.

1999 seçimlerinde Kütahya ve Afyon'da halkın arasına dalıp çarşı, pazar dolaşarak seçim öncesi insanlarımızın kendimce nabzını yoklamıştım. Dibini de, seçim toto oynayarak bağlamıştım. O geçmiş seçim için oynadığım toto tuttu. Sakın ola çok bildiğim zannedilmesin, bu halkı iyi anladığımdan olmalı. Ben siyaset yazarı değilim. Kaldı ki, siyasetten de anlamam. Ama bu ülkenin insanıyım. Ülkenin dertlerine de çok ciddi bakmak gibi bir mecburiyetim var. Erken seçim öncesi gazetem adına Manisa'da kalabalıkların içine daldım. Kahvehaneleri dolaştım, şoför derneklerine uğradım, kurulan semt pazarlarında insanlarımızla haşır neşir oldum.

ŞEFTALİ SATTIM

Çok iyi Beşiktaşlı olduğunu söyleyen şeftali satıcısı Mehmet Yıldız kardeşimin, 6 kilo da şeftalisini tartıp, sattım. ‘‘Burada çalış, şu kadar yevmiye vereyim’’ diye de teklif aldım. Tabii ki şakaydı, gülüştük. ‘‘Peki Mehmet kardeş seçim ne olur? Oyun kime gider?’’ diye sorduğumda, ‘‘Seçimi boşver abi. Beşiktaş şampiyon olur mu? Sen bana onu söyle’’ yanıtını aldım. Bir çok insan da konumumdan olsa gerek, benimle siyasetten çok futbol konuşmak istedi. Ama Manisa'ya gelişimin amacı farklıydı. Şimdi fark ettiklerimi dile getireyim.

İKTİDAR KAYIP

99 Nisan seçimlerinde Manisa'nın 10 milletvekilliğini DSP 3, MHP 3, DYP 2, ANAP 1 ve FP 1 olarak paylaşmışlardı. DYP Manisa Milletvekili, Manisa eski Valisi Necati Çetinkaya, partisinden istifa edip, AKP'ye geçmiş. FP Milletvekili Bülent Arınç da partisi kapatılınca AKP'ye geçmiş ve grup başkanı olmuş. DSP'deki son istifalar sonrasında ise milletvekilleri Genel Sekreter Hasan Gülay ile Cihan Yazar da partilerinden istifa edip YTP'ye geçmişler. Yokladığım kadarıyla geçen sürede DSP, MHP, ANAP oy kaybetmiş. Bir ara nağme yapayım, bunları ben söylemiyorum. Söyleyen Manisa'nın insanları. DSP gerek Ankara, gerekse Manisa'daki milletvekili istifalarıyla Akhisar ve Gölmarmara teşkilatlarının istifası karşısında baraja bile takılabilir.

HADEP VAROŞTA

DYP eski seçime göre büyüme kaydediyor, diye dile geliyor. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 20 Nisan günü Sultan Meydanı'nda yaptığı miting, son yılların en büyük kalabalığını toplamış. Hemen ertesi gün Mesir törenlerine gelen Mesut Yılmaz ve Sümer Oral ise halktan tepki görmüş. Anladığım kadarıyla, MHP ve ANAP, tarımsal kesimde ve orta gelirlilerde çözüm aracı olmaktan çıkartılmış. HADEP'in varoşlarda belirli bir oyu var. CHP çıkışta, ama bu çıkışın nereye kadar gideceğini şimdiden kestirmek zor. DTP Manisa'da hiçbir hareket gösterememiş.

YTP'YE İLGİ VAR

DSP'den istifalarla başlayan yeni oluşum hareketi ilgi ile izleniyor. Genç kesim bu oluşumu çözüm gibi gösterirken, sosyal demokrat ve liberal kanattan da aynı oluşum ilgi ile izleniyor. İyi işaretler verilirse, oya dönüşebilir. AKP, büyük bir çıkışta. Ağır topu Bülent Arınç, Manisalı. Bu parti kurulduktan sonra Saadet Partisi tabela partisi oldu deniyor. Manisa'da DTP'nin başına Mehmet Ali Bayar'ın gelmesi yeni bir çehre olarak karşılanmış. Anladığımız manada parti olarak hiçbir etkinlikleri yok.

VE CHP SÜRPRİZİ

Sonunu da şöyle bağlıyayım... Kahvehanede okey oynayan bir grubun yanına oturdum. Yanımda emekli öğretmen Ali Yurdakul var. Ayağım iyi gelmiş olacak ki, oturduktan iki dakika sonra okey attı. Yanağıma da bir öpücük kondurdu. Ali bey, geçmiş seçim yazılarımı okumuş, silsilesi CHP'li, tabii kendisi de. Dikkatli bir okuyucu, 99 seçimlerinde ‘‘CHP sandığından Baykal değil, civciv çıkar, kuş çıkar’’ diye yazmıştım. Bana onu sordu. Peki, söyleyeyim: Manisa'da kokladığım hava Türkiye genelinde de varsa, CHP'nin bu kez civcivle, kuşla işi olmaz...


Vedat Abi geldi, okey attı


Vedat Okyar'a Manisalı büyük ilgi gösterdi. Polis memurları  Bülent Kurt, Osman Karan ve Alkan Şahin, Okyar'la hatıra fotoğrafı çektirdi. Okyar, Hükümet Caddesi'ndeki Hayat Kıraathanesi'ni de ziyaret edip, müdavimleriyle konuştu. Okyar, açıkhavada okey masasına da konuk oldu. Okyar gelir gelmez emekli öğretmen Ali Yurdakul, okey attı...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!