CHP: Eski DEP'liler Lozan’ı inkar ediyor

Güncelleme Tarihi:

CHP: Eski DEPliler Lozan’ı inkar ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2004 15:34

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, eski DEP milletvekili Leyla Zana ve arkadaşları tarafından Avrupa’daki bazı gazetelere verilen ilanı "Lozan’ın inkarı" olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Öymen yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa’daki bazı gazetelere verilen ilanda yer alan konuların Lozan’da görüşüldüğünü anımsattı.

 

Lozan’da sadece bazı gayrimüslim gruplara azınlık hakkının tanındığını ve hiçbir Müslüman gruba azınlık statüsü verilmediğini vurgulayan Öymen, "Böyle bir taleple çıkmak bugün Lozan’ın da inkarı anlamına geliyor" dedi.

  Â

Lozan’ın Türk devletinin "omurgasını", temel yapısını oluşturduğuna işaret eden Öymen, "O bakımdan, hiçkimse Türkiye’den Lozan’a aykırı, Lozan sistemini değiştirici bir öneriye destek, bu konuda bir çalışma veya benzeri bir girişim beklemesin" dedi.

 

DYP: AMAÇLARI AB PERDESİ ALTINDA ORTAYA KOYDULAR

 

DYP’den Türkiye’de Kürtler’e Bask, Katalan ve Valonlar için tanınan hakların sağlanması isteğiyle Herald Tribune Gazetesi’ne ilan veren Zana ve arkadaşlarına sert tepki geldi.

 

Haberin Devamı

DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir, AB'den tarih alma aşamasında herkesin "AB perdesi altında" bugüne kadar ifade edemediklerini ortaya koyarak, kendilerine göre kazanımlar elde etmek için çalıştığını söyledi.

  Â

Kıbrıs, Türk-Yunan, Kürt ve Ermeni sorunu gibi konuların Türkiye’nin önüne giderek daha sıkça getirileceğini vurgulayan Kandemir, söz konusu ilanı şöyle eleştirdi:

  Â

"Bunlar daha şimdiden başlamıştır. Gerçekleşmesi mümkün olmayan bir takım taleplerin bu şekilde gazete ilanları yoluyla Türkiye’nin karşısına çıkarılması ne Türkiye’ye ne de onu yapanlar açısından olumlu sonuç verecek bir hareket olmadığını değerlendiriyorum. Özellikle AB ile son aşamada tabi ki bütün bunlar Türkiye’nin aleyhine kullanılacak bir ortamı beraberinde getirir. Yapanların Türkiye’ye faydadan çok zarar verdiklerinin bilincinde olmalarında yarar var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!