CHP’de muhalif vekiller ihraç edildi

Güncelleme Tarihi:

CHP’de muhalif vekiller ihraç edildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2004 01:35

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, İstanbul milletvekilleri Ahmet Güryüz Ketenci ve Hasan Aydın ile Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay’ın partiden ihracına karar verdi.

Haberin Devamı

Baykal’a karşı savaş açan 30 milletvekilinden Ahmet Güryüz Ketenci, Hasan Aydın ve Mehmet Tomanbay, CHP’den ihraç edildi. Yüksek  Disiplin Kurulu, ihraç kararını, CHP Tüzüğü’ndeki ‘Parti üyeliği ile bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak’ hükmüne dayanarak verdi.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), İstanbul milletvekilleri Ahmet Güryüz Ketenci ve Hasan Aydın ile Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay’ın partiden kesin ihracına karar verdi. CHP Parti Meclisi, yerel seçimlerin ardından Genel Başkan Deniz Baykal’a karşı savaş açan 30 milletvekilinden Ketenci ve Aydın ile Tomanbay hakkında kesin ihraç talebinde bulunmuştu. CHP YDK, Ankara Milletvekili İsmet Çanakçı başkanlığında, Parti Meclisi kararıyla ihracı istenen üç milletvekilinin durumunu görüşmek üzere toplandı. Basına kapalı yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

TUTUM VE DAVRANIŞ

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Çanakçı, ihracı istenilen milletvekillerinden yazılı ve sözlü savunma istediklerini, ancak 3 milletvekilinin de savunma yapmadığını belirtti. YDK üyesi Saniye Gülbarut’un kesin ihraca karşı çıktığını kaydeden Çanakçı, Ali Şahin’in ise geçici ihraç yönünde tavır belirttiğini söyledi. Çanakçı, 3 milletvekilinin dosyasının ayrı ayrı oylandığını, savunma için tebligatın yasal süresi içinde yapıldığını kaydetti. Çanakçı, bu aşamadan sonra milletvekillerinin partiye bir itiraz haklarının bulunmadığını, ancak yargı yolunun açık olduğunu ifade etti. 3 milletvekili, CHP Parti Meclisi kararıyla 28 Temmuz’da kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak YDK’ya sevk edilmişti. İhraç kararının CHP Tüzüğü’ndeki ‘Parti üyeliği ile bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak’ hükmüne dayanılarak verildiği kaydedildi. 3 milletvekilinin ihracı ile CHP’nin parlamentodaki milletvekili sayısı 171’den 168’e düştü.

ŞİMDİ NE OLACAK?

3 muhalif milletvekilinin birlikte hareket ettiği diğer 25 milletvekilinin nasıl hareket edeceği bilinmiyor. Muhalifler, Genel Başkanlık için Deniz Baykal’a karşı ciddi bir rakip çıkaramamanın sıkıntısını da yaşıyor. Bu nedenle hareket imkanları sınırlı olan muhalif milletvekillerinden 3-5’inin, ihraç kararına tepki göstererek CHP’den ayrılabileceği belirtiliyor.

Baykal, solu tıkıyor

Ahmet Güryüz Ketenci Baykal ve arkadaşları Türk demokrasisinin önündeki engellerdir. 1959’dan beri CHP’deyim. İhraç ederek kimse beni Türkiye sevdasından, CHP’nin kuvayı milliye sevdasından alıkoyamaz. Genel başkan ve çevresindekiler siyasetten uzaklaştırılmadan demokrasinin önü açılmaz. Bunlar solun önünü de tıkıyor. Ben devrimciyim, devrimci adam kapı kulluğu yapmaz.

Suçumu bile bilmiyorum

Hasan Aydın Bu kararı haketmedik. Bu karar hukuka, adalete uygun değil. Hangi nedenle disipline verildiğimi, ne tür bir suç isnat edildiğini bile bilmiyorum. Parti yönetimi YDK üyeleri üzerinde baskı kurmuştur. Sonucun böyle çıkacağını bildiğim için savunma yapmaya gerek duymadım. En kısa sürede yargı kararıyla geri döneceğimize inanıyorum.

Beklediğim bir sonuç

Mehmet Tomanbay Beklediğim bir sonuç. YDK, bağımsız ve özgür iradesiyle hareket etmemiş, Genel Başkan ve parti yönetiminin talimatı doğrultusunda bu kararı almıştır. Sonucu bildiğim için savunma vermeye gerek duymadım. Beni Deniz Baykal ya da YDK üyeleri CHP’li yapmadı. Yıllar önce özgür irademle CHP’li oldum. Partililiğimi bu yolla benden almaları söz konusu olamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!