Chirac: Taviz yok

Güncelleme Tarihi:

Chirac: Taviz yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2004 02:08

Fransa hükümeti Irak’ta kaçırılan gazeteci vatandaşlarının serbest bırakılması karşılığında militanların türban yasağını kaldırma taleplerini kesinlikle reddetti. Cumhurbaşkanı Chirac, ‘Ulusal değerlerimizden taviz vermeyiz’ derken, rehinelerin kurtarılması için çok yönlü girişimler başlattı.

FRANSA Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Irak’ta iki vatandaşlarını kaçıran militanların, Fransız devlet okullarındaki başörtüsü yasağının kaldırılması talebini tereddütsüz reddetti. Fransa hükümet sözcüsü Jean-François Cope, ülkesinin, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için ulusal değerlerinden taviz vermeyeceğini söyledi. Sözcü, ‘devlet okullarında başörtüsünü yasaklayan kanun uygulanacaktır’ dedi.

Jean-François Cope, özel televizyon Canal Plus’e verdiği demeçte, dini simgeleri yasaklayan ve perşembe günü okulların açılmasıyla birlikte yürürlüğe girecek olan kanunun ‘askıya alınıp alınmayacağına’ ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: ‘Sorunun bu şekilde ortaya gelmemesi gerekir. Bizler, Fransız değerlerinin dünyanın bütünü için bir referans olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu değerler hoşgörü, saygı değerleridir ve Fransa’da herkes başkalarına saygı içinde istediği gibi dininin gereklerini özgürce icra eder.’

HÜKÜMETİN GİRİŞİMİ

Sözcü, kaçırılan Fransız gazetecilerle ilgili olarak da, ’Hepimizin hissettiği öfkenin ötesinde. Vakit harekete geçme vaktidir. Bir umut var mıdır? Evet, doğal olarak vardır ve vatandaşlarımızın serbest kalması için yapılabilecek bütün girişimler yapılmıştır’ dedi.

Fransa hükümeti bu arada, vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak için Arap dünyası nezdinde girişimlere başladı. Chirac’ın, rehinelerin serbest kalmasını sağlamak için hiçbir çabayı esirgemeyeceklerini açıklamasının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, Hollanda ziyaretini iptal ederek Mısır’a gitti. Fransız bakan, Kahire’de, Mısırlı meslektaşı Ahmed Abul-Gayt ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın yardımını isteyecek. Bu arada Bağdat’taki Fransız elçiliğinin sorunu çözme çabalarına yardımcı olmak için Fransız hükümetinden yetkililer Irak’a gönderildi.

Fransız gazeteciler Georges Malbrunot ve Christian Chesnot, dini simgeleri yasaklayan kanunun feshedilmesini isteyen bir grup tarafından kaçırılmıştı. Fransızları kaçıran ‘İslam Ordusu’ adlı grubun verdiği süre dün akşam sona erdi. Ancak El Cezire televizyonuna gönderile yeni bir video kasette, sürenin 24 saat daha uzatıldığı belirtildi. Video kasette kaçırıan Fransız gazetecilerden biri Chirac’a seslenerek, ‘Hayatımızın bağışlanması için başörtüsü yasağını lağvedin’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!