Cezaevlerinde 811 kişiye 1 psikolog

Güncelleme Tarihi:

Cezaevlerinde 811 kişiye 1 psikolog
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2013 01:54

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, (CİSST) “Özel İhtiyaçları Olan Mahpuslar Projesi” kapsamında Türkiye’deki hapishanelerde yaptıkları bir yıllık inceleme ve araştırma sonunda gördükleri eksiklikleri ve çözüm önerilerini, hazırladıkları raporda açıkladı.

Haberin Devamı

Rapora göre, tüm Türkiye’de bulunan 811 mahpusa 1 psikolog düşüyor. 382 mahpusa ise 1 öğretmen düşüyor. LGBT, engelli, yabancı ve yaşlı mahpuslar bir tür tecrit altında. Hapishanelerde engellilerin yaşamını daha kolay sürdürebilmesi için yapılmış tek şey alafranga tuvalet. TMMOB Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında CİSST Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kıraç hapishaneler konusunda özel ihtiyaçları olan mahpusları odağına alan ilk çalışmayı kendilerinin yaptığını, ağır hasta mahpuslar meselesinin bir vicdan meselesi olduğunu ve her hafta hapishanelerimizden 5 tabut çıktığını açıkladı. Proje Koordinatörü Mustafa Eren de şunları söyledi: “Hapishaneler sivil denetime kapalı. Zar zor aldığımız izinlerle girdiğimiz hapishanelerde koğuşlara giremedik. Mahpuslarla asla konuşturulmadık. Sadece onların çıktıkları ortak alanlar üzerinde gözlem yapabildik. Adalet Bakanı’nın yaptığı bir açıklamada Türkiye’de 4 yıl içinde hapishane sayısının iki katına çıkarılacağı duyuruldu. Türkiye’de bulunan 135 bin mahpusun sayısı olacak 260 bin. Dünyada ‘hapsetmeye’ alternatifler aranırken biz hapishane sayımızı arttırıyoruz.”
Mustafa Eren, Türkiye’deki tüm hapishanelerde sosyal görevli başına 200 mahpus, 167 psikolog ve 354 öğretmen görev yaptığını açıkladı. Cezaevlerine girerken kadınlara sütyen çıkartırılmasının onur zedeleyici bir davranış olduğunu belirten Eren, şöyle devam etti: “Hapishanelerde toplam 115 engelli mahpus var. Hapishaneler mimari açıdan engellilere uygun değil. Bakanlığa bunu sorduk. ‘Hapishaneler tek katlı ve uygundur’ yanıtı aldık. Oysa hapishaneler 2 katlıdır. Ortak kullanım alanları üst katlardadır. Göstermelik duyarlı kapılar yapmışlar engelliler için. Kapıyı açıyorsunuz arkasında taş merdiven var. Dolayısıyla bir tecrit durumu söz konusu engelliler için.”

Haberin Devamı

YABANCIYA POZİTİF AYRIMCILIK OLMALI

Eren “Yabancı mahpuslar için yeterince dil bilen avukat yok. Tercüman avukatın yerini tutamaz. Bu yüzden hak kaybı yaşayabiliyorlar. Onların ziyaretçisi çok daha nadir ve yurtdışından gelişleri de maliyetli. Dolayısıyla onlara pozitif ayrımcılık yapılabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!