Cezaevlerinde 007 Bond dönemi

Güncelleme Tarihi:

Cezaevlerinde 007 Bond dönemi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 13:17

Türkiye, cezaevi reformunda Avrpa standartlarını yakaladı, hatta geçmeye başladı. Güvenlik için alınan önelme ise Hollywood filmlerini aratmıyor.

Haberin Devamı

Türkiye ÅŸu anda tam 421 cezaevi var. Tiplerini alfabenin harflerinden almışlar. Özelliklerine ve büyüklüklerine göre, A, B, C, D, E, F, K, L, M ve T tipi cezavleri bunlar. Ankara, Alanya, Antalya, Çorum, Sakarya ve Silivri'de bulunan 9 L tipi cezaevleri ise AB standartlarının üzerinde. BaÅŸka bir özellikleri de personelin güvenliÄŸin yüzde 100 saÄŸlanabilmesi için 007 Bond filmlerindeki gibi göz taraması yapılarak içeriye alınmaları. L tipi cezavlerinin tümünün giriÅŸinde bu cihazlardan var. Personel cezavine girerek, cihazda göz taraması yaparak döner çelik kapılardan içeri giriyor. Artık cezaevlerine giriÅŸte, hassas duyarlı kapılar, özel kartla giriÅŸi gibi özel sistemler kurulup güvenlik en üst düzeyde saÄŸlanıyor. Â

Haberin Devamı

007 MODELİ GÖZ TARAMALI GİRİŞ KAPISI

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in dün Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, Bakanlık bürokratları ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ile Sincan'daki cezaevi kampüsüne inceleme yapmak için gitti. L tipi kadın cezaevine gelen Bakan Şahin aslında göz taramasının yapılarak geçilebilen kapıdan geçti. Ancak, protokol ve medya geldiği için cihaz devre dışı bırakıldı ve Şahin'le heyetine göz taraması yapılmadı.

L TÄ°PÄ° CEZAVLERÄ° NASIL

Bu cezaevlerinde, sağlık, eğitim, kişisel hobiler ve spor gibi tüm etkinlikleri yapabiliyor. Mahkumlar isterlerse iş atölyelerinde sigortalı çalışıp para kazanabiliyorlar ve meslek öğreniyorlar. L tipi cezaevinde mahkumlar istedikleri zaman tek kişilik koğuşlarında kapılarını kilitleyip oturabilirler. Diğer zamanlarda ortak alanda sürekli birlikte yaşıyorlar. Kreş ve çocuk odaları mevcut. L tiplerinde, cezevinin içi ve dışı birbiriyle koordineli olarak çalışan ve harekete duyarlı yüzlerce kamerayla izleniyor. Tünel kazarak kaçmak imkansız şekilde yaptırılıyor.

İLK CEZAEVİ ADLİYESİ AÇILDI

Şahin, yedi cezaevinin birarada bulunduğu Sincan Cezaevi Kampüsü içindeki iki duruşma salonunun yer aldığı ve Türkiye'deki ilk örnek olan adliyeyi de dün açtı. Sanıklar artık adliyeye götürlemeyip, kampüs içindeki bu adliyede yargılanacaklar.

Haberin Devamı

MAHKEME KARAR VERECEK

Mahkemeler artık çok sanıklı ve güvenlik riski bulunan davalarda sanıkların adliyeye getirilmesi yerine duruşmanın kampüsteki duruşma salonlarında yapılmasına karar verebilecek.Yargılamanın aleniyeti çerçevesinde basın mensupları ve vatandaşlar da cezaevi kampüsü içindekileri duruşmaları izleyebilecekler.

İKİ GÜN ÖNCE BAŞSAVCILIĞA BİLDİRİLECEK

Cezaevindeki adliyede yapılacak duruşmaların gün ve saati mahkeme tarafından duruşmadan iki gün önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilecek. Başsavcılık duruşma saatlerinin çakışmaması için mahkemelerden gelen talepler doğrultusunda duruşma gün ve saatlerini düzenleyecek.

ADLÄ°YEDEKÄ° DURUÅžMA SALONUNDAN FARKI YOK

Haberin Devamı

Şahin, "Türkiye'de bu bir ilktir. Bu duruşma salonlarının adliyedeki duruşma salonlarından farkı yoktur. Güvenlik riski olan bazı davalar ve çok sanıklı davalar cezaevi kampüsü içindeki bu iki duruşma salonunda görülecek. Bu kararı mahkeme verecek. Duruşma salonlarının yönetimi cezaevine değil Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait olacak. Duruşmalar aleni açık yapılacak, basın ve halk izleyebilecek." dedi.

36 KİŞİLİK SALON

Duruşma salonlarının her birinde başkan odası, iki ayrı üye odası, savcı odası, müzakere odası, mahkeme kalemi ve avukat odası var. Her salonda 9 sanık, 36 dinleyici sandalyesi, 100 kişilik bekleme salonu, nezarethane ve güvenlik birimleri odası var.

Haberin Devamı

DIÅž GÃœVENLÄ°K JANDARMANIN

Duruşma salonlarının güvenliği, ceazevienin dış güvenliğinden sorumlu olan Jandarma Tabur Komutanlığı ile Sincan İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı tarafından sağlanacak. Ancak yargılama faaliyeti yapılacağı için duruşma salonlarının yönetimi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait olacak.

HAKİMLER KÜÇÜK BULDU

Ankara adliyesinden gelip duruşma salonlarını gezen bazı hakimler salonları küçük buldular.

MANTI KAPATTI

Şahin kadın cezaevinde yatırım maliyetinin tamamı Beğendik Mağazaları tarafından karşılanarak, cezaevinde kurulan mantı ve yaprak dolması üretim tesisini gezdi. Burada da Perihan Tektaş ve Mürüvet Sert adlı mahkumlarla sohbet eden Şahin, onlarla birlikte mantı kapattı. Sert, "Sayın bakan mantıyı çok güzel kapattı. İki aydır burada çalışıyoruz, çok iyi zaman geçiriyoruz. Burada herkes birbirine sevgi ve saygı gösteriyor. Çok memnunuz" dedi. Şahin, yaprak saran tutuklu-hükümlülerle sohbeti sırasında gazetecilerin dolma sarması ısrarı üzerine, "Beni iyice kılıbık yapacaksınız? Mantı neyse, bunu beceremem" diyerek espri yaptı.

Haberin Devamı

KOÄžUÅžLARI DA GEZDÄ°

Şahin, cezaevindeki koğuşta gezdi ve kadın mahkumlarla birlikte avluda volta attı. Şahin önce Safiye Ç'nin odasına girip görüştü. Safiye, odasından ve 25 kanallı televizyonundan memnun olduğunu söyledi. Safiye Ç. odasında Bakan Şahin'e, cezavevine girince öğrendiği flütünü de çaldı. Şahin, odayı inceledikten sonra avluya çıktı ve kadın mahkumlarla volta attı. Bu sırada, eşini kazayla öldürdüğünü belirten Asuman Daşdan adlı kadın Şahin'e, "İlk kez cezaevine girdim, çok pişmanım. İlk kez buraya girenler için bir şey yapılamaz mı?" dedi. Şahin'le birlikte volta atan Meryem Bal adlı kadın da medya aracılığı ile ailesine seslendi "Aileme seslenmek istiyorum. Beni affetsinler, onları çok seviyorum" dedi. Spor salonunda ise kadın mahkumlar Şahin ve heyete Kars yöresinden halkoyunları sergilediler.

ODADA NE VAR

Kadın Kapalı Cezaevinin tek kişilik odalarında, yatak, dolap, komidin, televizyon var. İçinde tuvalet ve banyosu da bulunan odaların her birinde, avluya bakan balkonlar bulunuyor. Odaların birleştiği orta salon ise ortak mutfak ve oturma alanı olarak kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!