Çeyiz sandığı müzeye taşındı

Güncelleme Tarihi:

Çeyiz sandığı müzeye taşındı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Halep'in köklü Arap ailelerinden Antakiler'in üç yüz yıl boyunca çeyiz sandığında yer alan eşyalar Sadberk Hanım Müzesi'nde sergileniyor.

Yüzyıllardır Halep'te yaşayan Arap kökenli Antaki ve diğer beş Hıristiyan ailenin 18. yüzyıldan bu yana çeyiz sandıklarını süsleyen eşyalar 5 Mayıs'a kadar Büyükdere'deki Sadberk Hanım Müzesi'nde sergileniyor. Sergi Antaki Ailesi'nden Georges Antaki ve Vehbi Koç Vakfı'nın işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Torunları korudu

Sergiyi dolaşıp, inanılmaz güzellikteki eşyalar ve kumaşlar karşısında tutulup kalınca Georges Antaki'nin büyük büyük annesi ya da dedesi olmayı isteyebilirsiniz. Serginin düzenlenmesine ön ayak olan Antaki, meraklı ve titiz olduğu biri olduğu için ailesinin üç kuşaktır kullandığı bütün eşyalarına sahip çıkmış. Üstelik sadece Antaki Ailesi'nin değil, dostlarının eşyalarına da. Bu nedenle sergilenen çeyiz sandığının içinde Homsy, Cubbe, Gazele, Wakil ve Hawa Aileri'nin tarih kokan eşyaları da var.

Aile yadigarı eşyaların sergilenmesini Vehbi Koç Vakfı- Sadberk Hanım Müzesi İcra Komitesi Başkanı Sevgi Gönül'e öneren de Georges Antaki olmuş. Antaki, bütün bu eşyaları akrabalardan tek tek toplamış ve özenle korumuş. Onları özel kağıtlar içinde, sandıklar içinde saklamış, sık sık havalandırmış. Halep'in kuru iklimi de bu eşyaların günümüze dek kalmasına yardımcı olmuş.

Görenleri büyüleyen bu eşyalar arasında neler yok ki; zamanın modasını yansıtan tuvaletlerden ipek çoraplara, sırma işlemeli örtülerden pudriyerlere, atlas yorganlardan parfüm şişelerine kadar birkaç kuşağın kişisel hazineleri... Bu sergi, zevkli ve incelikli yaşamları bütün ihtişamıyla yansıttığı gibi, bu zincirin birkaç kuşak boyunca kopmadan günümüze ulaşması açısından da anlamlı.

Kumaşlar el dokuması

Sergiyi düzenleyen Sevgi Gönül serginin önemini şöyle açıklıyor: ‘‘Antakiler Halep kökenli eski bir banker aile. Ailenin üyeleri hala Halep'te bir arada yaşıyor, eskiye ve geleneklerine bağlılar. Daha da ilginci Osmanlı adetlerini yansıtan geleneksel yaşam tarzını sürdürüyorlar.

Halep, Osmanlı'nın büyük şehirlerinden biri olduğu için önemli bir merkez. Bütün bu elbiseler ve kumaşlar Halep'te el tezgahlarında dokunmuş değerli kumaşlardan yapılmış. Hıristiyan-Katolik ve Arap bir ailenin Osmanlı kalıpları içinde nasıl yaşadığını görmek de çok ilginç. Halep'te günümüzde bile Osmanlı tesirini görebiliyorsunuz. Osmanlı 700. yıldönümü olması da sergiyi anlamlı kılıyor.’’

Sadberk Hanım Müzesi, Piyasa Cad., Büyükdere. Tel: (0212) 242 38 13.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!