Çevreciler Boğaz eylemine hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Çevreciler Boğaz eylemine hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2001 12:13

Türkiye Çevre Kozası, Tengiz-Novorosysk petrol boru hattından dolum yaparak, Karadeniz ve Türk Boğazlarından geçmesi beklenen petrol tankerini organik ve doğaya zarar vermeyen boya püskürterek, protesto edecek. Böyle bir eylemi ilkkez gerçekleştirecek olan çevreciler, eylemin amacına ulaşabilmesi için tatbikat yapacak.

Türkiye Çevre Kozası İnisiyatifi adına Doğa ile Barış Derneği Başkanı Yüksel Üstün, Tengiz-Novorosysk hattının işletmeye açılmasıyla bugün için yılda 26.5, ileriki yıllarda ise 76.5 milyon ton petrolün Karadeniz'e indirilerek, Türk Boğazları yoluyla dünya piyasalarına çıkarılacağını hatırlatarak, bu petrolün Karadeniz ve Türk Boğazlarından geçmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Üstün, Kazakistan'ın Tengiz yatağından Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Novorossisk Limanı'na bağlayacak boru hattından dolum yaparak Karadeniz ve Türk Boğazlarını kullanacak tankerin önümüzdeki günlerde geçeceği yönünde duyumlar aldıklarını ifade ederek, geçişin engellenmesi amacıyla bir dizi etkinlik yapmayı planladıklarını bildirdi. 

Etkinlik kapsamında tankerin İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde 20 balıkçı teknesi ve Zodyak botu ile rahatsız edici anlamda elden geldiğince engelleneceğini ve üstüne çeşitli renklerde organik ve doğaya zararlı olmayan boya püskürtüleceğini kaydeden Üstün, böyle bir eylemin amacına ulaşması için tatbikat yapılacağını söyledi. 

Üstün, tankerin boğaza girdikten sonra her iki yanından 40'ar tekne ile önüne geçmeden ve tehlikeli bir durum oluşturmadan protesto edilerek, deniz içi trafiğin yoğunlaşmaya başladığı Beşiktaş önlerine kadar indirileceğini belirtti. 

Doğa ile Barış Derneği Başkanı, katılım ve duyarlılığı artırmak amacıyla basın toplantısı düzenleneceğini, gazete ilanları verileceğini, teknelere ve çeşitli yerlere bez afişler asılacağını, el ilanları, posterler, Türkçe ve İngilizce hazırlanan tanıtım kitapçığı ve konuyla ilgili 1000 CD dağıtılacağını anlattı. 

Üstün, bu eylemin Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna ve Romanya'daki sivil toplum kuruluşlarınca desteklendiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!