Çevreci öğretmene sürgünü mahkeme haksız buldu

Güncelleme Tarihi:

Çevreci öğretmene sürgünü mahkeme haksız buldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2008 12:38

ZONGULDAK’ın Çaycuma İlçesi’nde duble yol yapımında kullanılmak üzere ormanlık alandan toprak alınmasını durdurarak, şirkete 15 bin 704 YTL para cezası kesilmesini sağlayan öğretmen Mevlüt Kırnapçı, bir partinin mitingine katıldığı ve siyasi içerikli yazılar yazdığı gerekçesiyle bir köy ilkokuluna tayin edildi.

Sürgün diye tanımladığı bu karara mahkemede itiraz eden ve yeni okulunda 6 hafta görev yaptıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle emekli olan Kırnapçı'nın itirazını mahkeme haklı buldu. Mevlüt Kırnapçı kararla ilgili olarak, “Umarım bu yargı kararı, öğretmenlerin haksız bir şekilde kıyıma uğratılmasının önünde engel olur” dedi.

Çaycuma’daki Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yapan 48 yaşındaki Mevlüt Kırnapçı, 2005 yazında ailesinin yanına gittiği Yeniköy’de, Ören Tarlası mevkiindeki ormanlık alanda 2 dozer ve 10 kamyonun toprak alarak yaptığı doğa katliamını durdurmak için çalışma başlattı. Yaptığı araştırmada, Çaycuma- Bartın duble yol çalışmasında dolgu malzemesi olarak kullanmak üzere yapılan toprak alımının, Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 44’üncü maddesine göre usulsüz olduğu bilgisine ulaşan Kırnapçı, önce Çaycuma Kaymakamlığı’na giderek usulsüz toprak alan Yapı-Tek firmasını şikayet etti. Şikayetinden 13 gün sonra toprak alımı işleminin durdurulmasını sağlayan Kırnapçı, 3 bin 300 metrekarelik alandan bu süre içinde bin 600 ton killi toprak alınarak yeşil alanın tahrip edilmesini ise engelleyemedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Usulsüz toprak alımını durduran Kırnapçı, doğa katliamının sorumlularının cezalandırılması için de mücadele başlattı. Mevlüt Kırnapçı, önce Yapı-Tek firmasına toprak alımı için izin belgesi veren Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dursun Aydoğan ile Yeniköy Muhtarı ve azaları hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun doğrultusunda yapılan inceleme sonucunda, Aydoğan, muhtar ve azalar hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararlaştırıldı.

ŞİRKETE PARA CEZASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne de bir yazı yazarak durumu bildiren Kırnapçı, doğa katliamının yapıldığı yerde inceleme yapılmasını istedi. Ankara’dan gelen teknik ekip, Yeniköy’de yapılan toprak alımının usulsüz olduğu yönünde rapor hazırlayarak, Zonguldak Valiliği’ne yazdığı yazı ile müteahhit şirketin cezalandırılmasını istedi. Kırnapçı’nın yaklaşık 2 yıl süren mücadelesi sonucunda şirkete Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 42’nci maddesi gereğince 15 bin 704 YTL para cezası kesildi. Duble yol yapımında çakıl taşı kullanması gerekirken, killi toprak kullanan şirket para cezasını öderken, yolun yapımını da başka bir bölgeden toprak alarak tamamladı.

GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Israrlı girişimleri sonucu Yeniköy’deki doğa katliamının durdurulmasını sağlayan, sorumlularının ise cezalandırılması için mücadele veren, bu süreçte de konu hakkında yerel bir gazetede ve kendi internet sitesinde yazılar yazan öğretmen Mevlüt Kırnapçı hakkında, 22 Temmuz seçimleri sırasında CHP’nin mitingine katıldığı, siyasi içerikli yazılar yazdığı, il ve ilçe yöneticileri hakkında görevlerini yapmadığını ima ettiği gerekçesiyle idari soruşturma açıldı. Valiliğin açtığı soruşturma sonunda önce dörtte biri maaş kesintisiyle cezalandırılan Kırnapçı, 10 Nisan 2008’de de görev yaptığı okuldan, Ereğli İlçesi’nin Öğberler Köyü İlköğretim Okulu’na tayin edildi. Bin 700 rakımlı Öğberler Köyü’ndeki okulda 6 hafta görev yapan Kırnapçı, sağlık sorunları nedeniyle emekliye ayrıldı.

MAHKEME TAYİN GEREKÇESİNİ HAKSIZ BULDU

Yazdığı yazılarda hiçkimseyi küçük düşürmediğini, siyasi partilerin açık hava toplantılarına izleyici olarak herkesin katılabileceğini belirten Kırnapçı, tayin kararının haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Zonguldak İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Tayin gerekçesinin asıl nedeninin doğa katliamı karşısındaki ısrarcı girişimleri olduğunu iddia eden Kırnapçı’nın başvurusunu değerlendiren mahkeme geçen Salı günü şu kararı verdi:

“Soruşturmaya konu yazılar incelendiğinde, davacının esasen doğduğu ve yaşadığı yörenin problemlerine eğildiği, yaşanan sıkıntıları dile getirerek çözümler aradığı, belirli kişileri hedef almaktan ziyade, karar mekanizmasında söz sahibi olan amirlerin, yaşanan sıkıntılara eğilmeleri konusunda talepte bulunduğu, yazılarında amirlerine karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı ifadeler kullanmadığı anlaşılmakta olup, davacıya isnat edilen 657 Sayılı Kanunun 125/D-d maddesi kapsamında bulunmamaktadır.”

EMEKLİ OLMASA ESKİ OKULUNA DÖNECEKTİ

Mevlüt Kırnapçı, mahkeme kararının haklılığını kanıtladığını belirterek şunları söyledi:

“İdarenin 10 Nisan’daki tayin kararından bir hafta sonra mahkemeye başvurdum. Bu süre içinde bir süre rapor aldım. Daha sonra Öğberler Köyü’nde göreve başladım. Ancak kalp rahatsızlığım nedeniyle 6 hafta görev yaptıktan sonra emekliliğimi istedim. Emekli olmamış olsaydım mahkemenin kararı ile eski okuluma dönecektim. Yargı, idarece hakkımda verilen kararların hukuksuz ve yönetmeliklere aykırı olduğu kararını vermiş, kamuoyu önünde düşürülmeye çalıştığım durumun aklayıcısı olmuştur. Bu açıdan mahkemenin kararı önemli. Umarım, bu yargı kararları, öğretmenlerin haksızca kıyıma uğratılmasının önünde iyi bir engel olur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!