Çevre ölüyor; çizmelerinizi giyin araziye çıkın

Güncelleme Tarihi:

Çevre ölüyor; çizmelerinizi giyin araziye çıkın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2001 00:00


Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Uluabat Gölü'ndeki kirliliğin devamı halinde Bursa ve çevresindeki halkın içmesuyu ihtiyacının karşılanamayacağını belirterek, bürokratlarına gölün kurtarılması için hazırlanan yönetim planının bir an önce uygulanması talimatını verdi. Aytekin, bürokratlarına ''çizmelerinizi giyin araziye çıkın'' dedi.

Çevre Bakanlığı, Dünyada Yaşayan Sular Listesi'ne giren ve Ramsar Sözleşmesi kapsamında uluslararası öneme sahip sulak alanlar Listesi'nde de yer alan Uluabat Gölü'nün, ''sulak alan ekosisteminin ekolojik yapısının korunması, sulak alan kaynaklarının tüm kullanıcılar tarafından akılcı kullanımlarının sağlamak'' amacıyla başlattığı Uluabat Gölü Yönetim Planı Projesi'ni tamamladı. Projenin tamamlanmasının ardından bakanlık bürokratları projeye ilişkin Çevre Bakanı Aytekin'e bir brifing verdiler.

Gölde 380 bin ton tortulaşma

Brifingte verilen bilgilere göre, özellikle Mustafakemalpaşa ve Akçalı beldelerinden kaynaklanan evsel atık sular,tarımdan dönen drenaj suları, su toplama havzasındaki maden işletmelerinin atık suları gölü kirleten nedenlerin başında yer alıyor.

1974 ve 1992 yıllarında alınan uydu görüntülerinde göl alanında yüzde 12'lık azalma, bataklık ve sazlık alanda ise yüzde 26'lık bir artış olduğu tespit edildi.

Çevre Referans Laboratuvarı'nın yaptığı analizler sonucunda gölde ''elektriksel iletkenlik'' değerinin yüksek olduğu belirlendi. Bu değerin yüksekliği kirlilik yükünün yüksekliğinin bir göstergesi olarak kabul edilirken, gerekli önlemlerin alınmaması halinde gölün doğal yaşam ortamı bulamayacağına dikkat çekildi.

Çok sığ bir göl olan Uluabat Gölü'nün en düşük yeri 0.6 ile 4.6 metre arasında değişirken, kirlilik nedeniyle göl alanında yüzde 20-30 arasında bir daralma yaşanıyor. Kirli sular için biriktirme havuzu olarak görev yapan Uluabat Gölü'nde, sedimantasyon (tortulaşma) 380 bin ton olarak tespit edildi.

Sanayi kuruluşlarına taviz yok

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin de brinfing ardından yaptığı açıklamada, Uluabat Gölü için hazırlanan yönetim planı projesinin geç kalınmış bir proje olduğunu söyledi.

Aytekin, diğer sulak alanlar için de bu tür yönetim planlarının hazırlanmasını istedi. Bakan Aytekin, ''Göllerimizin olağanüstü güzellikleri var. 10 yıl sonra içme suyu sağlayan göllerde belki de su arıtılmayacak. Bu nedenle göllerin senelerce yaşaması lazımdır'' diye konuştu.

Kirliliğin gölün yapısını bozmayacak şekilde önlenmesini isteyen Aytekin, yönetim planının bir an önce uygulanması için bürokratlarına,''Çizmelerinizi giyin araziye çıkın'' talimatını verdi. Aytekin, bürokratlarından Uluabat Gölü Yönetim Planı'nın sanayi kuruluşlarına hiç taviz verilmeden gerçekleştirilmesini de istedi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!