Cevahir, "Boşluk, TSE'ye uygun yine de ek parça monte ettik"

Güncelleme Tarihi:

Cevahir, Boşluk, TSEye uygun yine de ek parça monte ettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2006 20:34

İstanbul Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezi Yönetimi, alışveriş merkezinde bir çocuğun hayatını kaybettiği kazanın meydana geldiği boşluğun, TSE standartlarına uygun olduğunu, ancak bu boşluğun da kapatılması için ilave bir parça montaj yaptırıldığını bildirdi.

Alışveriş ve eğlence merkezi yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, açıklamanın bilgilendirme amaçlı olduğu, herhangi bir savunma veya suçlama niteliği taşımadığı vurgulandı.

Alışveriş merkezine annesiyle gelen Ayşenur Özbaş'ın 15 Aralık 2006 tarihinde annesinden ayrı olarak kendi yaşıtındaki bir arkadaşı ile yürüyen merdivenlerin başında tehlikeli şekilde oynadığı, bir mağaza yetkilisi ile güvenlik görevlisinin müdahale etmek amacıyla o yöne yöneldiği anlatılan açıklamada şunlar kaydedildi.

“Bu arada, yürüyen merdivenin hareketli bandı ile oynayan çocuğun banda tutunduğu ve dengesini kaybetmemek için gayrı ihtiyarı bırakmadığı, bunu gören görevlilerin yetişmek üzere koştuğu, Ayşenur'un yürüyen bant üzerinden ve kısmen korkuluk bitim noktası arasından geçerek bandın üzerinden bir süre ilerleyip aşağıya düştüğü beyan edilmektedir.

Kazanın meydana geldiği katta yürüyen merdiven ile korkuluklar arasında yürüyen merdivenin baza genişliğinden kaynaklanan zeminden 25 santimetre yükseklikte, TSE tarafından da korkuluk standartlarına uygunluğu kabul edilen 17 santimetrelik bir boşluk bulunmaktaydı.

Bu katın dışındaki tüm noktalardaki bahsi geçen boşluk ek bir önlem olarak teknik grubumuz tarafından açılış döneminden itibaren kapatılmıştı.

Söz konusu boşluk mesafesi, TSE korkuluk düşey eleman aralık standartlarına göre, en fazla 18 santimetreye izin verildiği veya yine TSE standartlarına göre boşluğun ancak 20 santimetreden büyük olduğunda korkuluk bulundurulması gerektiği, ancak 3 santimetreden büyük boşluklara mutlaka ayak dayamanın bulunması zorunluluğu ifade edilmektedir.

Bu haliyle bahsi geçen boşluk, TSE standartlarına uygundur.

Ancak her ne kadar TSE tarafından kabul edilebilir bir boşluk bulunsa da İstanbul Cevahir Yönetimi olarak, kabul edilebilir TSE standartlarının ötesinde bu boşluğun da kapatılması için kazadan sonra ilave bir önlem olarak 15 santimetre genişliğinde ilave bir parça montajı yaptırılmıştır.”

“TEKNİK KURUL OLUŞTURULDU”

“İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi olarak, aynen kendi evlatlarımızı kaybetmiş gibi derin bir üzüntü ve elem içerisindeyiz” denilen açıklamada, alışveriş merkezi yönetimi ile Cevahir ailesi üyelerinin, son ana kadar ellerinden gelen tüm imkanları kullanmaya çalıştıkları belirtildi.

Bundan sonra da kanuni ve insani çerçevede elden gelen her şeyin yapılacağı belirtilen açıklamada, “Biliyoruz ki, tüm çabalarımız küçük yavrumuzu geriye getirmeyecek” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, İstanbul Cevahir Alışveriş ve Eğlence Merkezinin, alınan tüm önlemlere ve gayretlere rağmen, yaşanmış olan bu durumun tekrarlanmaması için uluslararası standartların ötesinde yapılabilecek ilave önlemleri tekrar gözden geçirmek üzere teknik bir kurul oluşturduğu, çalışmaların sürdüğü kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!