’Cep’te numara taşıma ekimde başlayacak

Güncelleme Tarihi:

’Cep’te numara taşıma ekimde başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 00:00

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, numara taşınabilirliği alt yapı çalışmalarını nisan ayında tamamlayacağını belirterek, "GSM operatörlerine de altyapı çalışmalarını tamamlamak için 6 ay süre vereceğiz. Ekim sonunda numara taşınabilirliği fiilen başlayacak" dedi.

Haberin Devamı

Acarer, 2008 sonuna kadar 3G ihalesinin yapılacağını söyledi. Acarer, Turkcell’in numara taşınabilirliği konusundaki davasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Numara taşınabilirliğinde kararlıyız. Bu konuda çok ters olarak çıkacak sonuç, Türkiye’deki mobil haberleşme sürecinde büyük değişikliklere yol açabilir. Eğer çok ters bir karar çıkarsa GSM’de kullanılan telefon numaralarının 3. nesilde kullanılması zora girer. 3 tane numaranız ve 3 tane telefonunuz varsa, 3G için 3 tane daha telefon gerekebilir."

SANAL MOBİL İŞLETMECİLİĞİ: Acarer, Sanal Mobil Şebeke konusunda şu bilgileri verdi: "Üzerinde uzun süredir çalıştığımız Sanal Mobil Şebeke hizmeti işletmeciliğinin yetkilendirilmesi teklifimiz bu konudaki vergi dilimleri arasındaki farktan ortaya çıkan sıkıntıyla ilgili çözümümüzü Maliye Bakanlığına ilettik. Bir kanun düzenlemesiyle sorunun kısa sürede çözüleceğine ve yeni sanal mobil operatörlerin çıkacağına inanıyorum."

Haberin Devamı

KONUŞMA ÜCRETLERİ DÜŞTÜ: Tayfun Acarer, telefon konuşma ücretlerinin bekledikleri gibi düştüğünü ifade ederek, şu örnekleri dile getirdi: "2004’te 29 YKr olan şehirlerarası konuşma ücreti 2007 sonunda 9 YKr’ye düştü. En önemli düşüş uluslararası konuşmalarda var. Uluslararasında 2004 yılında yaklaşık 77 YKr olan ücret 2007’de 12 YKr’ye düştü. Aynı düşüş sabitten mobile doğru da neredeyse yüzde 50 oranında oldu. 72 YKr’den 38 YKr’ye düştü. Telekomünikasyon Kurumu’nun en önemli politikalardan birisi gerek tarifelerde gerekse ara bağlantı ücretlerinde yıllara bağlı olarak düşüş  sağlanmasıdır."

DAHA ÇOK KONUŞULDU: Fiyat düştükçe konuşma süresinin arttığına dikkat çeken Acarer, şunları anlattı: "Operatörlerin 2006’da aylık 11.7 dolar olan abone başına geliri, 2007 yılında 13.9 dolara yükseldi. Abone başına kazançları arttı. Tarifeler düştü, arabağlantı ücretleri azaldığı halde abonelerin ortalama harcamalarının artma nedeni daha çok konuşmalarıdır."

91 MİLYON CEP TELEFONU: Acarer, cep telefonu sayısıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "Telekomünikasyon Kurumu’ndaki sistemde dün itibariyle 91 milyon 61 bin adet telefon kayıt altına alındı. Bu sene buna yaklaşık 18 milyondan fazla telefon daha eklenecek. Bu rakam 2008’in sonunda 110 milyona çıkacak. Kayıt dışı yollarla Türkiye’ye getirilip, sistem tarafından kayıt dışı olduğu belirlenerek kapatılan telefon sayısı da yaklaşık 5.5 milyon. Kayıt dışıyla mücadele büyük bir kararlılıkla devam ediyor."

Haberin Devamı

Telefonu dinlenenleri söyleyemeyiz, MİT’e sorun

 TELEKOMÜNİKASYON İletişim Başkanı Fethi Şimşek, "Telefonlarının dinlendiği kaygısıyla size başvuran var mı?" sorusuna, "Faaliyete başladığımız günden bu yana yasa dışı dinlendiğini düşünerek bize müracaat eden yok. Çok az sayıda kişiden cumhuriyet başsavcılıklarına konuya ilişkin başvuru yapıldığını biliyoruz. Dinleniyorsa da buna cevap vermemiz beklenemez. Adli işlerdir bunlar. Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışındadır" yanıtını verdi. Şimşek, "TİB tarafından kaç kişi dinleniyor" sorusu üzerine, "Bu sayıyı sizlerle paylaşmamız mümkün değil. Bu sayılar MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün birer emaneti. Onlara  sorarsanız, paylaşmak isterlerse, onlar size bir istatistik  verebilirler" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!