Çen, ailesinin can güvenliğinden endişe ediyor

Güncelleme Tarihi:

Çen, ailesinin can güvenliğinden endişe ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2012 11:21

Çin ile ABD arasında diplomatik gerginliğe neden olan görme engelli aktivist Çen Guangçeng, Çin polisinin intikam duygusuyla hareket ettiğini ve yakınlarına baskı yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Halen Pekin'deki bir hastanede tedavi gören Çen, ev hapsinden kaçmasıyla "çılgına dönen" polisin intikam isteğiyle hareket ettiğini öne sürdü.

Ülkesini terk ederek ABD'ye gideceği tahmin edilen Çen, Guardian gazetesine telefon aracılığıyla yaptığı açıklamada, gözaltına alınan baldızının serbest bırakıldığını, yeğeninse hâlâ gözaltında olduğunu belirtti. Guardian, Çen'in, kendisinden çok ailesinin can güvenliğinden endişe ettiğini bildirdi.

"AİLESİNİN DÜNYA İLE İLETİŞİMİ KESİLDİ"

Çin'de görev yapan insan hakları gözlemcilerinin Associated Press'e verdiği bilgiler, Çen'in yaşadığı Şandong eyaletinin Dongşigu kentinde, ondan fazla akrabasının bir tür ev hapsi altında tutulduğuna işaret ediyor.

Gözlemcilerden Wang Songlian, "Uluslararası ilgi Çen'in üzerinde olduğu halde, ailesinin dış dünyayla iletişimi kesilmiş durumda ve yeğeni hâlâ gözaltında" açıklamasında bulunurken, konunun dünya gündeminden çıkması halinde yaşanabileceklerin oldukça kaygı verici olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Dört yıl hapis cezasının ardından 2010 yılında Dongşigu'da ev hapsine alınan 40 yaşındaki Çen, buradan kaçıp Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınmış ve iki ülke arasında kısa süreli bir diplomatik gerginliğe neden olmuştu.

EĞİTİM PROGRAMIYLA ABD'YE GİDECEK

ABD'nin Çin'e, aktivistin can güvenliğini sağlanması yönündeki telkinleri sonucunda kendi isteğiyle Büyükelçilik'ten çıkan Çen, o günden beri Pekin'deki bir hastanede kalıyor.

ABD'de yaşamak isteyen ve akademik kariyer yapmış bir avukat olan Çen'in, yurt dışı eğitim programlarına başvurması ve kabul edilirse ABD'ye gitmesi öngörülüyor.

Muhalif tavrı yüzünden siyasi açıdan tehdit olarak algılanan Çen, 2006 yılında trafiği engellediği ve maddi hasara yol açtığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Çen, ülkenin tek çocuk politikası yüzünden kadınların kürtaja ve kısırlaştırılmaya zorlanmasına karşı kampanyalar yürütmüştü


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!