Cem'in Güvenen restleşmesi

Güncelleme Tarihi:

Cemin Güvenen restleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Korkmaz Haktanır, görünüşte Londra Büyükelçiliğine atandı, ama agremanı geldiği halde Londra'ya bir türlü gidemiyor.

Haktanır, geçenlerde İngiltere Büyükelçisi David Logan'ın kendisi için verdiği veda yemeğinde bu durumu gizlemeyerek, ‘‘Artık bu kış geride kaldıktan sonra mı giderim, bahara mı, doğrusu ben de bilmiyorum’’ dedi.

Haktanır Londra'ya doğru yola çıkamayınca, yerini geçecek olan halefi Büyükelçi Faruk Loğoğlu da Müsteşarlık görevine başlayamıyor.

Nedeni, Haktanır'ın kararnamesinin MHP ve ANAP'ın itirazlarıyla karşılaşan Prof. Orhan Güvenen'in OECD'ye gönderilmesiyle ilgili kararnameyle birleştirilmiş olması.

Güvenen'in DPT Müsteşarlığı'ndan alınırken, bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi kızdıran açıklamalar yapmış olması, MHP'nin kendisini kara listeye almasına neden olmuştu. MHP'li bakanlara bazı ANAP ve DSP'li bakanlar da katılınca Güvenen'in kararnamesi askıda kaldı.

Bu kargaşayla uzaktan yakından ilgisi olmayan Müsteşar Korkmaz Haktanır da kendisini birden boşlukta buldu.

Dışişleri koridorlarında, Müsteşarlar için her zaman ayrı kararname çıkartılmasının eski ve yerleşmiş bir gelenek olduğu hatırlatılarak, Bakan Cem'in bu geleneği bozarak, Haktanır'ı sorunlu bir atama kararnamesinin içine koymasının hatalı olduğu konuşuluyor.

Bakalım, İsmail Cem'in Orhan Güvenen için girdiği restleşme nasıl sonuçlanacak?

10 Türk büyüğü listesi 9'a düştü

HÜRRİYET'te çıkan ve Mesut Yılmaz'ın cumhurbaşkanı olması halinde ANAP Genel Başkanlığı için adı geçen ‘‘10 Türk büyüğü’’ne ilişkin listedeki sayı 9'a düştü.

Listede adı çıkan partinin Teşkilat Başkanı Ersin Taranoğlu, ‘‘Ben bu işte yokum. Aday olmam söz konusu olamaz. Partinin de genel başkan sorunu yoktur. Mesut Yılmaz Genel Başkanımızdır’’ açıklamasını yaptı.

Taranoğlu, bu arada adaylara şu çağrıda bulundu:

‘‘Birçok kişi çıkıp ben genel başkanlığa oynuyorum diyebilir. Benim onlara tavsiyem rüya görmemeleri yönünde olacak. Bu rüyadan uyanmaları lazım. Cesur olan varsa, genel başkanlığa soyunmak yerine çıkıp cumhurbaşkanı adayı olsun. Özal döneminde ortaya çıkan Türk büyüklerini unutmasınlar. Sonları hüsran olur. Şu an onların isimlerini hatırlasınlar yeter.’’

İlginçtir ki, Hürriyet'in 10 kişilik listesinde yer alan ANAP'lılardan bugüne kadar yalnızca biri arayıp ‘‘Beni listeden çıkarın’’ dedi...

Mesut Yılmaz'a sadakatin ölçüsü

ANAP grubunda Genel Başkan Mesut Yılmaz'a sadakatin ölçüsü Türk siyaset literatürüne yeni bir kavram kazandırdı: Ayvalık...

Bu kavramı sözlüğe sokan kişi, Van Milletvekili Kamran İnan'dan başkası değil.

Kamran İnan, milletvekillerinin konumlarını değerlendirirken Ayvalık ölçüsü kullanıyor; örneğin ‘‘O, Ayvalık nüfusuna kaydoldu’’ ya da ‘‘O da Ayvalık'tan ev almış’’ diyor.

Başlangıçta ne demek istediği pek anlaşılmıyor. ANAP uzmanları ise yanıtı şöyle veriyorlar: ‘‘Ayvalıklıları tenzih ederiz, ama bu güzel ilçemiz zeytinyağı üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezidir...’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!