Cemevi kanunla ibadet yeri olmaz

Güncelleme Tarihi:

Cemevi kanunla ibadet yeri olmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 00:00

Alevi Açılımı Projesi üzerinde dikkatli çalışılmasını isteyen Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Cemevi, caminin alternatifi değil" dedi. Bardakoğlu, cemevlerinin kanunla ibadet yeri yapılamayacağını da vurguladı.

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, AKP hükümetini ’Alevi Açılımı Projesi’ tartışmalarıyla ilgili olarak üstü kapalı uyardı. Bardakoğlu, "Siyasetçiler herhalde duracakları yeri bileceklerdir kanaatindeyim. Biz kendilerine her konuda destek veririz; ancak açılımın dini kısmı bize ait olmalıdır. Bu konuda siyasetçiler değil, din kurumlarının konuşması gerekir" mesajını verdi. Bardakoğlu, dün Mekke Diyanet Ataşeliği’nde yaptığı basın toplantısında, şunları söyledi:

HACCI DA YAPSINLAR

Önce siyasetçiler kendi kararlarını versinler. Ancak unutulmamalıdır ki suyun akacağı mecra bellidir. Siyasetçiler bir gün cemevlerinin ibadet yeri olduğu konusunda bir kanun çıkartmak isterlerse, herhalde laiklik konusunda çok ilginç bir uygulamaya imza atmış olurlar. Bir yerin, ibadet yeri olup olmayacağı kararı kanun konusuysa, biz de siyasetçilere, ’Haccı Türkiye’de yapmayı mümkün kılan bir kanun çıkart’ deriz.

ALEVİ DİYANETİ

Aleviler bizim öz inancımızdır ve kültürümüzüdür. Ancak, hiçbir zaman cemevini, caminin alternatifi olarak görmedik. Kerbela’yı Kabe’nin alternatifi olarak görmediğimiz gibi. Diyanet İşleri Başkanlığı dışında, ikinci bir Alevi Diyaneti’nin kurulmasını Türkiye’nin yerleşik diyanet ve cumhuriyet anlayışına aykırı görürüm. Bunun yapılması, Diyanet’i de bir mezhebe ve meşrebe bağımlı kılmak demektir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!