Cem'den Özkan'a iltifat ‘Büyük başkan Özkan’

Güncelleme Tarihi:

Cemden Özkana iltifat ‘Büyük başkan Özkan’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2002 01:43

Erken seçim sürecini dikkate alan Yeni Oluşumcular, 22 Temmuz'da kuruluş dilekçelerini İçişleri Bakanlığı'na vermeyi planlıyorlar. Dün DSP'den istifa eden ve Ankara'da bulunan 36 milletvekili ile birlikte Meclis'te bir araya gelen Yeni Oluşum'un lideri İsmail Cem, partinin ilkelerini yineledikten sonra oluşuma verdiği destek için Özkan'a takdirlerini iletti.

Cem, ‘‘Şimdiye kadar bu oluşumun öncülüğünü yapan Özkan'dır. Ben genel başkanım, ama büyük başkan Özkan'dır’’ dedi.

Yaklaşık 4.5 saat süren toplantıda Cem, milletvekillerine karpuz ve peynir ikram ederken, bölgelerindeki temasları hakkında bilgi aldı. İstemihan Talay, tüzük ve program çalışmalarının bu hafta sonuna kadar tamamlanacağını ve partinin kuruluş dilekçesinin büyük olasılıkla 22 Temmuz'da İçişleri Bakanlığı'na verileceğini açıkladı.

DERVİŞ'İN MESAJI

Cem
, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in desteğini anlatırken, Derviş'ten bir telefon geldi. Derviş, Cem aracılığıyla selamlarını ilettiği milletvekillerine, ‘‘Kalbim ve düşünsel yapımla sizin yanınızdayım’’ mesajını gönderdi. Özkan ise duygusallığını koruduğunu, Ecevit'e halen büyük saygı duyduğunu yineledi. Milletvekillerinden de aynı tavrı sergilemelerini isteyen Özkan, ‘‘Dürüst davranın, ilkeli olun, tahriklere kapılmayın. Bu hareketi toplum, büyük bir umutla kucakladı. Bu umutları boşa çıkaracak davranışlarda bulunmayın’’ diye uyardı.

ÖRGÜTLENMEYE HIZ VERİLİYOR

Milletvekilleri, hükümet kanadının erken seçim kartını oynaması karşısında partileşme sürecine hız verilmesini istediler. Seçim bölgelerindeki Yeni Oluşum ile ilgili olumlu izlenimleri aktaran milletvekilleri, tüzük ve programa ilişkin önerilerde bulundular. Cem, milletvekillerinin önerilerini yazılı olarak vermelerini istedi. Önerilerin, mümkün olduğunca kısa sürede, katılımcı ve demokratik bir yapı oluşturacak şekilde olması vurgulandı. Partinin adı ve amblemi konusunda bir karara varılamadı. Bir milletvekili, ‘‘Halk bizim adımızı koydu. Yeni Oluşum olarak ortaya çıkalım’’ dedi. Yeni Oluşumcular, genel merkez binası aramaya da başladılar.

Hüsammetin Özkan’ın dün parti merkezi için Hoşdere Caddesi, Akay, Balgat ve Yıldız'da bazı binalara baktığı öğrenilirken milletvekillerinden partinin adı konusunda yapılan önerileri dışarıya sızdırmamaları istendi. Bu kararın internet korsanları korkusuyla alındığı öğrenildi. Yeni oluşumcular, tartışılan isimlerin sızması durumunda internette adreslerin başkaları tarafından satın alınabileceğinden endişe ediyorlar.


Özal’ın ANAP’ı kıyaslaması


SİYASİ partilerin değil, toplumun çağdaş kesimlerinin oluşturduğu ‘‘Türkiye koalisyonu’’ kurmak istediklerini söyleyen İsmail Cem, dün CNBC-E'de Turgut Özal'ın da benzer bir misyonu olduğu hatırlatmasına şu yanıtı verdi:

‘‘Özal'ı saygıyla anıyorum. Özal, değişik siyasetleri aynı partide buluşturma iddiasındaydı, kargaşa siyaseten meydana geldi. Biz kendi partimizde çağa açık, Türkiye'yi kucaklayan çağdaş sosyal demokrasiyi kuruyoruz. Özal'ın karşılaştığı bu sorunun bizde oluşması ihtimali daha düşük. Özal'ınki önemli bir tecrübeydi. Benzeşme yapmak doğru değil. Özal, Türkiye'de askeri dönemden sonra iktidar oldu. Koşullar bugün çok farklı.

KISA VADEDE DE İSTİKRAR

Bizim ille de erken seçim gibi bir talebimiz yok. Ama olursa diye de hazırlanıyoruz. Türkiye koalisyonu istiyoruz. Bu, siyasi partilerle ittifak, onların oylarına yönelmek değil. Türkiye'nin toplumsal koalisyonudur. Türk-İş, TOBB, esnaf, ziraat odaları, kendini çağdaş bilen, Türkiye'nin gelişmesini isteyen bütün toplumsal güçlerin koalisyonudur. Benim hedefim böyle bir toplumsal ittifaktır.

Partileşme sürecimizi tamamlamak için 3 aya ihtiyacımız var. Erken seçim kasım ve aralıkta olabilirse evet. Ama benim tahminim 5 ile 6 aydan önce olmaz.

Türkiye'nin, seçime kadar olan süreçte de geçici bile olsa istikrara ihtiyacı var. Bizim fonksiyonumuz, bu dönemde AB yasaları gelirse destek vermek. Türkiye hiçbir zaman uluslararası dengelerde bugünkü kadar değerli olmadı. Bu sürekli böyle gitmez. Bugün özellikli bir dönem, galiba onu kaçırmaktayız.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!