Çelenk tartışması

Güncelleme Tarihi:

Çelenk tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 04:31

TÜRKİYE’nin dört bir yanında düzenlenen Zafer Bayramı resmi törenlerinde, zaman zaman tartışmalar da yaşandı.

Haberin Devamı

Mersin’de törenler, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. İl yöneticileri, anıtın yanındaki Kültür Merkezi’ne girdikten sonra çelenk krizi yaşandı. CHP ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yetkilileri getirdikleri çelenkleri anıta koymak istedi. Ancak polis, grubu alana almadı. Kısa süre sonra CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı polis arama noktasına gelerek, çelenkleri alana geçirip Atatürk Anıtı’na konulmasını sağladı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun halkı selamlaması ve resmi geçit hazırlığı yapılırken, bu çelenkler konuldukları yerden kaldırılınca ADD ve ÇYDD üyesi yaklaşık 300 kişi valiyi yuhaladı. Resmi törenin ardından CHP’liler, ADD ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri alandan kaldırılan çelenklerini Atatürk Anıtı’na tekrar koydu. Kocaeli’nde valilik önündeki törende de DSP ve İP’e çelenk izni verilmedi. Tartışma, diğer çelenklerin konulmasının ardından DSP ve İP’lilerin de Atatürk Anıtı’na çelenk koymalarına izin verilmesiyle sona erdi. Çorum’da saygı duruşunun Atatürk ve şehitlerden söz edilmeden yapılmasına tepki gösteren CHP ve MHP il başkanları ile Vali Sabri Başköy arasında tartışma çıktı.
DHA

Haberin Devamı

Gül’ün CHP randevusu iptal

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ile dünkü randevusu son anda programdan çıkarıldı. Köşk’ün bu son dakika randevu iptali kulislerde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün akşamki 30 Ağustos resepsiyonuna katılmamasına misilleme yorumlarına yol açtı. CHP’liler, Kılıçdaroğlu’nun Irak gezisiyle ilgili bilgi vermek üzere hafta içinde Gül’den randevu istedi. 30 Ağustos törenleri nedeniyle programının yoğun olmasına rağmen Gül, CHP’lilere dün saat 15.00 için randevu vermişti. Kılıçdaroğlu, Köşk’teki resepsiyona katılmayacağını açıkladı. Bu gelişme sonrası CHP’lilerin Köşk randevusu iptal edildi. ANKARA

Dumlupınar görüntüleri

ATATÜRK’ün, Kütahya’nın Dumlupınar ilçesindeki Zafertepe’de, 30 Ağustos 1924’te, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı’nın temel atma törenindeki görüntüleri ortaya çıktı. Afyonkarahisarlı Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar, Büyük Zafer’in 91’inci yıldönümünde, Atatürk’ün, yabancı arşivlerde bulunan görüntülerine ulaştı. Özpunar, Atatürk’ün Afyonkarahisar’dan trenle geldiği Selkisaray köyünde karşılanışı ve kürsüden konuşmasının görüntülerde yer aldığını anlattı. Yabancı film arşivlerinde yer alan kısa filmin, döneminin teknolojisi gereği sessiz çekildiğini belirten Özpunar, Atatürk’ün temelini attığı Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı’nın Milli Mücadele’yi en iyi anlatan anıtlar arasında yer aldığını ve Türkiye’nin en ünlü mimarlarından Arif Hikmet Koyunoğlu’nun eseri olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!