Çelebi: "Yüzünü saklayanın aramızda yeri yok"

Güncelleme Tarihi:

Çelebi: Yüzünü saklayanın aramızda yeri yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 16:28

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili düzenlendiği basın toplantısında, "32 yıllık bir aradan sonra yeniden 1 Mayıs alanına yürüyoruz. Kürsümüzü geri alıyoruz . Bu başarı hepmizindir " dedi. Çelebi, “Hiçkimse maskesiyle gelmeyecek. Gizleyecek, kendisini saklayacak yüzün aramızda yeri yok.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çelebi, 1 Mayıs’ın içinin boşaltılmaması gerektiğine değinerek, " 1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günüdür. Bütün dünyada böyle kutlanır. İşçiler emekçiler taleplerini dile getirirler. Taleplerinin gerçekleşmesi için, mücadele hedefini belirler, dayanışmalarını sergilerler ve birliklerini gösterirler. 1 Mayıs’ın bu içeriği unutulmamalıdır. Hele hele içinin boşaltılması uğraşına girilmemelidir" diye konuştu.

ÇELEBİ’DEN HALKA DAVET

Çelebi, herkese çağrıda da bulunarak, "1 Mayıs 1977’de Taksim’deydik. Bugün de 1 Mayıs günü saat 09.30’da Şişli Meydanı’na davet ediyoruz. Yürüyüşümüzün en önünde kaybettiğimiz genel başkanlarımız ve 1 Mayıs 1977’de kaybettiklerimizin fotoğraflarını taşıyacağız. Onların ailelerini en önde '1 Mayıs 1977 katliamı aydınlatılmadan, demokratikleşmeden söz edilemez' pankartı arkasında yürüteceğiz" dedi. Çelebi, 1 Mayıs’ta Taksim’de olmanın umudun yarına taşınması, Türkiye’nin aydınlık geleceğine inanç ve bir sınav olduğuna da dikkat çekti.

HİÇ KİMSE MASKESİYLE GELMEYECEK

Çelebi daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çelebi, " Bir provokasyon endişesi taşıyor musunuz? " sorusuna "Asla bir provokasyon cümlesini bir daha ne duymak ne de konuşmak istiyoruz. Böyle birşeyi de hissetmiyoruz. Bütün toplumumuzun bu korku cümlelerinden kurtarıldığı, baharın açtığı bir 2010, 1 Mayıs’ından bahsediyoruz. Herkesin torunlarıyla, çocuklarıyla tam bir saygı içinde katılmalarını diliyorum" yanıtını verdi.
Çelebi, şunları söyledi:
" Provokasyon veya benzeri cümlelerin tamamı, 1 Mayıs alanına yönelik engellerden olmuştur. Bunun haricinde kimsenin bir kaygısı, şüphesi olmamalı" dedi. Çelebi emniyet güçlerinin arama noktalarında tedbirlerini alacağını kaydederek, " Hiçkimse maskesiyle gelmeyecek. Gizleyecek, kendisini saklayacak yüzün bizim aramızda yeri yok. Tehdit veya şiddet içerecek tek bir alet ve edevatla kimse gelmesin. Biz onlara hiçbir şekilde destek vermeyeceğiz, kınayacağız. Bizim taleplerimizin öne çıktığı 1 Mayıs istiyoruz. Kimsenin bunu sulandırmaya hakkı olmadığını düşünüyorum.

Hiçkimse şöyle bir yanılgı içinde olmasın 'Türkiye’de haklar yukarıdan veriliyor' diye. Hayır arkadaşlar Türkiye’de haklar mücadele ederek kazanılıyor. Mücadelede de, bazen yaralanıyoruz, bazen tazyikli sular bazen hak kayıpları büyük bedeller ödeyerek buraya geldik. Şöyle bir şey olmadı. 1 Mayıs’ın kutlanmaması konusunda üzerine bir bardak su içmedik. Hep ısrarımız bu oldu. Mücadele ettik, mücadele ettik ve kazandık. Kazanımın bu noktaya gelişinden hükümet iradesinin değişmiş olması önemli bir aşamadır. Teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

150 BİN KİŞİ BEKLİYORUZ

Haberin Devamı

TÜRK-İŞ İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk  Büyükkucak, işçi ve memur konfederasyonları olarak 1 Mayıs'a hazır olduklarını  belirterek, Taksim'e en az 150 bin kişinin gelmesini beklediklerini bildirdi.

TÜRK-İŞ İstanbul 1. Bölge Temsilciliğinde toplanan 1 Mayıs Düzenleme  Kurulu, son hazırlıkları değerlendirdi.
AA muhabirine bilgi veren Büyükkucak, konfederasyon ve sendika genel  başkanlarının, gruplar alana girmeden önce Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktıktan  sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacaklarını  söyledi.

“KİM NEREDEN YÜRÜYECEK?”

Konfederasyonların Taksim Meydanı'na üç ana koldan gireceğini aktaran  Büyükkucak, DİSK ve KESK'in Şişli-Mecidiyeköy güzergahından, Hak-İş ve  Memur-Sen'in Dolmabahçe'den, Türk-İş ve Kamu-Sen'in ise daha önce açıklandığı  gibi Şişhane'den değil, Unkapanı Köprüsü'nden yürüyüşe başlayacağını bildirdi.

TÜRK-İŞ ile CHP, ÖDP, İP, EMEP, Türkiye Birleşik İşçi Partisi, Halkın  Kurtuluş Partisi, İşçi Cephesi ve Atatürkçü Düşünce Derneğinin yürüyeceğini  anlatan Büyükkucak, BDP, DSP, Türkiye Değişim Hareketi, odalar ve dergilerin DİSK  ve KESK ile yürüyeceğini, TKP'nin de Hak-İş ve Memur-Sen ile birlikte yürüyerek  Taksim'e çıkacağını belirtti.

Büyükkucak, yürüyüş sırasında müzik etkinliklerinin olacağını ve kortej  yürüyüşünün çok renkli geçeceğini, eskiden yaşanan “cam-çerçeve indirme”  olaylarının bu 1 Mayıs'ta yaşanmayacağını vurguladı.

TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK'in Marmara Bölgesi'ndeki tüm örgütlerini 1 Mayıs'ta  Taksim'e çağırdığını belirten Büyükkucak, “İşçi ve memur konfederasyonları  olarak 1 Mayıs'a hazırız. TÜRK-İŞ olarak biz 40-60 bin arasında kişiyle alana  gireceğiz. Taksim'e en az 150 bin kişinin gelmesini bekliyoruz. Halkımıza da  çağrı yapıyoruz, katılmak isteyenler sendikalarla birlikte kontrol noktalarından  geçerek gelsinler. Hep beraber barış ve kardeşlik duygusu içinde coşkuyla bu 1  Mayıs'ı kutlayalım. Kesinlikle provokasyon olmayacak. Valilik ve emniyet herhangi  bir olumsuzluğa izin vermeyecek. Halkımız gönül rahatlığıyla katılabilir.”

Haberin Devamı

AKM'YE 1 MAYIS PANKARTI ASILACAK

Büyükkucak, saat 13.00'te başlayacak etkinlikte tüm konfederasyon genel  başkanlarının beşer dakikalık konuşma yapacağını, sanatçı Timur Selçuk'un sahneye  kurulacak piyano eşliğinde Ruhi Su Korosu ile 1 Mayıs Marşı'nı çalıp  söyleyeceğini, önüne platformun kurulacağı AKM'ye boydan boya “1 Mayıs”  pankartı asılacağını, ayrıca 1 Mayıs 2010 bildirisinin TÜRK-İŞ ve DİSK'in  belirleyeceği birer kişi tarafından okunacağını söyledi.

Arama noktalarından sonraki tüm ara yolların yaya ve araç trafiğine  kapalı olacağını belirten Büyükkucak, miting bitiminde de grupların Taksim'den  Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesi'nden deBeşiktaş yönüne doğru dağılacağını, bu üç noktanın dışında diğer tüm  güzergahların kapalı olacağını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!