Çeçen baskınından yoga seansına

Güncelleme Tarihi:

Çeçen baskınından yoga seansına
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2001 00:00


Muharrem AYDIN / İSTANBUL
Haberin Devamı

Sahaja Yoga öğretisinin sembolü, Hintli meditasyon uzmanı Shri Mataji Nirmala Devi, önceki akşam Harbiye'deki Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'ni dolduran yaklaşık 5 bin kişiye yoga seansı yaptırdı. Devi'nin Çeçen teröristlerin gerçekleştirdiği silahlı eylem sırasında Swissotel'de konakladığı ortaya çıktı.

Sağlıklı Yaşam Derneği'nin davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Shri Mataji Nirmala Devi, katılımın ücretsiz olduğu ‘‘Puja töreni’’ adlı seansına başlamadan önce ‘‘Bütün gerçeği arayanları selamlıyorum’’ dedi. 79 yaşındaki Devi, 10 yıldır geldiği Türkiye'de, halkın ‘‘ruhsal aydınlanmaya’’ çok hazır olduklarını belirtti.

SANATÇI İLGİSİ

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'nin alt katında yapılan Puja Töreni'ne, İngiltere, Rusya, Romanya, Brezilya, İtalya, Finlandiya, Norveç ve İran gibi dünyanın çeşitli ülkerinden çok sayıda yabancı konuk da katıldı. Törene ayrıca aralarında, tiyatro sanatçıları Müjdat Gezen ve Demet Akbağ, pop müziği sanatçıları Yonca Evcimik ve Hazal, güzellik yarışmaları organizatörü Süha Özgermi ile sosyetenin ünlü siması Şebnem Çapa ve Güliz (Hasman) Onursal'ın da bulunduğu, her yaş ve kesimden yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Seans öncesi, basın mensuplarına bilgi veren, Türkiye'deki Sahaja Yoga uygulayıcılarından Avukat Nevzat Çetin, her yıl, 6 ayda bir değişik ülkelerde insanların ruhsal açıdan aydınlanmasını sağlamak için Puja Töreni düzenlediğini belirterek, ‘‘Devi, pozitif enerjiye ihtiyacı olduğunu düşünerek son yıllarda bu törenlerden birisi için Türkiye'yi seçiyor’’ dedi.

Sahaja Yoga nedir?

Saha ‘‘ile’’ anlamına geliyor, ‘‘ja’’ ise ‘‘doğmuş’’ demek. Yoga ise birleşme. Sahaja Yoga, ‘‘Tanrı sevgisinin gücü ile birleşme’’ anlamına geliyor. Sahaja Yoga, merkezi sinir sistemimizde bulunan gizli bedenimizi uyandırarak insanın içindeki enerjiyi harekete geçirip, ruhsal aydınlığa kavuşmasını sağlıyor. Sahaja Yoga, her insanın içinde bulunduğuna inanılan ‘‘Kundalini’’ adı verilen gizli enerjinin hareket geçirilmesi temeline dayanıyor. İnsanlık yarışındaki yıkıcılığın, bu teknikle olumlu yönde değiştirilebildiğini belirten öğreti, Tanrıya ulaşmanın bir yolu olarak da görülüyor. Devi'yi Türkiye'ye getiren Teşvikiye'deki Sağlıklı Yaşam Derneği'nde bugünden başlayarak, 28 Nisan tarihine kadar ücretsiz eğitim toplantıları gerçekleştirilecek.

Mevlana'yı çok okudum

Türkiye'de dini dünyaya ait çok özellik bulduğunu belirten Shri mataji nirmala Devi, bunun nedeninin bu topraklarda birçok sufinin yaşamınş olduğuna bağlıyor. Devi, ‘‘Türkiye'de farklılık var. Sufiler, özellikle de Mevlana hakkında çok şey okudum’’ dedi ve şunları söyledi:

Çok şiirsel bulduğum Kuran'da son peygamber Hz. Muhammed, beyaz bir ata binerek, yedi cennetin üzerinden nasıl geçtiğini anlatıyor. Bu beyaz at, Sahaja Yoga öğretisinin temelini oluşturan ruhsal aydınmayı sağlayan insanın içindeki 7 enerjiyi harekete geçiren Kundalini'dir.

İnsanların kendi aralarında savaşmalarına hiç gerek yok. Çünkü dinlerin arasında hiçbir fark yok. Hıristiyanlar için Hz. İsa vardı, Çin'de Tao vardı. Fakat insanlar düşünce açısından birbirine çok benzeyen İsa'yı da Tao'yu da anlayamadılar.

Ailesi Hıristiyandı

Hindistan'ın Chindwara kentinde, 21 Mart 1923'de, Hristiyan bir ailenin kızı olarak doğan Devi'nin babası, bağımsızlık sonrasında Hindistan Ulusal Kongresi'ne seçilen ilk Hıristiyan oldu. Hıristiyan üniversitesi olan Lahore'da tıp eğitimi alan Devi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nde görevli üst düzey bir subay olarak çalışan C.P. Srivastawa ile evlendi. 2 kız çocuk ve 4 torun sahibi olan Devi, Kundalini denilen gizli enerjiyi harekete geçirerek ‘‘sahaja yoga’’ öğretisini geliştirdi ve bu öğretinin ‘‘guru’’su oldu.

OTEL BASKININ STRESİNİ ATTI

Yoga seansına çok sayıda tanınmış kişi de katıldı. Tiyatrocu Demet Akbağ ve kardeşi Sedef İybar, arkadaşları Güliz Onursal ve Şebnem Çapa (soldan sağa) ile birlikte seansa katıldılar. Bir gece önce Swissotel'de yaşanan baskın sırasında kızının doğumgününü kutlamak için otelde bulunan Sedef İybar, kendisi gibi otelde rehin kalan Devi'nin seansıyla stres attı.

İÇİMİZDEKİ 7 ENERJİ NOKTASI

Konuşması sırasında Devi'nin solunda ‘‘Kundalini’’ olarak nitelendirilen ve insanın içindeki 7 enerji noktasını simgeleyen bir şema yeraldı. Sahaja Yoga, her insanın içinde bulunduğuna inanılan Kundalini adı verilen gizli enerjinin hareket geçirilmesi temeline dayanıyor. Sahaja Yoga'nın uygulanması basit hareketlere dayanıyor ve 7 günlük bir eğitimle öğretilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!