Cebinde 2 milyar dolarla Türkiye’de fırsat arıyor

Güncelleme Tarihi:

Cebinde 2 milyar dolarla Türkiye’de fırsat arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2008 00:00

Özal döneminden bu yana Türkiye’yi yakından izleyen Katarlı Almana Group’un Başkanı Omar Almana, "Cebimde 2 milyar dolar ile Türkiye pazarında daha etkin olmak için yatırım alanı arıyorum" dedi. Süzer Grubu ile Pizza Hut ve KFC’yi Türkiye’ye getiren Omar Almana, bu yatırımlarından çok memnun olduğunu belirtirken, enerji, turizm ve inşaat sektörlerine yatırım planladığını açıkladı.

EMİR Ailesi ile birlikte Katar’ın en büyük iki ailesinden biri olan Almana’nın önde gelen isimlerinden Almana Group’un Başkanı Omar Almana, Türkiye’de yeni yatırımlar kolladığını açıkladı. Uluslararası sermaye hareketlerinde etkinliği günden güne artan Arap sermayedarların Türkiye’ye yönelik ilgisinden yola çıkarak Omar Almana ile görüşen Ekonomist Dergisi, 1989 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren işadamıyla Türkiye’ye ilişkin planlarını konuştu. Katar’ın en büyük gruplarından biri olarak petrol ve doğalgazdan otomotive, inşaattan turizme kadar pek çok alanda yatırımları olan Almana, "Cebimde 2 milyar dolar var. Türkiye’de fırsat arıyorum" diyerek, şu açıklamalarda bulundu:

YENİDEN CESARETLENDİK: "Türkiye’ye ilk yatırımı 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında yaptık. Onun cesaret verici tavrı sayesinde Türkiye’de turizm, gayrimenkul alanında yatırım olanaklarını değerlendirmeye başladım. İlk olarak Süzer Grubu ile Türkent Gıda’yı kurdum. Türkiye’deki yatırımlarımdan çok çok memnunum ve daha fazla yatırım yapmak üzere çalışmalarım devam ediyor. 90’lı yıllarda Türkiye’ye bir süpermarket zinciri kurmak üzere ABD’li bir perakende devi ile anlaştık, ancak işler yürümedi, vazgeçtik. Sonrasında ise yatırım için bizi cesaretlendiren bir ortam bulamadığımız için istediğimiz halde başka yatırım yapamadık. Ancak son yıllarda yeniden yatırım yapmak üzere çalışmalarımız sürüyor."

YER BULMAKTA ZORLANIYORUZ: "1989 yılından bu yana Süzer Grup ile ortaklığımız sürüyor. Türkent Gıda şirketi adı altında Pizza Hut ve Kentucky Fried Chicken’ın (KFC) Türkiye’deki operasyonlarını yürütüyoruz. Altı ilde Türkent Gıda’ya ait 76 restoranımız bulunuyor. 100 milyon dolar ciro elde etmeyi beklediğimiz 2007 yılında 18 yeni restoran açtık. Taksim’de uzun zamandır bir KFC açmak istiyorduk, yoğun talep olmasına rağmen uygun yer bulunamıyordu. Kurban Bayramı’nda Taksim’de Fitaş Sineması içinde iki yeni restoran açmamız iyi oldu. Türkiye’nin pek çok yerinden aynı şekilde talepler geliyor ancak uygun yer bulmak önemli bir sorun. Bu yaz Bodrum’da ve Marmaris’te restoran açmak için uygun yerler aradık, bulamadık. Tatil beldelerindeki arayışlarımız sürüyor."

UYGUN FIRSAT OLSUN YETER: "Başta enerji sektörü olmak üzere, turizm ve inşaat alanında yatırım yapmayı planlıyoruz. Özellikle güney sahillerinde satın alacak otel arıyoruz. Şu ana kadar istediğimiz kriterlerde bir yer bulamadık. O nedenle belki de önümüzdeki dönemde kendimiz lüks otel inşa edip, işletebiliriz. Türkiye’de son yıllarda yabancı yatırımcıyı cesaretlendiren bir ortam oluşturuldu. Bu nedenle biz de yeni yatırım stratejilerimizi belirlerken Türkiye’yi de dikkate alıyoruz. Türkiye’ye yönelik fırsat arayışlarımız sürüyor. Kısaca, cebimizde 2 milyar dolar var, uygun proje bulunursa hemen yatırım yapmak istiyoruz. Bu miktarı projeye göre daha da artırabiliriz. Yeter ki uygun bir fırsat olsun."

Yeni restoranlara bu yıl 100 milyon dolar ayrıldı

PIZZA Hut ve Kentucky Fried Chicken’ın (KFC) operasyonlarını yürüten Türkent Gıda’nın yeni restoran açmak için yer arayışlarının sürdürğünü anlatan Omar Almana, şunları söyledi: "Kayseri, Antalya ve Bursa öncelikli olarak gireceğimiz iller. 2008’de 20-22 restoran daha açmayı planlıyoruz. Toplamda 100 milyon dolar yatırım yapacağız. 2011 yılına geldiğimizde restoran sayımızı 160’a, çalışan sayımızı da bin 500’den 4 bin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.."

Dağıtım ihalesine 1 milyar dolar yatıracaktık

TÜRKİYE
’ye yatırıma ayıracağı para miktarının biraz da gelecek projelere bağlı olduğunu söyleyen Omar Almana, "Örneğin geçen yıl elektrik dağıtım ihaleleri ile ilgileniyorduk. Eğer gerçekleşseydi, enerji alanına bir milyar dolar yatırım yapmak üzere planlama yapmıştık" dedi. Almana, ihalenin ertelenmiş olmasının kendilerinde "yatırımları başka bir ülkeye kaydırma" fikrini oluşturmadığını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!