Çaybükü Köyü, Gevenes Köyü olamadı

Güncelleme Tarihi:

Çaybükü Köyü, Gevenes Köyü olamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2006 11:06

Muğla'nın ünlü ‘Ormancı’ türküsünün geçtiği Çaybükü Köyü'nün eski adı Gevenes'i almasına ilişkin değişiklik istemi, İçişleri Bakanlığı'nca kabul edilmedi. Bakanlık, ‘Gevenes’ yerine köyün adını ‘Geven’ olarak belirledi. Çaybükü Köyü Muhtarı Necati Cezayir, İçişleri Bakanlığı'nın uygun gördüğü isme köylülerin tepki gösterdiğini ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ünlü ‘Ormancı’ türküsüne konu olan olayın geçtiği Gevenes Köyü'nün adı 1960'lı yıllarda ‘Çaybükü’ olarak değiştirildi. Yaklaşık 40 yıl Çaybükü olarak anılan köyde 2004 yılında Muğla Valiliği'nce türküye konu olan olayın geçtiği ‘Belen Kahvesi’nin tekrar yapımı gündeme geldi. Belen Kahvesi'yle birlikte türküde adı geçen köprü ve değirmen de aslına uygun olarak restore edildi.

Restore edilen yapıların Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açılışı sırasında köylüler türkünün sözlerinde köyün adının ‘Gevenes’ olarak geçtiği belirterek Çaybükü adının ‘Gevenes’ ile değiştirilmesini istedi. Bu istek, 1 yıl sonra Muğla İl Özel İdaresi'nde gündeme geldi.

Köylülerin değişiklik isteği İl Genel Meclisi'nde tartışmalara neden oldu. Yapılan araştırmalar sonunda Çaybükü Köyü'nün adının yeniden ‘Gevenes’ olması oybirliğiyle kararlaştırıldı. Muğla İl genel Meclisi'nde alınan daha sonra İçişleri Bakanlığı'na gitti. Bakanlıkta yapılan incelemeler sonunda köyün adının ‘Gevenes’ olarak değil ‘Geven’ olarak değiştirilmesi uygun görüldü.

Bakanlığı kararı, geçen hafta Muğla'ya ulaştı. Bakanlıktan gönderilen yazıda, köyün adı ‘Geven’ olarak belirtildi. Bakanlığın bu adı uygun görüp, onaylayıp göndermesi Çaybükü Köyü'nde tepkiyle karşılandı. Köy Muhtarı Necati Cezayir, şunları söyledi: “Biz köyün eski ismi olan Gevenes'i istemiştik. Bakanlıktan gelen yazı bizi şaşırttı. Köylüler, Bakanlık tarafından uygun görülen ‘Geven’ ismini kesinlikle kabul etmeyeceklerini söylüyor. Ben de bunun üzerine yetkililere başvurdum. Eğer bizim köyün ismi ‘Gevenes’ olarak değiştirilmeyecekse biz Çaybükü ismiyle kalmasını istiyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!