Çatapat” zehirlenmelerinden 9 çocuk öldü

Güncelleme Tarihi:

Çatapat” zehirlenmelerinden 9 çocuk öldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2011 13:08

Sert bir zemine sürtüldüğünde kıvılcım çıkartan “çatapat” isimli kimyasal oyun malzemesinden zehirlenme nedeniyle son 4 yılda Malatya Turgut Özal Tıp Merkezine kaldırılan 16 çocuktan 9'unun yaşamını yitirdiği bildirildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta Aydın ve Malatya'da bir çocuğun çatapat zehirlenmesi dolayısıyla hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Son 4 yıl içinde çatapat zehirlenmesi nedeniyle Malatya Turgut Özal Tıp Merkezine 4'ü geçen Kurban Bayramında olmak üzere 16 çocuğun geldiğini kaydeden Yakıncı, bu çocuklardan 9'una karaciğer nakli yapıldığını, aralarında nakil yapılan 6 hastanın da bulunduğu toplam 9 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti.
Çatapat zehirlenmesi vakalarının bayramlarda arttığına işaret eden Yakıncı, Turgut Özal Tıp Merkezine gelen vakalardan karaciğer nakli yapılan 3 çocuk ile nakle gerek kalmadan iyileşen 2 çocuğun yaşama tutunduğunu, çatapat satışlarının kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

Bu kimyasal oyun malzemesinin üretimi ve satışının yasak olmadığını belirten Yakıncı, ancak üretimi, ithali, taşınması, saklanması, depolanması, satışı, kullanılması ve yok edilmesinin belirli şartlara bağlandığını aktardı.

Çatapatın 18 yaşından küçüklere satılmasının yasak olduğuna dikkati çeken Yakıncı, ancak satış yerlerinin de kayıt altında olması gerektiğini belirtti.
Yakıncı, çatapat zehirlenmelerinin önüne geçilebilmesi için ya çatapatın  üretimden satışa kadar her aşamada denetlenmesi, ya da üretiminin ve satışının
yasaklanması gerektiğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!