Casus yunuslar, soğuk savaş bitince, çocuk doktoru oldu

Güncelleme Tarihi:

Casus yunuslar, soğuk savaş bitince, çocuk doktoru oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2002 01:42

Sovyetler Birliği döneminde Karadeniz Filosu'nda mayın tarama ve ajanlık faaliyetlerinde kullanılan yunuslar, artık çocuk terapisi alanında hizmet veriyorlar. SSCB'nin dağılmasından sonra Ukrayna'nın elinde kalan Vakh ve Diana adlı iki yunus, otistiklerden altını ıslatanlara kadar birçok çocuğun yardımına koşuyor.

Diana ve Vakh, SSCB'nin ünlü Karadeniz Filosu'ndan geriye kalan yegane yunuslar. Diğerleri çoktan kayıplara karışmış.

Ama Diana ve Vakh, artık askeri alanda çalışmıyorlar. Şimdiki uzmanlık alanları, çocuk terapisi. İki sevimli yunus, artık çocukları iyileştiriyor. Diana ve Vakh'ın terapisinden yararlanmak isteyen Ukrayna vatandaşları 20 dolar, yabancılar ise 50 dolar ödüyor. Uzmanlara göre yunuslar ve çocuklar arasında güçlü bir duygusal bağ oluşuyor.

Akvaryumdaki bilimsel araştırmalardan sorumlu Ludmilla Lukina, yunusların Sovyetler Birliği döneminde karasularında bulunan yabancı nesne ve mayınları, uluslararası sulardan sızan dalgıçları tespit ettiğini ve bu bilgileri sinyaller aracılığıyla ilettiklerini belirtiyor.

Çocuklar ve yunuslar arasında henüz uzmanlarca nasıl işlediği bilinmeyen farklı bir iletişim var. Her gece altını ıslatma sorunu olan 14 yaşındaki bir erkek çocuk, yunuslarla yapılan terapilerden sonra şimdi sorunsuz ve mutlu hayatına devam ediyor.

Yunuslardan Diana, asla ‘‘kirli’’ bir işte kullanılmamış. Denizlerde yabancı nesnelerin teşhisi işinde çalışmış. Hep barışçı görevler üstlenen Diana, filodan ayrıldıktan sonra çocuklarla oynamak üzere eğitim görmüş. Bugün çocuklarla oynamaya bayılıyor.

Akvaryumun bir diğer yöneticisi Aleksander Zanin, yunus eğitiminin çok kolay olduğunu belirterek ‘‘Yunuslar ilk kez Birinci Dünya Savaşı'nda denizaltıların gözlenmesinde kullanılmıştı. Bir denizaltı isabet aldığı zaman gidip yerini buluyorlardı’’ diye bilgi veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!