Cassini Venüs'e yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Cassini Venüse yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Güneş Sistemi'nin Jüpiter'den sonraki ikinci büyük gezegeni olan satürn'ü incelemek için uzaya gönderilen Cassini uzay aracı, hiçbir aksaklık olmadan Venüs gezegenine doğru hızla yol alıyor. Nükleer yakıtla çalışan Cassini, görevini tamamladıktan sonra 200 yıl daha uzayda dolaşacak.

Satürn projesi için geçen yıl 15 Ekimde uzaya fırlatılan Cassini aracının saatte 109 bin 200 kilometre süratle Venüs'e doğru yol aldığı ve Venüs'e 26 Nisanda varmasının beklendiği bildirildi. Cassini Projesi konusunda çalışan bilim adamlarının son raporlarına göre çok iyi durumda olan araç, 2 metre çapında 4 metre uzunluğundaki anteni sürekli Güneş'e çevrili olarak yol alıyor.

Şu sıralarda Venüs'e 27 milyon kilometre uzaklıkta olan aracın, Venüs'e ulaştıktan sonra etrafında döneceği ve yeniden Dünya'ya doğru yol alacağı belirtiliyor. Dünya'nın yakınından 1999 yılında geçerek Satürn'e doğru yol alacak olan Cassini, 2004 yılında da Satürn'e ulaşarak araşırmalara devam edecek.

Bilim adamları, 20 yıl önce uzaya fırlatılan Voyager aracının hala Güneş Sistemi'nin dışında yoluna devam ettiğini ve zayıf sinyaller gönderdiğini de kaydediyorlar.

CassiniNin görevi bittikten sonra muhtemelen bir süre Satürn ile en büyük uydusu olan Titan'ın arasında kalacağı veya başka gezegenlere doğru yol alacağı bildiriliyor. Bilim adamları, Cassini'nin uzayda en az 200 yıl kalabileceği tahmini yapıyorlar.

Satürn projesi için hazırlanan araç, adını, soyadları aynı olan ve ikisi de Satürn'le ilgili çok önemli çalışmalar yapan İtalyan asıllı Fransız astronom Gian Domenico Cassini (1625-1712) ile Fransız astronom Jacques Cassini'den (1677-1756) alıyor. Cassini, Satürn'ün uydusu Titan'ın yüzeyine 2.7 metre çapındaki ‘‘Huygens’’ adlı bir araştırma cihazı bırakacak. Huygens, Titan'ın hava durumunu, basıncını, yoğunluğu ve enerji dengesini inceleyecek. Huygen cihazı da adını hollandalı fizikçi, matematikçi ve astronom Christiaan Huygens'den (1629-1695) alıyor.

TİTAN'IN SIRLARI

Bilim adaları, Titan'ın şu anda dünyadaki yaşamın başladığı dönemi geçirmekte olduğuna değinerek aracın Satürn'e varmasından sonra, dünyadaki yaşamın kökeninin de bir ölçüde çözülebileceğini ifade ediyorlar. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bilim adamları, Satürn projesinin şimdiye kadar bilinenlere çok yeni şeyler ekleyeceğini, dört yıllık araştırma sonucunda birçok sürprizlerle karşılaşacağımızı ileri sürüyorlar. Güneş Sistemi'nin Jüpiter'den sonra ikinci büyük gezegeni olan Satürn'ün dış katmanlarının hidrojen gazından oluştuğu, hidrojenin ise helyumun Güneş'tekinin iki katı bir hızla hidrojene dönüşmesiyle ortaya çıktığı belirlenmiş bulunuyor.

Gezegenin ilginç halkalarını meydana getiren nedenin, saatte 110 bin kilometre hızla esen ‘‘rüzgar’’ olduğu da belirtiliyor. Cassini'nin Satürn'ün yörüngesinde yeni aylar keşfedebileceği veya çok ilginç manyetik alanlar bulacağı da bilim adamlarının beklentileri arasında yer alıyor.

Cassini'nin seyir defteri

15 Ekim 1997: Dünyadan fırlatılma

27 Nisan 1998: Venüs'e varış

11 Aralık 1998: Venüs yörüngesinde manevra

29 Haziran 1999: Venüs'e ikinci yakın uçuş

25 Ağustos 1999: Dünyaya yakın uçuş

8 Ocak 2001: Jüpiter'e yakın uçuş

10 Temmuz 2004: Satürn'e varış






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!