CASA'da karakutu sürprizi

Güncelleme Tarihi:

CASAda karakutu sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2001 00:00


Metehan DEMİR / ANKARA
Haberin Devamı

Malatya ve Ankara'daki peşpeşe iki kazada 35 kişinin şehit olmasının ardından Özel Kuvvetler, envanterindeki tüm CASA uçaklarının uçuşunu resmen durdurdu. Hava Kuvvetleri'nde ise sadece planlı günlük görev ve harekát uçuşları icra ediliyor, ancak tüm uçaklar testten geçiriliyor. Daha önce eğitim uçuşlarını ve harekát kapsamındaki planlı görevler dışında tüm uçuşları durduran Özel Kuvvetler, artık, C-130 ve C-160 uçaklarını kullanacak. Bunun için Türk Hava Kuvvetleri ile acil bir protokol da yapıldı.

Ocak ayında Almanya'ya giden Kayseri'deki ilk CASA kazasına ait karakutudan tatmin edici sonuçlar alınamaması üzerine, Malatya'da düşen CASA uçağının karakutusu, ABD'ye gönderiliyor. Türkiye'de üretilen CASA uçaklarının karakutu’larında uçak içi dahili konuşma kayıtlarının teknik bir eksiklik nedeniyle kaydedilmediği de ortaya çıktı. CASA'lardaki diğer bir önemli üretim sorunu da, bir uçaktaki parçanın diğerine uymaması.

HÜRRİYET DUYURMUŞTU

CASA uçaklarının bulunduğu, Ankara dışındaki diğer ana üs Kayseri'de de, ikinci bir emre kadar, bu uçaklarda Amerikan Federal Havacılık Dairesi'nin (Federal Aviation Administration-FAA) maksimum kalkış için koyduğu 14.4 ton ağırlık limitine uyulması emri verildi. Bu Üs'te, daha önce İspanyollar tarafından ‘‘askeri’’ maksimum kalkış ağırlığı olarak empoze edilen 15.8-16.5 ton ağırlık limiti, ikinci bir emre dek askıya alındı. Hürriyet, Malatya'daki kazanın hemen ertesinde, standart üstü ağırlık konusunun kazalara yol açabileceğini ve bunun da Türkiye'de incelenmesi gerektiğini duyurmuştu.

TEKER TEKER BAKIM

Hava Kuvvetleri'nde de halen CASA uçaklarının eğitim uçuşuna çıkmaması konusundaki hassasiyet devam ediyor. Hava Kuvvetleri'nde, CASA CN-235 uçakları teker teker bakıma alınırken, bakımdan çıkan uçaklar test amacı ile uçuşa alınıyor. Bunun dışında deneyimsiz pilotun eğitimine yönelik uçuş yapılmıyor, sadece planlı günlük görev ve harekát uçuşları icra ediliyor. Deniz Kuvvetleri'nin almayı planladığı, ancak daha ilk uçağın tesliminde yaşanan kaza nedeniyle, CASA uçaklarının Kara Kuvvetleri'ne transfer edilmesi de gündemde. Gelişmiş teçhizatlarla donatılacak CASA 235 uçaklarının teçhizatlı ağırlığının personelsiz ve yakıtsız 15,8 ton olması, Deniz Kuvvetlerini, bunun yerine 295 modelini almaya itebileceği belirtiliyor.

ŞEHİTLERE MEVLİT

Bu arada, Malatya'da şehit olan askerler için de önceki gün Ankara Kocatepe Camii'nde Özel Kuvvetler'in girişimiyle geniş katılımlı bir mevlit düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!