Çarşaflı kuryeler

Güncelleme Tarihi:

Çarşaflı kuryeler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hizbullah itirafçısı Hürriyet'e müthiş açıklamalar yaptı

ÖRGÜTTEKİ kadın için uyması gereken birinci kural, kara çarşaf. Ancak çok az sayıdaki üst düzey militanın karısı manto giyebiliyor. Bu da kaçıp gizlenmek için gittiği büyük kentte, dikkat çekmemek için. Kara çarşaf, stratejik önem de taşıyor. Çarşaf altında her türlü kuryelik yapılabiliyor. Kalaşnikof, roket, mermi ya da örgütsel doküman taşınıyor.

Hizbullah kadınının eğitim ve kültür seviyesi, sıfırın altında. Örgütteki kadının dünya görüşü yoktur. Körü körüne bağlıdır.

Hizbullah, 1989'da altyapısını oluşturduğunda, örgüt içi evliliğe el attı.

Çok eşlilik örgütün emri. Örgüt içinde çıkarılan tamimlerle ‘‘2., 3., evliliklerini yapmak isteyenler bildirsin’’ deniyor.

Ölen sözde ‘‘şehit’’lerin dul kalan eşleriyle ilgili yine ayrıca genelge yayınlanıyor. ‘‘Dul kalanları isteyenler bildirsin’’! Böylece yeni eş olacak kadınlar, isim isim tedavüle çıkarılıyor.

KADIN SADECE FİTNE KAYNAĞI

Hüseyin Velioğlu, kadınları hep aşağıladı. Ona göre örgüt içindeki kadınlar, ‘‘Fitne çıkarmaktan başka bir işe yaramaz’’. Velioğlu, üniversitede okuyan, örgüt için çalışıp ‘‘malzeme’’ toplayan kadınlara değer veriyor.

Hizbullahçı çok sayıda genç kızın hayali, Velioğlu'nun ikinci eşi olmak.

Militanlar, görev icabı karısından bir yıl uzak yaşadığı halde Velioğlu, karısı Hayriye'yi hiçbir dönem yanından ayırmadı.

Hiçbir militanın evi, hiçbir gece boş kalmaz. Hicret edenleri misafir edip ağırlamak, başta evin kadınının görevidir. Hizmet, Allah'a ibadettir. kadın hizmet ederken, görünmemesi, en önemli kural. Mutfakta hazırladıklarını, kocası içeriye götürür. Eğer kocası evde yoksa, kapının önüne bırakıyor. Çocuğu kapıyı tıklatıyor. Kapı açılıp yerdeki tepsi, erkek misafirler tarafından içeriye alınıyor.

KARI KOCA BİRBİRİNİ İHBAR EDİYOR

Örgüt, her şeyin ama her şeyin üstünde. Örgüt her ay, kadından kocasıyla ilgili rapor, kocasından da karısıyla ilgili rapor alıyor. Bu rapora babalar, kardeşler de dahil ediliyor.

Militan tetikçi, karısına cinayet işlediğini söyleyemez. Söylerse karısının örgüte bildireceğini, kendisinin öldürüleceğini çok iyi bilir.

Gizliliği sağlamak için, karı koca örgütle ilgili tek kelime konuşmuyorlar. konuşsa eşinin rapor edeceğini biliyor. Bu korku öyle bir durumda ki gece sayıklamaktan bile korkuluyor.

AİLESİNİ ÖZLEYEN DAYAK YER

Kadın, anne ve babasını, kardeşlerini özleyemez. Gizlice telefon edenler çok ağır dayaklara maruz kalıyor. Hizbullah'a katılanlar, aile bağlarını koparmak zorunda.

Hizbullahçı ailelerde şakalaşmak, cilve yapmak ya da yüksek sesle gülmek yok. Ancak şu durumlarda neşelenip kahkaha atıyorlar: Bir Hizbullah eylemi duyulduğunda, bir de kafirin birinin daha öldürüldüğünü öğrendiklerinde.

HİZBULLAHÇI'NIN TORPİLLİ KARISI

Üst düzey görevlilerin eşlerinin kollarında 20 hatta 30 bilezik var. Hatta daha fazla olanlar var.

Çoğu Hizbullahçı kadının kafasında, ‘‘Biz bu kadar fedakarlık yapıyoruz. Gerektiğinde bileziklerimizi çıkarıp veriyoruz. Ama üst düzeydekilerin eşleri lüks içinde’’ düşüncesi var.

Alt düzey Hizbullahçılar'ın evinde telefon, tv, şofben men edildiği halde üst düzey görevlilerinin evlerinde jakuzi, otomatik çamaşır makinası, mutfak robotları var.

Hüseyin Velioğlu ve onun çevresindekiler tepsilerle kebap yerken, alt düzey militanlar, zeytini ikiye bölerek yiyorlar.

Kadın, kozmetik malzemesi kullanmaz. çünkü kreme vereceği parayla mermi almanın daha kutsal olduğunu düşünür.

Kadınlar, marşlarla şu mesajı da alıyor: ‘‘Eğer şehit olursam/Karaları bağlama...’’

EVLENİN, ÇOĞALIN Kİ, SİZİNLE İFTİHAR EDEYİM

Doğum kontrolü yok. Hüseyin Velioğlu, ‘‘Evlenin, çoğalın ki sizinle iftihar edeyim’’ der hep.

Velioğlu, gerdekte ve evlilik sırasında militanlarına, cinsel ilişki öncesi edecekleri duaları tavsiye ederdi. Ama bu duaları çok az militan biliyordu.

Aktif militanların cinsel yaşamı yok. 24 saat çalışıyor çünkü! ama pasif militanlarda çocuk sayısı 19'a kadar çıkıyor.

Örgüt içinde evlilik yaşı 15.

Velioğlu'nun tavsiye ettiği bir kadın-ki aday hiç görmez- militan için bir şereftir.

TOPLU NİKAHA TOPLU GERDEK

Hizbullah gelini, gelinlik giymez.

Velioğlu'nun tayin ettiği teşkilat imamı, gelinle damada İslami akidelerle ilgili beş soru soruyor. Bunların cevaplarını aldıktan sonra ameli konularda beş soru daha soruyor.

Daha sonra Hizbullah'a özgü Nikah Duası okuyor. Kadına altın, erkeğe gümüş yüzük takıyor. Nikah işlemi bitiyor.

Gelinle damat için bir örgüt evi, sadece bir gün için boşaltılıyor.

Bazen toplu nikahlar yapılıyor. O zaman bütün gelin ve damatlar aynı evde gerdeğe giriyorlar.

DÜĞÜNLER SİYASİ PROPAGANDA ARACI

1989 öncesi, Hizbullah adetine göre özel evlenme törenleri yapılıyordu. 1990'da, Hizbullah düğünleri büyüttü, binlerce insanı biraraya getirdi. Düğünler aracılığıyla Hizbullah mesajlarını ulaştırma fırsatı yakaladı.

Düğünlerde sloganlar kullanıldı. Zılgıt yerine tekbir getirildi.

Bu düğünlerde çok sayıda erkek, Hizbullah'a ilgi gösterdi. Çünkü örgüt ev, yemek, her türlü ihtiyacını karşıladı. Üstelik, Hizbullah sayesinde başlık ödemeden bir de kadın sahibi oldu.

KADINA AYRI ODADA YATMA CEZASI

Hizbullah, 1989'a kadar cemaat aşamasındaydı. O zamanki kadını ıslah etme ölçüsü, ‘‘Önce uyar, sonra döv!’’ Hizbullah örgüt aşamasına geldiğinde, Nisa suresinde yer alan bu kural yerine başka bir kural koydu: ‘‘Karını şikayet et, ilet.’’

Erkeğin karısından şikayetini ileteceği ‘‘Kadın Komiteleri’’ kurdu. Kadın, kabahatinin derecesine göre cezalandırıldı. İnfazdan, bir ay kocasından ayrı odada yatmasına kadar ceza kategorileri oluşturuldu.

ÇOCUKLARA MARŞ: TAK KELEŞİ BELİNE

Çocuk üç yaşına geldiğinde marşlar öğretiliyor. Molla Muhammet Beşir Varol'un yazıp bestelediği bu marşları, Hizbullah'ın assolisti Seyfullah'ın kasetlerinden öğreniyorlar. Marşlar Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Zazaca olarak çoğaltılıyor.

Çocukların öğrendiği bir marş: ‘‘Al kalemi eline/Kalem başaramazsa/ Tak Keleş'i (Kalaşnikof) beline.

VELİOĞLU'NUN OĞLU HAYIRSIZ ÇIKTI

Örgüt kadroları, çocuklarına zaman ayırmıyor. Oyuncak almak, parka götürmek gibi bir kavram yok.

Çocuk yedi yaşına geldiğinde okula gönderilmiyor. Camiye gidiyor.

Çocuklar camide karate, dini bilgiler öğreniyor.

Çocuklar camide, haremlik-selamlık biçiminde eğitiliyor.

Çocuklar, çok sık şiddete maruz kalıyor. Hüseyin Velioğlu, çocuklarını en çok dövenler arasında. Büyük oğlu Abdullah'ı her zaman döverdi. Çünkü istediği gibi, ‘‘Kendine layık’’ olmadı. Abdullah'ı bir türlü etkileyemedi. Buna rağmen Abdullah, gittiği her yerde krallar gibi ağırlanıyor. Çünkü Velioğlu'nun oğlu.

ÇOCUĞUN İLK EYLEMİ ON BEŞ YAŞINDA

Hizbullahçı çocuğu, 15 yaşına geldiğinde eyleme başlıyor.

İlk eylem, ilk sınav demek. Yanındaki gözcü, hakkında rapor yazıyor. ‘‘tedirgin oldu, eylem sırasında benimle bağlantısı koptu’’ gibi... Ama başarısız olan hiçbir genç, konuşur diye dışlanmıyor. Başka bir bölgede, geri hizmette görevlendiriliyor. Başarılı olan, militanlık rüştünü ispatlıyor.

Çocuk, konuşmama konusunda eğitilir. Nereli olduğu sorulunca Diyarbakırlı olduğu halde, ‘‘Ispartalıyım’’, babasının adı Rıza olduğu halde ‘‘Osman’’ demesi gibi...

Çocuklara devletin ‘‘Küfür devleti’’, devlet yöneticilerinin ‘‘Tağut’’ yani küfür kanunlarını baskıyla uygulayan kişi olduğu öğretiliyor.

ÖRGÜTÜN EN EĞİTİMLİ KESİMİ DAVETÇİLER

Askeri kanadın bilgisi ve eğitim düzeyi zayıf.

Davetçi grup, en eğitimli kesim. Propaganda ve örgüte eleman kazandırmayı davetçiler yapıyor.

Siyasi kanat, İstihbarat toplar. Gizliliği iyi bilir. kendini kamufle eder.

EN KORKTUKLARI ŞEY ZİNCİRLEME ÇÖZÜLME

Örgüt militanı, evinde infaz olduğunu bilmez. Ceset gömüldüğünü bilmez. Çünkü, Bilgi toplayan ayrı. Kaçıran ayrı. Sorgulayan ayrı. Öldüren ayrı. Nakleden ayrı. Gömen ayrı. Bunlar, örgüt içinde zincirleme bir çözülmeyi engellemek için yapılıyor.

Militanlar üç ana konuda eğitiliyor: İtaat, sır saklama, tecerrit (Aileden, dünyadan ve her şeyden tecrit olma).

Mezar evlerin bulunmasında büyük rol oynadı

HİZBULLAH içinde aktif görevler üstlenip son cinayetlerden sonra örgütten kopan bir Hizbullah militanı, sadece Hürriyet'e önemli açıklamalar yaptı. Adı ve Hizbullah içindeki görevi güvenlik nedeniyle bizde saklı. Kimliği hakkında söyleyebileceğimiz, Hizbullah merkezine yakın ve günlük hayatlarının içinde biri olduğu. Emniyet yetkililerinin de belirttiği gibi İtirafları Hizbullah'a yönelik operasyonların başarısında büyük rol oynadı. Bugün Hizbullah'tan uzak, ama devlet güvencesinde bir hayat sürdürüyor.

Görüşmemiz, şık ve sade döşenmiş bir odada gerçekleşti. Bu görüşmeye iki resmi şahsiyet eşlik etti. İtirafçının Hizbullahçı olduğu dönemdeki uzun sakalları, yerini sinek kaydı traşa bırakmıştı. Üzerinde kravatlı bir takım elbise vardı. Eski bir militandan çok, bir devlet memuru tipi çiziyordu. Hizbullah'ın kadın-erkek ilişkilerine dair ayrıntılı sorularda, karşılıklı terledik. Bazı cevapları, gözlerini yere indirerek verdi. Kendisiyle ilgili ipucu verecek kişisel soruları asla cevaplamadı. Uzun yıllar süren bir Hizbullah geçmişine sahipti ama itirafçılık sürecine dair herhangi bir bilgi vermemekte de kararlıydı.

Hizbul-marş'tan dizeler

Kara kara çarşaflar

Havalanmış yumruklar

Allah-ü ekber diye

Kıyam etmiş bacılar

***

Hizbullah cihad eder

O Allah'ın yolunda

O alemlerin rabbi Hiz

bullah'ı çok sever

Hizbullah erlerinde

Rablerine hasretler

O Allah'ın kılıcı

Allah'ın partisidir

Müminlere şefkatli

Küfüre şiddetlidir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!