Carba: Kuzey’e uçuşa yasak bölge kurulsun

Güncelleme Tarihi:

Carba: Kuzey’e uçuşa yasak bölge kurulsun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2013 18:57

Suriye Ulusal Konseyi (SUK)’nin yeni başkanı Ahmed Carba, batıdan silah ve uçuşa yasak bölge planına destek için ikna turuna çıktı. Fransa’da iki günlük temaslarında cihatçı örgütlerin artışı nedeniyle silah yardımı konusunda Hollande’ı ikna edemeyen Jabra, Cuma günü de New York’da BM güvenlik konseyi üyelerini iknaya çalışacak.

Haberin Devamı

Fransa’daki temaslarının ardından gazetecilere açıklama yapan ve Le Monde gazetesine geniş bir söyleşi veren Carba, Fransa’nın BM, Güvenlik konseyi ve AB’de muhalefete güçlü politik destek verdiğini, ama silah yardımı konusunda çekinceleri olduğunu dile getirdi. Carba Suriye dosyasıyla ilgili merak edilen sorulara şu yanıtları verdi:

Silah yardımı: Fransa’nın askeri alanda harekete geçmesini engelleyen nedenler var. Bunları anlıyoruz. Ama AB ambargosunun kalkması Suriye halkına yardım için bir fırsattır. ÖSO bu silahları kullanma ehliyetine sahiptir. Ayrıca cihatçılar bizim otoritemizi reddediyor, ne diye silahları onlara verelim ki?

ABD’nin az sayıda silah verdiği belirtiliyor. Bu doğru mu?
Gerçekte, ABD’den tek bir silah dahi almadık. İnsani yardım alıyoruz ama şu an itibarıyla hiçbir silah gelmemiştir.
Uçuşa yasak bölge: Uçuşa yasak bölge konusunu da konuştuk. Suriye’nin kuzeyinde, koalisyonun da oraya yerleşebileceği bir uçuşa yasak bölge kurulabilir. Fransa bu yönde destek verecek. Diğer görüşmelerimizde de bunu anlatacağız. Umarız önümüzdeki aylarda bu gerçekleşir ve eğer gerçekleşirse bu Esad rejimini devirmek için bir dönüm noktası olur.

Haberin Devamı

Cenevre 2: Biz hiçbir zaman müzakerelere karşı değiliz. Savaşmak için savaşmıyoruz. Muhalefetin hedefleri doğrultusunda, politik bir çözüm olmalı.

Cihatçılar: Suriye aşırılıkların değil, alçak gönüllülüklerin ülkesi. Bugün kabul etmek gerekir ki bir aşırı uçla karşı karşıyayız. Sözleri kabul edilemez (seçim değil şeriat istiyoruz), kırmızı çizgiyi aşmıştır. Ama bunu anlamak lazım ki, bu oluşum geçiş döneminin yarattığı bir durumdur. Bir geleceği yoktur. Pek çok elemanları kaostan yararlanan yabancılar, ülkenin savaş meydanına dönmesini isteyenlerdir. Bu konuda kararlıyız ve ülkeden gitmeleri için kararlı duracağız. Suriye halkını tanıyorum. Bugün aşırıları destekleyen rejimdir. Rejim ne kadar hızla düşerse, bu aşırılar da o kadar hızlı gider.

Kimyasal silahlar: Suriye’nin karşı karşıya olduğu en büyük tehlikedir. Birden fazla kullanıldı. Elimizde deliller var. Bunları yurt dışına çıkarmayı başardık. Türkiye’de Lübnan’da ve Ürdün’de var. Ama bütün bunlara rağmen ne dünya ne de Arap kamuoyundan buna beklenen tepki gelmedi.

Haberin Devamı

ÖSO Komutanı Selim İdris: “Askeri güç dengesi rejimden yana”
Suriye’deki çatışmada durum nedir? Askeri açıdan güç dengesi rejimden yana, ama buna rağmen biz özellikle İdlib, Deraa ve Doğu’da ilerlemeye devam ediyoruz. Aralıksız bombardımanlara rağmen rejim bizim direnişimizi kırmayı başaramadı. Moralimiz hala çok yüksek ve kazanacağımızdan eminiz.

Rejimin ne kadar yabancı askeri var? Sizin durumunuz nedir?
Rejime 20 bin adet yabancı asker desteği var. 15 bin kadarı Hizbullah milisi, diğerleri ise İranlı devrim muhafızları, Huti’ler (Şii kanadından), Iraklılar ve Afganlar. Bizim tarafımızda ise, 80 bin adamımız var bunların 60 bin kadarı aktif savaşçı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!