Cannes bütün görkemiyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Cannes bütün görkemiyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2009 17:28

Dünya sinemasının kalbi Fransa'nın sahil kasabası Cannes'da atıyor. Bu yıl 62'nci kez düzenlenen Cannes Film Festivali Up adlı animasyon filmin gsöterimiyle başladı. 24 Mayıs'a kadar sürecek olan festivalin yarışmalı bölümünde bu yıl Türk yönetmen yok. Cannes'dan ödüllü Nuri Bilge Ceylan ise bu kez jüride.

Haberin Devamı

Festival, Peter Docter'in yarışma dışı gösterilecek “La-haut" filmiyle açılacak, Jan Kouhehe'nin yine yarışma dışı gösterilecek "Coco Chanel et Igor Stravinsky" filmiyle sona erecek.

Cannes Film Festivalinde "Altın Palmiye" için yarışacak yönetmen ve filmleri şunlar:
Alain Resnais- "Les Herbes Folles"
Jacques Audiard - "Un Prophète"
Xavier Giannoli - "A l'Origine"
Gaspar Noe - "Soudain le Vide"
Quentin Tarantino - "Inglorious Basterds"
Ken Loach - "Looking for Eric"
Lars von Trier - "Antichrist"
Michael Haneke - "Le Ruban Blanc"
Pedro Almodovar - "Les Etreintes brisées"
Isabel Coixet - "Map of the Sounds of Tokyo"
Marco Bellocchio - "Vincere"
Jane Campion - "Bright Star"
Andrea Arnold - "Fish Tank"
Johnnie To - "Vengeance"
Lou Ye - "Spring Fever"
Philippin Brillante Mendoza - “Kinatay”
Park Chan-wook - “Bak-Jwi”
Ang Lee - "Taking Woodstock”
Tsai Ming-Liang - “Visage”
Elia Suleiman - "The time that remains"

Haberin Devamı

NURİ BİLGE CEYLAN JÜRİDE

Festivalin Türkiye için ön önemli özelliği, geçen yıl en iyi yönetmen ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan'ın jüride yer alması.
Jüri başkanlığını Fransız oyuncu Isaballe Huppert'in yapacağı festivalin bu yılki jüri üyeleri arasında, yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın dışında İngiliz yazar Hanif Kureishi, oyuncu Shu Qi, Amerikalı yönetmen James Gray ve Koreli yönetmen Lee Chang-dong yer alıyor.

DÜNYA SİNEMA PAZARI

Festival çerçevesinde kurulan film pazarında, dünyanın dört bir yanından çok sayıda film görücüye çıkacak.
Filmlerin sinema dünyasında daha iyi tanıtılıp pazarlanması için bu yıl festival alanında 14 bin metrekare yer ayrıldı. Pazara sunulan filmlerin oluşturduğu cironun 1 milyar avroyu geçeceği tahmin ediliyor.
Festival sırasında, 32 sinema salonunda 12 günde sinema sanayisi alıcıları için 1004 film gösterilecek.
Yaklaşık 4 bin gazetecinin kayıt yaptırdığı festivale, dünyanın dört bir yanından gelen sinema sanayisi temsilcileri ve sinema hayranlarının sayısının 40 bini geçtiği tahmin ediliyor.

NEY DER Kİ

Cannes bütün görkemiyle başladı
Nüri Bilge Ceylan bu yıl Cannes jürisinde.

Haberin Devamı

Genç Türk yönetmen Damlasu Temizel, bu yılki  62. Cannes Film Festivali'nin, “kısa metrajlı filmler köşesine”, “Ney Ne Der  Ki” isimli filmiyle katılıyor.   İtalya'nın Perugia Üniversitesindeki eğitimi sırasında aldığı İtalyan  sinema tarihi ve oyunculuk dersleriyle sinemaya merak saran 27 yaşındaki genç  yönetmen, ilk defa çektiği kısa metrajlı filmde, Hz. Mevlana'nın evrensel  felsefesini temel alıyor.

Filmde, “ruhun olgunlaşma sürecinde hep öze dönüş, yaşlı bir kadının  gözünden, bu felsefeye olan değişik yaşlardaki yolculuklarının yansımaları”  anlatılıyor.

Kısa filmin bir bölümü İstanbul'da, diğer bölümü ise Konya Mevlana  Müzesi'nde geçiyor.

Temizel, Cannes'a ilk kez  geçen yılki festivali izlemek için geldiğini belirterek, ilk kısa filminin, bu  yılki festivalde gösterilecek olmasından çok memnun olduğunu ve gurur duyduğunu  söyledi.

1982 yılında İstanbul'da doğan Temizel, Konya Selçuk Üniversitesi  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun  oldu.

Öğrencilik döneminde Ankara İtalyan Kültür Merkezinden üst üste aldığı  burslarla İtalya'da dil eğitimini tamamlayan Damlasu Temizel, daha sonra İtalyan  Dış Ticaret Bakanlığının özel bursuyla “Universtita; Per Stranieri Di  Perugia”da 2005 yılında yüksek lisans öğrenimini yaptı. Perugia Üniversitesinde  aldığı İtalyan sinema tarihi, yönetmenlik ve oyunculuk derslerinin etkisiyle  Türkiye'ye dönüşünde yeniden İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo TV  Sinema Bölümünde öğrenime başlayan genç yönetmen, halen bu okulda 3. sınıf  öğrencisi.

İMKANSIZLIĞIN FİLMİ CANNES'DA

Haberin Devamı

Dünyanın en önemli film festivalleri arasında yer alan ve milyon dolarlık bütçeli filmlerin yarıştığı Cannes Film Festivali'nde bu yıl, bir Türk öğrencinin çektiği “Bir Kaplumbağa ile Tavşanın Hikayesi” adlı kısa film de gösterime sunulacak. Seyfi Teoman'ın “Bizim Büyük Çaresizliğimiz adlı filmi de festivalin atölye bölümüne seçildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi  Sinema-Tv Bölümü 4. sınıf öğrencisi Abdulbaki Yavuz'un, senaryosunu yazıp,  yönettiği kısa metrajlı film, yarın başlayacak olan Cannes Film Festivali'nin  “Short Film Corner” bölümünde gösterilecek.

"BİZİM BÜYÜK TALİHSİZLİĞİMİZ" DE CANNES'DA  

Yönetmen Seyfi Teoman'ın son filmi olan “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”, 62. Cannes Film Festivali'nin “Atölye” bölümüne seçildi.

Haberin Devamı

Barış Bıçakçı'nın aynı adlı romanından uyarlanan “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” adlı filmin senaryosunu, Seyfi Teoman ve Barış Bıçakçı birlikte kaleme aldı.

Çekimlerinin Eylül sonunda başlaması planlanan filmin yapımcılığını Bulut Film adına Yamaç Okur ve Nadir Öperli üstlendi.Projede Almanya'dan UnaFilm (Titus Kreyenberg) ve Hollanda'dan Circe Films (Stienette Bosklopper) ortak yapımcı olarak yer alıyor.

Seyfi Teoman'ın ikinci uzun metrajlı filmi, Cannes Film Festivali'nin resmi bölümlerinden olan, yapım aşamasındaki projelerin katıldığı, ortak yapım platformu Atölye'ye (L'Atelier) katılacak. Film, Atölye bölümüne Türkiye'den katılan ikinci film oldu.

Haberin Devamı

Cannes Film Festivali bünyesinde 2005 yılında uluslararası pazara hitap eden nitelikli yapımları desteklemek amacıyla kurulan Atölye'ye her yıl, dünyanın farklı bölgelerinden 15 proje seçiliyor. Seçilen projelerin yönetmenleri ve yapımcıları Cannes Film Festivali'ne davet edilerek, dünyanın dört bir yanından sinema sanatının ve endüstrisinin farklı alanlarında uzmanlaşmış profesyonellerle tanışmaları, projelerinin gelişimi için yararlı temaslar kurmaları ve toplantılar yapmaları sağlanıyor.

Projeler, yönetmenlerin önceki filmleriyle üzerinde çalıştıkları projenin niteliği ve finans planı göz önünde tutularak seçiliyor. Atölye programı, yönetmene ve yapımcılarına, uluslararası finansmana erişim ve filmlerinin üretim sürecini hızlandırma açısından büyük kolaylık sağlıyor.

Yönetmen Teoman, ilk uzun metrajlı filmi “Tatil Kitabı” ile yurt içinde ve dışında çok sayıda ödül almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!