Canlarım, elveda

Güncelleme Tarihi:

Canlarım, elveda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Denizer'i son yolculuğuna, binlerce işçi uğurladı

Esrarengiz bir cinayete kurban giden işçi lideri Şemsi Denizer, dün ‘‘canlarım’’ diye hitap ettiği işçilerin omuzlarında Zonguldak'a veda etti. Denizer, Gökçehatipler köyünde toprağa verildi.

İŞÇİ kenti Zonguldak, işçi lideri Şemsi Denizer'i, dün son yolculuğuna binlerce kişinin alkışlarıyla uğurlanı. İşçiler ve Zonguldak halkının akın akın geldiği cenaze töreninde, Denizer'in katledilmesini kınayan sloganlar atıldı.

Şemsi Denizer'in iki gündür Zonguldak Devlet Hastanesi morgunda bekletilen cenazesi, dün saat 11.00'de törenle alınarak, cenaze arabasına konuldu. Bu sırada Zonguldak Milletvekili olan Devlet Bakanı Hasan Gemici, Ulaştırma eski Bakanı ve DYP Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, DİSK eski Başkanı ve DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, Zonguldak Valisi İsmet Metin, bazı milletvekilleri ve diğer sendikaların liderleri hazır bulundu.

Cenaze, maden işçilerin eylemler sırasındaki yürüyüş güzergahını takip etti. Müftülük Caddesi'ni takip eden kortej, İnönü Köprüsü'nü geçtikten sonra, Madenci Anıtı'na gelirken, işçilerin alkışları ve sloganlarına, halk da evlerinin balkon ve pencerelerine, yol kenarlarında da kaldırımlara çıkarak Denizer'e alkış tuttu. Madenci Anıtı önünde Denizer için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kortej daha sonra yola devam ederek Genel Maden-İş Sendikası önüne geldi. Aynı yollarda işçi lideri olarak yürüyen ve işçilere hitap eden Denizer, Genel Maden- İş Genel Merkezi önüne gelince, ‘‘Canlarım, hoşgeldiniz’’ diyerek işçilere mesaj verirdi. Ancak, bu kez ‘canları’ onun ölümüne ağladı, son yolculuğunda sloganlarla andı.

GÜLE GÜLE GİT Yıllarca Denizer'in Genel Başkan olarak görev yaptığı Genel Maden- İş Sendikası önündeki törende, Genel Başkan Yardımcısı'nın duygu yüklü konuşmasından sonra, Türk- İş Başkanı Bayram Meral, cenazeye katılan binlerce kişiye hitap etti.

Duygulu konuşmasında, Türk- İş'in bir değerli evladının ilk kez kahpe kurşunlara hedef olduğunu söyleyen Meral, ‘‘Acılı günümüzde, acımızı paylaşan başta Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, Başbakanımız Bülent Ecevit olmak üzere bakanlara, milletvekillerine, basın mensuplarına teşekkür ediyoruz. Merhumu sağlığında bu kapıdan çok kere, ‘Güle güle git, güle güle gel' diye uğurladınız. Bu defaki uğurlamamız farklı. ‘Güle güle git, nur içinde yat, mekanın cennet olsun' diyoruz’’ dedi. Bayram Meral, suçlunun ve suçluların bir an evvel açığa çıkarılmasını istediklerini söyledi, tüm işçilere ve Zonguldak halkına başsağlığı diledi.

TÜRK-İŞ BAYRAĞINA SARILDI Kortejin en önünde Türk Bayrağı ile Denizer'in başkanı olduğu Genel Maden- İş Sendikası'nın bayrağı yer aldı. Bunun ardında sendikaya ait bir otomobilin tepesinde Denizer'in portresi, bu aracın ardında Denizer'in Türk-İş Bayrağı'na sarılı tabutunu taşıyan cenaze aracı yer aldı.

Tabutun arkasında, Denizer'in kardeşleri ve yakınları, ardında protokol yer aldı. Denizer'in eşi, kızı, torunu ve yürümekte güçlük çeken birkaç yakını, damadı Cumhur Uzun'a ait minibüsle cenazeyi takip etti. Protokolun ardında da binlerce işçi ve Zonguldaklı yer aldı.

Torunun gözyaşı eşin feryadı

Tabutun hastaneden alınışı sırasında Şemsi Denizer'in eşi Şennur Denizer ve kızı Gönül'ün feryatları yürekleri parçaladı. Bu manzara, cenaze kortejindekileri de ağlattı. Hastaneden ayrılırken liderleri Şemsi Denizer'e eşlik eden maden işçileri sloganlar attılar. Torunu Denizer Uzun da, işçi lideri Şemsi Denizer'i son yolculuğuna uğurlayanlar arasındaydı.

Köyünde toprağa verildi

Genel Maden-İş Sendikası önündeki törende imam, cenazeye katılanlara Şemsi Denizer için dua ettirdi, fatiha okuttu. Kalabalık cemaat Denizer'le helalleştikten sonra naaş sendikanın önünden cenaze namazının kılınacağı Ulucamii’ye götürüldü. Şemsi Denizer'in naaşı Ulucamii'ye götürülürken, Genel Maden-İş Sendikası Genel Merkezi'nin personeli tabuta çiçekler attı.

Ulucamii'de öğleyin kılınan cenaze namazından sonra Denizer'in naaşı, sloganlar eşliğinde alınarak, toprağa verileceği Çaycuma ilçesine bağlı Gökçehatipler köyüne götürüldü. Denizer, Gökçehatipler köyünde bulunan aile kabristanında toprağa verildi.

Çok sayıda siyasetçi katıldı

CENAZE törenine katılan siyasiler arasında Devlet Bakanı Hasan Gemici, Zonguldak milletvekilleri Ömer Barutçu, Tahsin Boray Bağcık, Ömer Üstünkol, İsmail Hakkı Cerrahoğlu, Bartın milletvekilleri Zeki Çakan ve Cafer Tufan Yazıcıoğlu, DSP İstanbul Milletvekili DİSK eski Genel Başkanı Rıdvan Budak, MHP Ankara Milletvekili Ali Işıklar dikkati çekti.

Kalabalık bir katılımla cenazede temsil edilen CHP'den ise Murat Karayalçın, Cevdet Selvi, Nihat Matkap, Ethem Cankurtaran gibi isimler bulundu.

Emek Platformu üyesi örgütlerin başkan ve yöneticileri de törendeydiler. Türk- İş Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, DİSK Başkanı Vahdettin Karabay, KESK Başkanı Siyami Erdem, Türkiye Kamu- Sen Başkanı Resul Akay’ın yanısıra Türk-İş eski Genel Başkanı Şevket Yılmaz da törene katılanlar arasındaydı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!