Çankaya sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Çankaya sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, liderlere üç sürpriz öneride bulundu: 1- Seçimleri ayırıp, genel seçimi erteleyelim. 2- Belediye başkanlarını 2 turlu seçelim. 3- Milletvekili dokunulmazlığını sınırlayalım.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümeti kurmak için önceki gece başlattığı turlarda liderlerin karşısına üç sürpriz öneri ile çıktı. Demirel, ‘‘seçimlerin ayrılıp, genel seçimlerin 18 Nisan sonrasına ertelenmesi’’ önerisine FP, ANAP ve DYP liderleri kesin karşı çıkarken, DSP lideri, ‘‘18 Nisan'da yapılsın’’ dedi.

Belediye başkanlarının iki turlu seçimi ve milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasına ise, Cumhurbaşkanı Demirel'in görüştüğü liderlerden FP dışındakiler destek verdi.

Demirel'in önceki akşam başlatıp dün akşama kadar süren turlarında görüştüğü liderlere önerileri ve aldığı yanıtlar şöyle oldu:

1- SEÇİM ERTELEME

Demirel: 18 Nisan'da yapılacak iki seçimi birbirinden ayıralım. Yerel seçimleri planlandığı şekilde o tarihte yapalım. Ancak, genel seçimi ileride bir tarihe erteleyelim. YSK'dan bana iletilen, bilgiye göre ‘Sandık sayısı artacak, bu da karışıklığa yol açacak’

Yılmaz: Biz seçimlerin daha ileri bir tarihe bırakılmasına karşıyız. Gerekirse öne alınmasını isteriz.

Kutan: Seçimlerin ertelenmesine karşıyız. Öne alınabilir. Sandık sayısındaki artış da sorun yaratmaz. 1969 tarihinden bu yana seçimlerde 5 sandık kullanılıyor.

Çiller: Seçim tarihi hiçbir şart altında ertelenmemelidir, 18 Nisan'dan sonraya bırakılacak seçime karşıyız. Ancak öne alınabilir. Böyle bir öne almanın oyun olmadığı doğrultusunda da ikna olmamız lazım.

Ecevit: YSK görevlerini yerine getirmekte güçlük çekeceğinden seçimin öne alınması çok zor görünüyor. Artık 18 Nisan tarihi değiştirilmesin.

2- BELEDİYE BAŞKANLARI İKİ TURLU SEÇELİM

Demirel: Yerel seçimlerde ise bir sistem değişikliğine giderek, sadece Belediye Başkanlığı seçiminde uygulanmak üzere iki turlu sisteme geçelim.

Yılmaz: Bizim bu yöndeki önerimiz TBMM'de bekliyor. Biz belediye başkanının iki turlu seçilmesine hazırız.

Kutan: Çözüm getirmez. Aksine endişeleri daha da arttırır.

Çiller: Bizim bu yöndeki önerimizi TBMM'ye sunmuştuk. Destekleriz.

Ecevit: Sadece belediye başkanının iki turlu seçilmesini arzu ettiğimizi bildirmiştim.

3- DOKUNULMAZLIĞI SINIRLAMA

Demirel: Seçimlere girmeden önce Anayasa'nın 83'üncü maddesinde değişiklik yaparak, hırsızlık, rüşvet, dolandırıcılık ve devlet aleyhine işlenen suçlarla ilgili olarak milletvekili dokunulmazlığını sınırlayalım. Bu konuda, 55'nci hükümetin TBMM'ye sevk ettiği tasarı yasalaştırılabilir.

Yılmaz: Biz arzuluyoruz. Bu konuda ısrarlıyız.

Kutan: Mevcut yargı sistemiyle bu kesinlikle mümkün olamaz. Fazilet Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek'i suçsuz yere gözaltına alıp bıraktılar. Dokunulmazlıkların sınırlandırılması halinde bütün milletvekilleri bu tür uygulamalara açık hale gelir.

Çiller: Milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması gerektiğini söylüyoruz.

Ecevit: Hükümetimizin tasarısı. Hazırız.

Baba'ya Sarız halısı

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Şahin, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bu eğitim kurumuna katkılarından övgüyle söz etti. Cumhurbaşkanı'nın, hayırseverleri üniversiteye bağışa teşvik ettiğini söyleyen Prof. Şahin, Demirel'e el dokuması bir halı armağan etti. Kök boya ile renklendirilen ünlü Sarız halısını alan Demirel, bu armağana teşekkür ederken, herkesi eğitime katkıda bulunmaya çağırdı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!