Çanakkale Kahramanı Hemşire Erica Ana

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale Kahramanı Hemşire Erica Ana
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2016 10:53

Gazeteci-Yazar İbrahim Karahan’ın Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıldönümü ve Çanakkale kahramanları anısına kaleme aldığı Erica Ana kitabı yaşlı genç kitap okuyucularının ilgisini topladı. Karahan, katıldığı fuarlarda Erica Ana’yı anlatarak kitabın önemine dikkat çekiyor. Karahan, 29-30 Nisan 2016 tarihlerinde de Erzurum Kitap Fuarı’nda kitap dostlarıyla buluşacak. 

Haberin Devamı

Milyonlar, Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılını farklı etkinliklerle kutlarken, Gazeteci- Yazar İbrahim Karahan da farklı bir çalışmaya imza attı. Karahan, Türk milletinin vatan toprağını cesaretle koruduğu tarihi zaferi kaleme aldı. Karahan, İngiliz kuvvetlerinin kaybettiği ve büyük kayıplar vererek hüsrana uğradığı üç savaştan birisi olan Çanakkale muharebelerinin gizli kahramanlarını unutmadı.  Almanya’dan eşi Dr.Ragıp Bey ile gelerek sıhhiye çadırında görev yapan ve parçalanarak ölen Erica Ana, farklı bir çalışma olarak dikkat çekiyor. Roman, yüzlerce gizemi ve sırrı içerisinde barındıran Çanakkale Savaşı’nın yine çok farklı bir detayına ışık tutuyor. Alman Hemşire Erica yani Mehmetçiğin Erica Anasının Yalova köylülerinin Erica Hatun’un yürek burkan hayatını konu ediniyor. Alman Hemşire Madam Erica!... Yalova köylülerine dikiş, nakış öğretti, Mehmetçiğe kıyafet dikti, yaralarını iyileştirmek için uyku bilmeden didindi, anasını sayıklayan Kınalı Kuzuların göğüs ceplerinden çıkardığı al yazma ile alınlarını sildi. Şehit olacaklarını bildiği halde, ‘yaşayacaksan annene kavuşacaksın’ diyerek teskin etti.  Son nefesini veren Mehmetçiğin göz kapaklarını kapatırken gözyaşı sel olup aktı… 

Haberin Devamı

“ÇANAKKALE NİCE İSİMSİZ KAHRAMANLARIN ESERİDİR”
Madam Erica Ana, hassas, yumuşak yürekli bir insan dostuydu. Gelini olduğu Türklere hizmet etmekten şeref duyuyordu. Doktor Ragıp Bey ile her görüşmesinde hasretini dindirecek fırsatı dahi bulamayan Hemşire Erica, savaş suçu işleyerek kimyasal gaz kullanmaktan bile çekinmeyen İngiliz askerlerinin, 17 Aralık 1915’te yırtıcı kuş gibi süzülen bir tayyare ile gönderdiği bombanın patlaması sonucu paramparça olacaktı. Doktor Ragıp Bey, eşine ait et parçalarını gözyaşını silerek topladı. Erica Ana bedeniyle gözden yitip giderken gönüllerdeki eşsiz yerini çoktan almıştı. Çanakkale’de ruhunu teslim eden şehitlerimizle birlikte Çanakkale toprağı ilelebet misafir edecekti… Cephede savaşan veya gönüllü hemşire olarak yerini alan Nezahat Onbaşı, Hemşire Safiye Hüseyin, Hatice Hanım ve Zeynep Mido ve Hemşire Erica gibi daha nice eşsiz kahramanlar yüreklerdeki anıtsal yerlerini aldılar…

“WİNSTON CHURCHİLL HÜSRANA UĞRADI”
Çanakkale boğazına yönelik hareketi destekleyen ve Savaş Kabinesi’ne kabul ettiren İngiliz Deniz Kuvvetleri Bakanı Winston Churchill yaşadığı hayal kırıklığını unutamayacaktı. Bu yenilgi sonrası siyasi yaşamı ağır darbe alacaktı. "Türkler insan değildir. Geldikleri yere gönderilmeliler" diyerek bir milleti küçük görmüştü. Ancak, yenilgiye uğradıktan sonra ise "Biz, Çanakkale'de Türklerle değil Tanrı ile savaştık. O yüzden yenildik..." demiştir.

“ERZURUM KİTAP FUARI’NDA DADAŞLARLA BULUŞACAK”
Kitap fuarlarında 5 yaşından 70 yaşına kadar nice okuyucusuyla buluşan, kitabını anlatan ve Karahan, 29-30 Nisan (cumartesi-Pazar) 2016 tarihleri arasında Erzurum Kitap Fuarı’nda Vefa Yayınları (C PLANI) Standı’nda kitap dostlarıyla buluşacak. Karahan, “Erzurum Pasinler’de doğdum. Çanakkale Zaferi’ni anlatan kitabım ile hemşehrilerimin karşısına çıkıyor olmak çok anlamlı. Doğup büyüdüğüm Pasinlerimizin Belediye Başkanı Sayın Ünsal Sertoğlu başta olmak üzere tüm Pasinlerli hemşehrilerimle de ayrıca buluşacak olmanın heyecanını taşıyorum.Pasinler Kurtuluş Savaşı’nda da önemli rol oynamıştır. Atatürk de, TBMM’ye Pasinler Mebusu olarak girme onurunu verip, kahraman hemşehrilerimizi ödüllendirmiştir.” diyerek duygularını dile getirdi. 

BAKMADAN GEÇME!