Camilere çekidüzen

Güncelleme Tarihi:

Camilere çekidüzen
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin irtica önlemleri arasında camilerle ilgili yeni düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre camilerin 100 metre yakınında hiçbir gösteriye izin verilmeyecek, ihtiyaç dışı cami yapılmayacak, müftülük izni ve imar vizesine tabi olacak.

İrticaya karşı topyekûn mücadele için düğmeye basan hükümet, camilerdeki gösterilerden ihtiyaç dışı cami yapımına, cami estetiğinden irticacı memurlara kadar bir dizi önlemi içeren yasal çalışmalarını tamamladı. Bundan böyle camilerin 100 metre yakınında gösteri yapılamayacak ve camiler ancak müftülüklerin izni ve imar planlarına uygun olması şartıyla açılabilecek. Sivil Çalışma Grubu'nun çalışmalarını içeren üç sayfalık özet metni de toplantıda okuyan Başbakan Mesut Yılmaz, ‘‘Rejimin bekçisi, savunucusu ve onu korumaya mükellef olan bizleriz’’ dedi. Toplantıda bu konulardaki tüm tasarılar tek tek görüşülerek imzalandı. Özel camilerin kadroları müftülükler tarafından atanacak. Müftüler tarafından belirlenmeyen hiçbir imam veya vaiz camilerde görev yapamayacak.

GÖSTERİLERE YASAK

Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen tasarılara göre, bundan böyle camilerin 100 metre yakınında hiçbir gösteri ve yürüyüş yapılamayacak. Bu düzenleme ile cami avlularında, önlerinde ve bahçelerinde her vesile ile gösteri yapanlara engel olunması hedefleniyor.

CAMİ YAPIMINA DÜZEN

Yeni cami yapılmasına il müftülükleri izin verecek. İhtiyaç duyulan her yere cami yapılacak, ancak cemaat olmadığı halde cami yapılmasının önüne geçilecek. Yeni cami yapımı sırasında estetik değerlere de önem verilecek. Uzmanlar bunun dinen de uygun olmadığını belirterek, örnek olarak Afyon'daki bir camide sadece din görevlisinin namaz kıldığını belirttiler. Bakanlar Kurulu'na konuyla ilgili sunulan raporda, cami yapımlarında kargaşa bulunduğu, çok sayıda caminin İranlılar tarafından finanse edildiği veya yaptırıldığı belirtildi.

CEZALAR İKİ KATI

677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Hakkında Kanunda, 671 Sayılı Şapka Kanunu’nda, 2596 Sayılı Bazı Kisvelerinin Giyilemeyeceğine Dair Kanun’da yer alan hapis cezaları hepsi iki katına çıkarılıyor. Para cezaları ise günün rayiçlerine göre yeniden belirleniyor. Örneğin halen 10 bin lira olan para cezaları 250 milyon liraya çıkarılıyor.

MEMUR İŞTEN ÇIKARILACAK

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125'inci Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, 399 sayılı KHK'de Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Tasarısı, 1700 Sayılı Dahiliye Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarıları ile irticai faaliyetlere katılan devlet memurlarının işten atılması sağlanacak. Ancak bu memurlara mahkemelere itiraz etme hakkı verilecek.

YILMAZ: REFAHYOL'UN İMZASI VAR

Başbakan Yılmaz da alınan kararlarla ilgili , ‘‘Bunların hepsi 28 Şubat'ta alınan kararlardır. Bunların altında Erbakan ve Çiller'in de imzası var. Biz bunları Meclis'e sevkediyoruz. Onların da destek vereceğini sanıyorum, çünkü altlarında imzaları var’’ dedi.

SÇG’nin çalışmalarını içeren üç sayfalık özet metni de toplantıda okuyan Yılmaz şunları söyledi: ‘‘Rejimin bekçisi, savunucusu ve onu korumaya mükellef olan bizleriz’’

ÇALIŞMALAR ÖNCEDEN BİTTİ

SÇG’nin yaptığı çalışmalar sonucu Bakanlar Kurulu'ndan geçen bu düzenlemeler, 10 Mart'ta bitirilip Bakanlar Kurulu'na teslim edildi. SÇG yetkilileri, ‘‘Bakanlar Kurulu'na dün gelişinin nedeni, bildiri de mevcut tartışmalar da değil. Sadece çalışma bu tarihte bitirilebildi’’ dediler. Memurin Muhakemat Kanunu da Bakanlar Kurulu'nda imzalandı. Bakanlar Kurulu üyeleri, Yılmaz'ın açıkladığı yasa tasarılarının hepsini imzaladı. Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, toplantı devam ederken basına yaptığı açıklamada, tasarıların hemen TBMM'ye sevkedileceğini bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!