Müttefiklerinden destek alamayan İngiltere geri adım attı

Güncelleme Tarihi:

Müttefiklerinden destek alamayan İngiltere geri adım attı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 00:00

ABD ve diğer müttefik ülkelerin, Başbakanı David Cameron’ın NATO’nun Libya’nın hava sahasının kapatması ve isyancı güçleri silahlandırması önerisine sıcak bakmaması, İngiltere’ye geri adım attırdı.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor   
Haberin Devamı

 

Türkiye ve Rusya bu öneriye karşı çıkarken, Fransa ve Almanya bu konuda ciddi endişeleri olduğunu ifade etti.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Libya halkını cezalandıracak her türlü yaptırım veya müdahale kabul edilemez” derken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya’nın hava sahasının kısıtlanması fikrini “gereksiz bir hamle” olarak tanımladı.

 

Türkiye NATO üyesi olduğu için, Libya’nın hava sahasının kapatılması oylaması 28 üyeden çok daha küçük bir grupla oylanmak zorunda kalacak. Sadece birkaç üye ülke hava sahasının kapatılmasını desteklerken, Rusya’nın tavrı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden bu konuda onay almanın neredeyse imkansız olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

 

'HERKES KAHRAMAN OLMAK İSTER'

Cameron, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin kendisini “bir kahraman gibi davranmaya çalışmakla” suçlamasının ardından kararından vazgeçtiğini ifade etti. Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, Sky News televizyonuna, “Herkes bir kahraman ve tarihte önemli biri olmak ister” dedi.

 

İngiltere kararından vazgeçerken, ABD, Libya’ya yönelik daha temkinli bir yaklaşım gösterilmesini belirtti. Avrupalı diplomatlar ise Cameron’un çıkışı hakkında yaşadıkları şaşkınlığı ifade etti.

 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ve diğer ülkeler tarafından yapılacak bir askeri müdahalenin faydadan çok zarar getireceğini belirtti. Clinton, “Libya’daki isyan hareketinde halk kendi çıkarlarını korumak istiyor ve biz de buna saygı duyuyoruz” dedi.

 

Fransa Başbakanı François Fillon da, hiçbir ülkenin tek başına hava sahasının kapatılması gibi bir karar alamayacağına dikkat çekti.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:        
http://twitter.com/HurriyetPlanet
  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!