Çakıcı devleti kullandı

Güncelleme Tarihi:

Çakıcı devleti kullandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz, Belçika polisine ‘‘Ben Türkiye için çok önemli bir kişiyim, Türkiye beni korumak zorunda’’ diye ifade veren Alaattin Çakıcı'yı devletin hiçbir eylemde kullanmadığını söyledi. Yılmaz, ‘‘Çakıcı'yı MİT'ten Yavuz Ataç ve onun üzerindekiler kullanmak istediler, ancak Çakıcı onları kullandı’’ diye konuştu.

Başbakan Mesut Yılmaz, Fransa'da yakalanan yeraltı dünyasının önde gelen isimlerinden Alaattin Çakıcı'nın devletle ilişkileri konusunda önemli açıklamalarda bulandu ve ‘‘Çakıcı'nın devlet için yaptığı hiçbir iş yoktur. Devlet Çakıcı'yı değil, Çakıcı devleti kullanmış’’ dedi.

DAVETTE SOHBET

Başbakan Yılmaz, bu açıklamasını, dün akşam yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Gazi Orduevi'nde verdiği davette gazetecilerle sohbet ederken yaptı.

Yılmaz, bu açıklamasıyla Çakıcı'nın geçmişte devlet tarafından operasyonel amaçlarla kullanıldığı yolundaki yerleşik görüşü büyük ölçüde geçersiz hale getirdi.

Çakıcı'nın devlet tarafından kullanıldığı yolundaki gayrıresmi bilgiler iki önemli eksene dayanıyordu. Bunlardan birincisi Çakıcı'nın 1980'li yıllarda MİT tarafından Avrupa'daki Ermeni terör örgütlerine karşı düzenlenen saldırılarda kullanıldığı, ikincisi ise Avrupa'da Dev-Sol hedeflerine karşı düzenlenen operasyonlarda rol aldığı iddialarıydı.

Başbakan Yılmaz, dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken bu iddiaların geçerliliği olmadığını bildirdi. Yılmaz'la gazeteciler arasında bu konudaki soru-yanıtlar özetle şöyle geçti:

Soru: Çakıcı'nın devletin operasyonlarında kullanıldığı doğru mu?

Yanıt: Çakıcı, hiçbir devlet hizmetinde kullanılmamıştır.

Soru: Hiç mi?

Yanıt: Hiç, hiç...

Soru: Marsilya'daki bombalama eyleminde de mi yok?

Yanıt: Hayır, hiç yok.

Soru: Peki bu laflar nereden çıkıyor?

Yanıt: Kendisini kullanmak isteyenler olmuş ama devletin Çakıcı'yı değil, Çakıcı'nın bu kişileri kullandığı anlaşılıyor.

Soru: Çakıcı'yı kullanmak isteyen kişiler kim? Yavuz Ataç mı?

Yanıt: O da var, onun üzerindekiler de var.

KANSER HABERİ YALAN

Başbakan Mesut Yılmaz, sohbetin bu bölümünde bir gazetecinin, ‘‘Onun üzerindekiler belli, Mehmet Eymür, Şenkal Atasagun (Şimdiki MİT Müsteşarı) ve Sönmez Köksal...’’ şeklindeki hatırlatması karşısında susmayı tercih etti. Yılmaz, Alaattin Çakıcı'nın kansere yakalandığı yolundaki haberin de gerçeği yansıtmadığı söyledi.

Bu arada Kıvrıkoğlu'nun dün akşam verdiği davete Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin ve bazı bakanlar katıldı. Geçen yılki davete gelmeyen DYP lideri Tansu Çiller'in dün akşamki davete katılması ve içerde 10 dakika kadar kalması dikkat çekti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!