Buzul alarmı

Güncelleme Tarihi:

Buzul alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Atmosferdeki karbondioksit gazının yüzde 25 gibi rekor düzeyde artması sera etkisi yaratarak küresel ısınmaya yol açtı. Kutuplardaki buzullar erimeye başladı.
Haberin Devamı

BM raporlarına göre, ABD, Kanada, Avrupa, Çin, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda karbondioksit gazının artmasına neden olurken, buzul erimesinin en somut kanıtı Alaska'da görüldü. Uluslararası Yeşil Barış Örgütü (Greenpeace) ile ABD'li bilim adamları bölgede yaptıkları incelemede erime sonucu Bering Buzulu'nun boydan 12 km kısaldığını, yüzölçümü olarak da 130 kilometrekare küçüldüğünü belirlediler.

Havalar çıldırdı

Eriyen buzdağları okyanusların seviyesini de yükseltti. İklimde olağandışı dalgalanmalar yaşanıyor. Bu sene kış Kuzey Avrupa ve Amerika'da normalden çok daha ağır geçti. Aşırı yağışlar hâlâ sürüyor. Kimi yerlerde şiddetli fırtınalar, sel baskınları yaşanırken kimi yöreler sıcaklardan kavruluyor.

Dengeler bozuluyor

Ayrıca deniz suyu sıcaklığı 0.8 derece arttı. Bu yüzden deniz yaşamının önemli denge unsuru mercanlar ölmeye başladı, planktonların yüzde 80'i yok oldu. Bu durum doğal beslenme zincirinin kopması anlamına geliyor. Buna eklenen ormanların tahrip olması ve çölleşme de doğanın dengesini iyice bozuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!