Büyükşehirlere minibüs yerine midibüs önerisi

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehirlere minibüs yerine midibüs önerisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 10:25

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Trafik Kazalarını Önleme ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, büyük şehirlerde 14 kişilik 2 minibüsün yerine 25 kişilik tek midibüsün çalıştırılması durumunda yüzde 50'den fazla yakıt tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tombaklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de büyük şehirlerdeki toplu taşımada, otobüs ve raylı sistemler kadar minibüslerin de kullanıldığını vurguladı.

Çoğu eskimiş olan minibüslerin eski sistem motor kullanıldığı için de normalden fazla mazot yıkıp daha fazla çevreyi kirlettiğini belirten Prof. Dr. Tombaklar, bu durumun ya gözden kaçırıldığını, ya da üzerinde durulmak istenmediğini ifade etti.

Özellikle büyük şehirler için ciddi sorun olmaya başlayan minibüslerin, fazla akaryakıt sarfiyatı nedeniyle de ciddi ekonomik kayba neden olduklarını bildiren Prof. Dr. Tombaklar, şunları kaydetti:

“Türkiye'de, Ankara, İstanbul, İzmir, Konya ve Kayseri gibi büyük kentlerde klasik 14 yolcu kapasiteleri olan minibüslerden bol miktarda var. Aslında bu minibüslerle 30 YTL'ye taşınacak 14 kişi, daha fazla yolcu alan midibüslerle 18 YTL'ye taşınabilir. Yani 14 kişilik 2 minibüsün yerini 25 kişilik tek midibüs alırsa yüzde 50'den fazla yakıt tasarrufu sağlanır. Tüm belediye başkanlarına, büyük şehirlerde hava kirliliğiyle mücadelede önemli bir adım olacak, minibüs yerine midibüs uygulamasına geçme konusunda çağrıda bulunuyoruz.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tombaklar, midibüs sistemine, belediyelerin öncülüğünde minibüsçü esnafına sağlanacak finans kolaylığı ile geçilebileceğini vurguladı.

Minibüslerin yerini midibüslerin almasının, büyük şehir belediyelerinde egzoz gazı kirliliğini de azaltacağını ifade eden Prof. Dr. Tombaklar, belediye başkanlarının bu çağrıyı dikkate alacaklarını umduğunu söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!