Büyüklere oyunlar

Güncelleme Tarihi:

Büyüklere oyunlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çocukların işi oyun oynamaktır. Büyüklere ise para kazanmak, ev geçindirmek, kariyer yapmak gibi sıkıcı işler kalır.

Sıkıntınızı televizyon karşısında atmak yerine kutu oyunlardaki son gelişmelere göz atmaya ne dersiniz?

Dünyada en çok satan kutu oyunu Monopoly, 1935 yılında işsiz bir Amerikalı tarafından icad edildi. Charles B.Darrow, projesini oyuncak şirketine beğendiremeyince yılmadı, elde 5 bin Monopoly üretti. Bu oyun Amerika'da o kadar ilgi gördü ki, sonunda oyuncak şirketi Parker Brothers seri üretime geçti. Bakın sonra oyun nasıl bir fenomen haline geldi:

Aradan geçen 65 yıl içinde 80 ülkede 26 dilde satıldı. Dünyada 200 milyon Monopoly satıldı, 500 milyon kişi bu oyunu oynandı. Bu oyunlar sırasında 5 milyarın üzerinde küçük yeşil Monopoly evi inşaa edildi. Evlerin altın, otellerin gümüş olduğu özel bir Monopoly 25 bin dolara satıldı. En uzun Monopoly oyunu, 70 gün aralıksız olarak sürdü. Kutu oyunlarının atası ve aynı zamanda en ünlüsü Monopoly, bugün hem dünyada hem de Türkiye'de liderliğini koruyor. Oyuncak şirketleri geçen yıllar içinde portföylerini çok genişlettiler. Amerika'da kutu oyunu (board game) üreten çok sayıda firma var. Bunların en büyüklerinden Hasbro, İntertoy aracılığı ile Türkiye'ye ulaşıyor. Dünyadaki en popüler oyunlar burada da tanınıyor, oynanıyor.

Şu anda Türkiye'de 45'in üzerinde kutu oyunu var. Bunlar dört grupta toplanıyor. Çocuk oyunları, aile oyunları, yetişkin oyunları ve mini aile oyunları.

Okul öncesinde ve okul çağında oynanan çocuk oyunları yirminin üzerinde. Aile oyunları çocuk-yetişkin, ailenin tüm fertlerini biraraya getirmeyi hedefliyor. Mini aile oyunlarının özelliği, kolay taşınabilir ve ekonomik olması. Yetişkin oyunları ise adı üstünde yetişkinlerin oynayabileceği oyunlar.

Yetişkin oyunlarının en yenisi Tabu. Ondan biraz daha önce çıkan Pictionary var. Dünyaca ünlü kelime oyunu Scrabble ve onun üç boyutlusu Upwords de hem çocuklar hem yetişkinler tarafından oynanabiliyor.

Kutu oyunlarının bir kısmı, aslında bizim eskiden beri tanıdığımız ve kağıt kalem aracılığı ile oynadığımız cinsten. Örneğin Adam Asmaca, Amiral Battı gibi. Oyunların fiyatları ortalama 10 ile 20 milyon arasında değişiyor. Kızma Birader, tombala gibi geleneksel oyunlar şimdi yerini ithal adaptasyonlara bıraktı. Kutu oyunların pazarı hızla büyüyor.

TABU

En az iki kişilik iki grupla oynanıyor. Oyun kartlarında bir soru kelimesi ve beş tabu kelime yer alıyor. Amaç tabu kelimeleri kullanmadan soru kelimesini takımınıza anlatmak. Örneğin anlatmanız gereken kelime arı, tabu kelimeleriniz de, kovan, bal, petek, saf ve çiçek. Acaba arıyı nasıl anlatırsınız? Tabii zamana karşı yarışıyorsunuz. Oyunun bir dezavantajı bir süre sonra kartların size tanıdık gelmesi ve oyunun eski zorluğunu ve heyecanını yitirmesi. İntertoy bu konuda henüz bir şikayet almadığını, ancak bu durumu öngörerek yeni oyun kartları üzerinde çalıştığını söyledi.

JENGA

Mikado prensibine dayanan Jenga, 54 tahta bloktan oluşuyor. Yapmanız gereken kuleden bir blok çekip kuleyi devirmeden bloğu kulenin en üstüne yerleştirmek. Kulenin dengesini bozup deviren oyundan eleniyor.

PICTIONARY

En az iki kişilik 2-4 grupla oynanıyor. Amaç bir kum saati süresince kelimeleri çizerek takım arkadaşlarınıza anlatmak. 3 binden fazla kelimenin olduğu kartlarda yok yok. Büyük Okyanus'u ya da Sorgulama'yı çizerek nasıl anlatırsınız?

SCRABBLE

Dünyaca ünlü kelime oyunu. Kutu oyunları arasında farklı bir ünü var. O kadar popüler ki turnuvaları bile düzenleniyor. İki ya da daha fazla kişi ile oynanan Scrabble'da elinizdeki harflerle uzun ve anlamlı kelimeler oluşturuyorsunuz. Oyun tahtasındaki karelere göre puan alıyorsunuz. Bu oyunun üç boyutlusu ise Upwords.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!