Büyükler KDV indirimine uydu küçükler ’zam kalkanı’ yaptı

Güncelleme Tarihi:

Büyükler KDV indirimine uydu küçükler ’zam kalkanı’ yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 00:00

Yılbaşı gecesi saat 00.01’de bazı mal ve hizmetlerde devreye giren 10 puanlık KDV indirimi büyük zincir restoranlar ve oteller dışında vatandaşa ’fiyat indirimi’ olarak yansımadı.

Bazı küçük işletmeler yüzde 18’lik KDV oranından fiş kesmeyi sürdürürken bazıları da fişlere yansıttıkları vergi indirimini yılbaşında zam yapacaklarını gerekçe göstererek fiyata yansıtmadı.

YILBAŞI gecesi saat 00.01’den itibaren bazı mal ve hizmetlerde devreye giren 10 puanlık KDV indirimi zincir restoranlar, oteller dışında vatandaşa ’fiyat indirimi’ şeklinde yansımadı. Dönerci, kokoreççi, tekel bayi gibi birçok küçük işletme uygulamadan haberlerdar bile olmadıklarını söyleyerek yüzde 18’lik KDV’li fiş kesmeyi sürdürürken, indirimi fiyata yansıtmayan bazı işletmelerin sahipleri de "Yılbaşında zaten zam yapacaktık. Farkı fiyata yansıtmayarak bu zammı kaşılamış olduk" dedi.

OTELLER FİYAT İNDİRDİ: 30 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, 1 Ocak 2008 Salı gününden itibaren gıda ve bazı hizmetlerde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e geriledi. Yeni yılın ilk günü saat 00.01’de başlaması gereken bu uygulama zincir restoranlardaki gıda, içecek gibi malların ücretine anında yansıdı. Bazı oteller de hem gıdada hem de geceleme ücretlerinde indirim yapma yoluna gitti.

KOKOREÇ VE ÇAY DEĞİŞMEDİ: Buna karşın özellikle yılbaşı eğlencesinden dönenlerin ayak üstü yemek yediği büfe gibi işletmelerde fiyatlarda bir değişiklik gözlenmedi. Yarım ekmek arası kokoreçi 4 YTL’ye satan birçok kokoreççi, ne fiyatta ne de yazar kasada hiçbir değişiklik yapma yoluna gitmedi. Yeni yılın dakikalarında faturalarındaki KDV oranını yüzde 18 göstermeyi sürdüren bu işletmeciler, "Uygulamadan haberimiz yoktu. İtirazlar sonucunda öğrendik" açıklaması yaptı. Yarım ekmek et dönerin fiyatı 3.50 YKr ile 4 YTL arasında satılmaya devam edilirken, yarım ekmek tavuk dönerin fiyatı da 2.50 YTL’de kaldı. Özellikle simit satan bazı zincirlerde çay ve gazlı içecek fiyatlarında da değişiklik olmadı. Bu yerlerde içilen çayın ücreti 1 YTL ile 2 YTL arasında değişen fiyatlarla sabit kaldı.

GEÇ YİYEN KÁRLI ÇIKTI: Fast food zincirlerinde 2008 yılına girildikten sonra yemek yiyenler, saat 00.01’den önce yiyenlere oranla kárlı çıktı. Bu da zincir fast food restoranlarına KDV indiriminin yeni yılın ilk dakikalarından itibaren fiyatlara indirim olarak yansımasından kaynaklandı. Hazırlıklarını günler öncesinden tamamlayan fast food restoranlarında mönüler bir anda yüzde 10 ucuzladı. Saatler 00.01’i gösterdiğinde fiyat tabelalarını değiştiren McDonalds’da hamburger mönüler 4.85 YTL’den 4.21 YTL’ye geriledi. Tavukburger mönü fiyatları da yapılan indirimle 4.55 YTL’den 4.02’ye düştü.

TATLILARDA FİYAT DÜŞTÜ: KDV indirimini yansıtan Mado’da da fıstıklı baklavanın kilosu 24 YTL’den 20 YTL’ye indi. Fıstıklı sarma da 32 YTL’den 28 YTL’ye indi. Tatlılarda indirim yapma yoluna giden Mado salep, boza gibi kuyuda satılan ambalajlı ürünlerin fiyatlarında ise ’zaten zam gelecekti’ diyerek hiçbir değişiklik yapmadı.

Yazar kasayı ayarlayamadık hesabı 24.00’ten önce aldık

GECE kulüpleri arasında henüz kasa ayarını yapmamış olanlar hesapları saat 24.00’den önce alarak sorunu çözme yoluna gitti. Uygulama sayesinde vergi ile sorun yaşamamamyı hedeflediklerini belirten bir işletme sahibi, "Saat 24.00’den sonra ekstra yemek yiyen olmuyor. Sadece alkollü içki tüketiliyor. Bu ürün grubunda KDV düşmediği için herhangi bir sorun da yaşanmıyor" dedi.

Üretici fırsat bildi, ürünler zamlı geldi

YILBAŞI gecesi KDV indirimi fiyata yansıtmayan market, tekel bayi gibi işletmeler sorumluluğu üretici firmalara attı. İndirimi fırsat bilen üreticilerin ürünlere zam yaptığını belirten bu işletmeciler, "2.20’lik cipslerin fiyatı bir anda 2.50’ye çıktı. Aynı durum bisküvilerde de gözlendi. Ürünlerde bir indirim olmaması bizim kárımızı artırmamızdan değil, üreticilerin zammından kaynaklanıyor" dedi.

Vergi memurları saldırıya uğradı

2008 yılına girerken eğlence yerlerinde denetleme yapan Maliye Bakanlığı’na bağlı ekipler Beyoğlu’da kontrol için girdikleri bir barda saldırıya uğradı. Vergi memurlarına saldırdıkları ve dışarı attıkları iddia edilen iki kardeş gözaltına alındı. Beyoğlu, Asmalı Mescit Mahallesinde yeni yılın ilk saatlerinde meydana gelen olayda Maliye Bakanlığı’na bağlı 3 memur denetim için bara girmek istedi. İşletmeciliğini Erdal

Bayrak ve Ergün Bayrak’ın yaptığı tıka basa dolu barda hesap ödeyen müşterilere fiş kesilip kesilmediğini kontrol etmek isteyen memurlar iki kardeşin saldırısına uğradı. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Erdal Bayrak ve Ergün Bayrak’ı gözaltına aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!