Büyükçekmece'ye uzaktan takip

Güncelleme Tarihi:

Büyükçekmeceye uzaktan takip
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 12:53

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, kentleşmeyi uzaydan izleyerek ilçenin 30 yıl içinde uğradığı ekolojik değişikliği, yapılaşmayı, sanayileşmeyi, nüfus hareketlerini, çevresel değişiklikleri, ulaşımı, yapılan baraj ve bentlerin getirdiği artı ve eksi değerleri büyüteç altına aldıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Büyükçekmece Belediyesi, TÜBİTAK, Türkiye'nin 3 uydusunu uzaya gönderen Arianespace firması ve Rus Bilimler Akademisi'nin katkıları ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ortaklığında düzenlenen ''Kentsel gelişimin uzaydan izlenmesi'' konulu seminer, Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi'nde başladı. 

Seminerin açılışında konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, bozulan ekolojik dengenin kısa bir süre sonra belki de insanlığı yok edici aşamaya geleceğini belirterek, yaptıkları çalışmayla Büyükçekmece'yi Türkiye'de örnek bir kent haline getirmek istediklerini söyledi. 

Akgün, Türkiye'de 1960'lı yıllardan sonra başlayan toplu konut ve modern kentleşme hareketinin en önemli uygulayıcılarından biri olan Büyükçekmece'nin, gecekondu sorunu olmayan, altyapı hizmetleri tamamlanmış, tüm imar planları yapılmış, şehircilik açısından çağın gereklerine uygun düzenlenmiş bir kent olduğunu, fakat bunları yeterligörmediklerini kaydetti. 

Bilim ve teknolojiyi sonuna kadar kullanmak istediklerini anlatan Akgün, bu doğrultuda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek İTÜ ile Büyükçekmece ve çevresinin 1970'den bu yana kentsel gelişimini, yerel bilgilerle birlikte uzaktan algılama sistemlerini kullanarak masaya yatırdıklarını ifade etti. Hasan Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''KentleÅŸmeyi uzaydan izleyerek Büyükçekmece'nin 30 yıl içinde uÄŸradığı ekolojik deÄŸiÅŸikliÄŸi, yapılaÅŸmayı, sanayileÅŸmeyi, nüfus hareketlerini, çevresel deÄŸiÅŸiklikleri, ulaşımı, yapılan baraj ve bentlerin getirdiÄŸi artı ve eksi deÄŸerleri büyüteç altına aldık. Amacımız, tüm bu verileri deÄŸerlendirerek Ä°TÃœ'lü bilim adamlarıyla birlikte bölgede kentleÅŸmenin insan hayatına deÄŸer vererek saÄŸlıklı bir ÅŸekilde geliÅŸimini saÄŸlamak ve kentin geleceÄŸinin altyapısını hazırlamaktır.''Â

Akgün, seminerin, 11-13 Haziran 2002'de İstanbul'da yapılacak olan ve dünyanın 30'a yakın üniversitesinden 300 bilim adamının katılacağı uluslararası sempozyumun bir hazırlığı olduğunu da sözlerine ekledi. 

YENİ İMAR PLANLARI ÇIKARILMALI

Bayındırlık ve İskan eski Bakanı, İTÜ Çevre Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Samsunlu da, ülke düzeninin oluşturulabilmesi için planlara gerek duyulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin 1963 yılına kadarçıkarılan bir imar planı bulunmadığını, bu tarihte çıkarılan planda ise fizibilite raporları haricinde detayların incelenmediğini söyledi.  Prof. Dr. Samsunlu, göçlerle birlikte İstanbul nüfusunun arttığını ve kentin yüzde 61-65'inin gecekondulardan oluştuğunu kaydederek, ''Yeni imar planları çıkarılmalı ve bunlar sapmadan uygulanmalı'' dedi.  

İTÜ İnşaat Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Uzaktan Algılama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Maktav da gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükçekmece'nin, 1984 ile 1998 yılları arasında kentsel gelişiminin, uzay teknolojileri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımıyla uydudan izlendiğini söyledi.  Prof. Dr. Maktav, kentsel gelişimlerin izlenmesi için uzay teknolojilerine ihtiyaç duyulduğunu ve uydu verilerinden yararlanılması gerektiğini vurgulayarak, uzaysal yöntemlerle yeryüzünün 1 metre çözünürlükte incelenebildiğini, bu şekilde bir gün içerisinde yapılan gecekondunun kolaylıkla tespit edildiğini bildirdi.

Uydu teknolojisiyle eski ve yeni verilerin kolay bir şekilde karşılaştırılabildiğini anlatan Prof. Dr. Maktav, uzaysal çalışmalardakısa zamanda verilere ulaşıldığını ve bunun da klasik yöntemlerin 10'da biri oranında harcama gerektirdiğini kaydetti. 

Prof. Dr. Maktav, yaptıkları çalışmalar sonucu Büyükçekmece'de hızlı bir kentleÅŸmenin yaÅŸandığını gördüklerini de ifade ederek, ilçenin 2002 yılında da yeni teknolojiler kullanılarak tekrar inceleneceÄŸini söyledi.  Prof. Dr. Derya Maktav, uydu sistemlerinin depremi önceden tespit etmediÄŸini, sadece deprem öncesi ve sonrası deÄŸiÅŸiklikleri belirleme imkanı saÄŸladığını da sözlerine ekledi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!