Büyükada açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Büyükada açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 21:55

Büyükada’da ‘casusluk’ iddiasıyla gözaltına alınan 10 insan hakları temsilcisiyle ilgili insan hakları derneklerinden açıklama geldi. Ortak açıklamada “Bir ihbar var, arkadaşlarımızın henüz neyle suçlandığı somut olarak dosyada da belli değildir” denildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyükada’da Uluslararası Af Örgütü ile Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Gündemi ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin temsilcisi 10 kişi, 5 Temmuz’da polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. ‘Gizli tanığın’ verdiği bilgiler doğrultusunda gözaltına alınlar, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak, casusluk ve anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs’ ile suçlanıyor.

MASUMİYET İLKESİ

Temsilcilerin gözaltına alınmasına, suçlamalara ve haklarındaki haberlere insan hakları derneklerinden tepki geldi. Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Yurttaşlık Derneği gözaltılara ilişkin ortak açıklama yaptı. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, insan hakları savunucularının haklarında çıkan yayınların masumiyet ilkesine aykırı olduğunu belirterek şöyle dedi: “Çıkan haberler karşısında şok halindeyiz. Çıkan haberler suçlayıcı, karalayıcı, itham edici, itibar zedeleyici, kriminalize edici. Soruşturma dosyasında olmayan hususlar sanki gerçekmiş gibi yer alıyor.”

Haberin Devamı

Avukat Oya Aydın da 7 günlük gözaltı süresinin bugün dolacağını belirterek, dosyadaki kısıtlılık kararı nedeniyle avukatların suçlamalar hakkında bilgi alamadıklarını söyledi. Aydın, “Bir ihbar var, arkadaşlarımızın henüz neyle suçlandığı somut olarak dosyada belli değildir. Derdest edildiler, daha sonra araştırılıp bulunacak delillerden gerçekten de bir suç şüphesi olup olmadığına karar verecekler” dedi.

Toplantının hazırlanışına bizzat katkı sunduğunu söyleyen İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Genel Koordinatörü Feray Salman, toplantı içeriğinin insan hakları dernek ve kuruluşları için ‘kapasite arttırması’ çerçevesinde olduğunu, bunun da Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile uyumlu olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!