Büyük Zafer’in 87’nci yılında ‘ilk’lerin coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Büyük Zafer’in 87’nci yılında ‘ilk’lerin coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2009 00:00

‘Güçlü ordu, güçlü Türkiye’ sloganlı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları bu yıl ilklere sahne oldu.

Haberin Devamı

 

ZAFER BAYRAMI TÜM YURTTA KUTLANIYOR

 

ANITKABİR'DEKİ TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

İLK TÖREN ANITKABİR'DEYDİ


VATANDAŞLARDAN ORG. İLKER BAŞBUĞ'A BÜYÜK İLGİ


KOMUTAN DTP'Lİ BAŞKANVEKİLİNİN ELİNİ SIKMADI

 

ORDUEVİ'NDEKİ RESEPSİYONDAN KARELER

İşte o ilkler: Ankara’daki geçit törenine geçen yılın 2 katı asker katıldı. TSK’ya 18 gün önce katılan Asteğmen Alayı ve Uzman Jandarma Aday Taburu da katıldı. Kara Harp Okulu bu yıl alay seviyesinde törendeydi. Kayseri 1. Komado Tugayı hava indirme taburu ve geçen yıl kurulan ve Güneydoğu’da görevli Bolu Uzman Erbaş Komando taburu da bu törenlerde boy gösterdi. Genelkurmay Başkanı Başbuğ, halkla yoğun izdiham altında bayramlaştı. CHP lideri Baykal’ın eşi Olcay Baykal, şeref locasındaydı. TSK’ya en son katılan iki teğmen, bu yıl tankın üstünde değil, kürsüde konuşma yaptı.

BU yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı çok geniş bir katılımla ve yeniliklerle ilklerin bayramı olarak kutlandı. Törende hem protokolün hem halkın hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) daha geniş katılımı sağlandı. TSK envanterine giren ürünlerin bir kısmı da ilk defa sergiledi.

Ankara Hipodrom’daki törenin sonunda alana inen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ilk defa bayram kapsamında halkın arasına karıştı, onlarla bayramlaştı. Başbuğ’un bu beklenmedik ziyaretiyle coşan halk sloganlar attı. Başbuğ ve Kuvvet komutanlarının çevresini saran halk, alkış tutup slogan atarken korumalar izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı. Zafer Bayramı kutlamalarının pek çok ilke imza atacağı şeref tribününde yaşanan sürprizle belli oldu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal kutlamalara eşi Olcay Baykal ile katıldı. Baykal çifti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile el sıkıştı. TSK’ya en son katılan iki teğmenin konuşma yapması geleneği devam etti. Teğmenler Bahri Burak Ulu ve Çağlayan Sezer, diğer yıllardan farklı olarak bu kez tankın üzerinde değil, kürsüde konuştu. Geçit töreninde görev yapan personel sayısı yaklaşık 2 kat fazla oldu. Oluşumuna geçen yıl başlanan ve Güneydoğu’da PKK ile çarpışan Bolu Uzman Erbaş Komando taburu törende ilk defa geçti.

 

TSK’nın ülke içinde ve dışında görev yapan tüm birliklerinde bulunan tüm sancaklar da ilk defa hep beraber geçiş yaptı. Sancak geçişi sırasında “Rengini ecdad kanından kumaşını şehit teninden alır” anonsu dikkat çekti. TSK’ya katılımını 18 gün önce tamamlayan asteğmen alayı ve Uzman Jandarma Aday Taburu da geçit töreninde yer aldı. Törende Kayseri 1’inci Komando Tugayı’ndan hava indirme taburu ilk defa katıldı. Kara Harp Okulu, bu sene alay seviyesinde katıldı. Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan toplam 660 askerden oluşan birlik, dev bir Türk bayrağını taşırken, karadan havaya kısa menzilli hava savunma sistemi Rapier’lerin modernize edilmiş Mark-2B versiyonları da ilk kez törende yer aldı. İlk defa bu yıl İstanbul Savunma Fuarı IDEF’te sergilenen Roketsan üretimi Yıldırım füzeleri de törende boy gösterdi.

Almanya’dan alınan Leopard A2-4 tanklarından 43’ü de ilk defa törenlere katıldı. Törenler kapsamında Sikorsky, Cougar ve Cobra tipi helikopterler uçuş yaptı. Sikorsky helikopterlerden üçünün ISAF görevi kapsamında Afganistan’da görev yaptığı öğrenildi. 24’er adet F-16 ve F-4’ün yanı sıra CK-135 tanker uçağı 1 adet F-16 uçağına yakıt ikmali yapar pozisyonda uçuş yaptı.Binbaşı Yılmaz Gül komutasındaki Türk Yıldızları, bu defa bir ilki denedi. Havada saatte 900 kilometre hızla birbirlerinin üzerine giden uçaklar şeref protokolünün 50 metre üzerinden geçtiler. Törene katılan vatandaşlara TSK’nın gücünü anlatan Türkçe ve İngilizce, “30 Ağustos broşürü” ve CD dağıtılması da bir başka ilki oluşturdu.

Şehit eşlerine onur

Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından şeref tribününden ayrılırken şehit eşleriyle kısa süre sohbet etti. Başbuğ ve şehit yakınlarıyla şeref tribünündeki salona geçen Gül, “Sizler onurumuz, şerefimiz, gurur kaynağımızsınız. Sizler en sevgili varlıklarınızı bu vatan için verdiniz” dedi.

Eşimizle beraber seyrettik

Orgeneral Başbuğ’a bu yıl ilk kez gerçekleştirilen uygulama için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, “Böyle büyük bir günde Zafer Bayramı’nda sizlerin burada bulunması, hep birlikte izlememiz belki sizleri bu milletin, ordunun, devletin nasıl sahiplendiğini gösteren bir boyutu olmuştur” diye konuştu. Şırnak’ta şehit düşen Binbaşı Ramazan Armutçuoğlu’nun eşi Nilgün Armutçuoğlu da, “Bizler burada eşlerimizi temsil ettik. Eşlerimizle hep beraber seyrettik”dedi.

Tüm Türkiye kutladı

/images/100/0x0/55ea8f10f018fbb8f887df70
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) günü dolayısıyla Türkiye’nin her yerinde törenler düzenlendi. Pek çok ilde TSK’yı ‘Cumhuriyet değerlerinin bekçisi’ olarak tanımlayan askerler, hassasiyetlerin çiğnenmesi durumunda yeniden görev yapmaya hazır olduklarını söyledi.

İSTANBUL: Kutlamalar, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. 1’inci Ordu Komutanı Hasan Iğsız, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın da katıldığı törende, Iğsız anıt özel defterini imzalayarak, TSK’nın Atatürkçü düşünce sistemini benimsediğini hatırlattı.

Vatan Caddesi’ndeki resmi geçit töreninde de tören komutanı Tuğgeneral Osman Gazi Kandemir, tank üzerindeki konuşmasında, “TSK, ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet noktasını korumaya kararlıdır” dedi.

Komutan DTP’li eli sıkmadı

DİYARBAKIR: 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, protokoldeki komutanlar ve AK Partili vekiller ile tokalaştı, Büyükşehir Belediye Başkanvekili DTP’li Ali Şimşek’i görmezden geldi. Binbaşı Cemal Turgut, konuşmasında, “Türkiye vatandaşları, nifak tohumlarını yeşertmeyecek olgunluğa sahiptir” dedi. Askerler ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ ve ‘Her şey vatan için’ sloganları ile yürüdü.

DTP’lilerden çelenk yok

ADANA: Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan törende DTP temsilcileri yer almadı ve törene çelenk göndermedi. Gölgede 36 olarak ölçülmesine rağmen nemin etkisiyle 40 derece olarak hissedilen sıcak hava, töreni izlemeye gelenleri bunalttı. Şeref Defteri’ni imzalayan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, “Türk ulusu en zor koşullarda bile emperyalist güçlere boyun eğmemiş, onlara unutamayacakları bir ders vermiştir. Bugün de ulusumuzun bu hassasiyetlerini denemek isteyenleri aynı akıbet beklemektedir” dedi.

NEVŞEHİR: Jandarma At-Köpek Eğitimi Meslek Edindirme Kurs Merkez Komutanlığı’nda eğitilen köpekler gösteri yaptı. Atlı birlikler de geçit törenine katıldı.

Saat 13.30’dan itibaren Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na dorğu savaş gemileri hareket etti. Sahil Güvenlik Komutanlığı da botlarla katıldı. Geçişte 21 gemi, 4 denizaltı, 9 helikopter yer aldı, 3 de eğitim uçağı eşlik etti. Helikopterler Boğaz köprüleri altından rahat geçebilsin diye ilk kez bayrak asılmadı. Protokol de resmi geçit sırasında ilk kez fikrateyne alındı.

722 teğmen mezuniyet gururu yaşadı

KARA Harp Okulu’ndan mezun olan 722 teğmen, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı törenle diploma almanın gururunu yaşadı. Kara Harp Okulu’nda Cemal Tural Stadyumu’ndaki diploma ve sancak devir teslim törenine Gül’ün yanı sıra Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül katıldı. Dönem birincisi Teğmen Tarık Ünal’a diplomasını Gül verirken, dönem dördüncüsüne diplomasını veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ dakikalarca ayakta alkışlandı. Törende genç teğmenler “Cumhuriyete, ülkenin bölünmez bütünlüğüne ve yüce Türk ulusunun namusu ve şerefi üzerine” yemin ederken tribünlerden alkış yükseldi. Ünal, “Ülkemize içte ve dışta gelebilecek her türlü tehdidi bertaraf edecek gücü kanımızın her damlasında hissediyoruz. Şehitlerimizin anısını canlı tutacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!