Büyük deney öncesi CERN ile anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Büyük deney öncesi CERN ile anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2008 00:00

TÜRKİYE Atom Enerjisi Kurumu ile Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) arasındaki işbirliğinin çerçevesini belirleyen anlaşma, TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu ile CERN Başkanı Robert Aymar tarafından bugün imzalanacak. İmzalancak işbirliği anlaşmasının CERN’de "Büyük Hadron Çarpıştırıcı"sıyla (LHC) temmuz ayında yapılacak olan "Big bang" deneyinden hemen önce yapılmasının, Türkiye için önemli bir adım olduğu belirtildi.

Deney, dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı LHC (Large Hadron Collider) ile evrenin yaradılış bulmacasındaki eksik parçaların yerine oturtulmasına olanak verecek. Bilim adamları, deneyle evrenin oluşumuna yol açan Büyük Patlama’yı (Big Bang) laboratuvar ortamında yeniden gerçekleştirecek ve Büyük Patlama sonucunda açığa çıktığı varsayılan parçacıkların sırrını aydınlatmaya çalışacaklar.

TAEK ve CERN arasında 29 Ocak 2008’de imzalanan Mutabakat Zaaptı ile de Türkiye, gerçekleştirilen deneylerden elde edilecek verileri, LCH GRID ağı vasıtasıyla ve ULAKBİM altyapısını kulanılarak Türkiye’deki bilim adamlarının hizmetine sunulacak. Bu altyapıya TAEK’te kurulan süper bilgisayar altyapısı da dahil edilecek. Bugün imzalanacak anlaşma Türkiye’yi CERN üyeliğine bir adım daha yaklaştıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!